Witaj Haniu
Byłam dzisiaj na Zabytkowym Cmentarzu Jezyckim, by zrobić fotkę grobu Marii Majewskiej zmarłej 17 lutego 1916 r.
Odrazu wiedziałam , że jest coś nie tak z tą lokalizacją. Nigdy nie chowano w tym miejscu dzieci. No chyba , że była ekshumacja do grobu rodzinnego. Na tym cmentarzu od poczatku jego istnienia były wyznaczonych było pięć miejsc dla pochówku dzieci i jedno na tzw. "ziemi niepoświęconej "dla dzieci nieochrzczonych, urodzonych martwych...
W 'Księdze pochówków jest zapisane jej nazwisko, imię, wiek i rok. Nie ma natomiast wskazanej lokalizacj. Lokalizacja wskazana w wyszukiwarce cmentarnej jest pomyłką GEOPOZ-u. czyli instytucji , która inwentaryzowała cmentarz po ponownym wznowieniu pochówków w 1995 r. Grób możliwe, że jeszcze istnieje lecz lokalizacja na ta chwile nie jest znana.
(nie ma pomnika ani nie ma betonowej tabliczki z numerem identyfikacyjnym)
Miejsca pochówku dzieci sa mocno zarośnięte trawą, chwastami. Jest to teren nieco zaniedbany. W wyszukiwarce sa nazwiska wszystkich których pochowano na tym cmentarzu. I jeśli grób nie jest zlokalizowany ikonka wskazuje na Pomnik Wdzięczności i tak jest w tym przypadku.
Prykro mi , że nie udało mi się Tobie pomóc w taki sposób jak oczekiwałaś.
Serdecznie pozdrawiam
krysia