Dziękuję bardzo za odpowiedź. Postaram się dotrzeć do publikacji Pana Nowickiego, choć widzę, że trudno ją aktualnie kupić.
Skąd pochodzi informacja, że Kazimierz był synem Antoniego Albina i Zofii Szlichting. Czy wiadomo coś więcej o Antonim Albinie i Zofii i ich przodkach?
Według moich ustaleń opartych o Teki Dworzaczka Kazimierz był synem Adama, o którym niestety nic więcej nie wiem. Oczywiście mogę się mylić, ale nigdzie nie natrafiłem na trop jakoby Kazimierz miał być synem Antoniego Albina.
Jeśli chodzi o Teofilę ze Skórzewskich Szczytowską, to domniemuję, że to ta sama osoba co podawana przez Pana Zofia Bogumiła. Opieram to na jej akcie ślubu z par. Grabów z 25 lutego 1721 pomiędzy Janem Szczytowskim a Bogumiłą Skórzewską. Tutaj zamieszczam jego skan:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/3de98d7a55c77944Występują tam jej bracia, synowie Kazimierza i Niemojowskiej. Niestety faktycznie osoby te na chrztach otrzymywały po kilka imion, a później nie używały pierwszych z nich więc trudno jednoznacznie połączyć braci Teofilii z ich aktami urodzenia. Nie ma jednak większych wątpliwości, że to dzieci Kazimierza i Niemojowskiej.
Będę wdzięczny za dalsze komentarze i ustalenia dot. tej rodziny.
Z pozdrowieniami, jozwiw