Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

1640-1683 Walenty Tomalski

27 maja 2010, 20:36

Witam serdecznie.
Zwracam się z takim oto pytaniem:
Jeden z plejady proboszczów parafii Ludzisko.
1640-1683 Walenty Tomalski, kanonik kruszwicki (1665-ok.1684), dziekan inowrocławski.
Jedynie tyle informacji zdołałem znaleźć. http://www.ludzisko.xon.pl/index.php?page=priests
Czy ktoś mógłby poszerzyć informacje o wywód?

janusztomalski@wp.pl

Re: 1640-1683 Walenty Tomalski

27 maja 2010, 22:26

Witaj Januszu!

Myślę, że o ile ktoś nie ma tej rodziny w swoich drzewach, to może być problem z uzupełnieniem danych owego księdza. Odpowiedzi na Twoje pytania być może przyniosłaby solidna kwerenda w archiwum kościelnym.

30 maja 2010, 20:41

Dziękuję za podpowiedź i podpowiedź!
Miejscowość Ludzisko 88-160 leży 400 km od mojego miejsca zamieszkania.
Zapewne podróżując w pobliżu nie omieszkam odwiedzić tej miejscowości.
Zatem solidna kwerenda kiedyś będzie miała miejsce.
A tym czasem liczę na miłośników nie tylko genealogii chodź przede wszystkim o genealogach myślałem pisząc ogłoszenie takiej treści. Wszak właśnie na stronach Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego GNIAZDO wyczytałem tak wiele ciekawych historii i wywodów. Na zasadzie dawnego powiedzenia - gdzie drwa rąbią tam wióry lecą , poczekam a może i mnie jakiś wiór przypadnie?
Może zachował się jakiś ślad po księdzu Walentym Tomalskim w formie epitafium lub zapisków wyłuskanych przy okazji innych poszukiwań.
Ktoś zapewne kiedyś odpowie na moje pytanie.
Z pozdrowieniami Janusz.

30 maja 2010, 22:04

Januszu!

Życzę w takim razie mnóstwa wiórów!
Dobrze trafiłeś do naszego Gniazda, bo choć ja szukam jednego z moich księży 10 lat (próbuję namierzyć jego miejsce urodzenia i kształcenia), to w przypadku innych księży (mam ich jeszcze przynajmniej dziewięciu) pomogło mi wiele osób, właśnie z tego forum!

A może ktoś mógłby Ci pomóc i podjechać do tamtejszej parafii, zrobić kilka fotek kościoła i zasięgnąć języka u księdza proboszcza?

31 maja 2010, 15:16

Zapewne było by to fantastyczne rozwiązanie!
Zatem schylam czoło z szacunkiem dla takiej osoby, która zechciałaby przy okazji zwiedzania kościółka sprawdzić czy pozostał jakiś ślad po owym proboszczu.
Ja mógłbym zaoferować podobną pomoc w rejonie: Kielce, Staszów, Sandomierz. Było by szlachetnie w czymś pomóc!
Liczę na internatów, którzy w chwili wystąpienia parcia na historię własnego gniazda odwiedzą sanktuarium w Ludzisku i strzelą fotkę lub wykluczą miejsce pochówku ks. Walentego Tomalskiego w tym probostwie.
Będę cierpliwie oczekiwał na informacje.
Z pozdrowieniami serdecznymi Janusz.

11 paź 2013, 23:05

Janusz napisał(a):Witam serdecznie.
Zwracam się z takim oto pytaniem:
Jeden z plejady proboszczów parafii Ludzisko.
1640-1683 Walenty Tomalski, kanonik kruszwicki (1665-ok.1684), dziekan inowrocławski.
Jedynie tyle informacji zdołałem znaleźć. http://www.ludzisko.xon.pl/index.php?page=priests
Czy ktoś mógłby poszerzyć informacje o wywód?

janusztomalski@wp.pl

Odpowiem sam sobie.
Mam nadzieję, że tym sposobem trochę odświeżę ten wątek.
Śladami Walentego zawędrowałem do miejscowości Kruszta Duchowna, Województwo: kujawsko-pomorskie, Powiat inowrocławski.
http://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/9 ... _Duchowna/
Ok. 1676r. Ten majątek został wydzierżawiony Kanonikowi Kruszwickiemu Walentemu Tomalskiemu, proboszczowi w Ludzisku. Może teraz ktoś pokusi się o wzbogacenie informacji o Walentym?
Za wszelkie informacje będę niezmiernie wdzięczny.
Janusz :D
Odpowiedz