Dzień dobry,
poszukuję informacji o swoich prapradziadkach: Józef i Małgorzata Szczerbal (z d. Kasprzak), którzy mieszkali w Karminie (pow. kościański).
Mieli dzieci:
- Antoni (1918-1987) - mojego pradziadka, z którego aktu zgonu poznałem imiona jego rodziców
- Józef (1912-1983) - ur. w Karminie, znalazłem jego akt urodzenia (nr 9, Wonieść-Stare Bojanowo, 1912)
- Edmund (1913-1939?) - ur. w Karminie, znalazłem jego akt urodzenia (nr 104, Wonieść-Stare Bojanowo, 1913), Edmund w 1939 został aresztowany i więziony w Kościanie, 11.10.1939r. był w I transporcie więźniów z Kościana do Fortu VII w Poznaniu i tam zaginął. Czekam na informację z Fortu VII czy mają jeszcze jakieś informacje/zdjęcia. - Źródło: “Pamiętnik Towarzystwa Miłośników Ziemi Kościańskiej 1983-1985”
- Stanisław (1915-2002) - dowiedziałem się o nim ze strony IPN: straty.pl, w czasie IIWŚ był na robotach przymusowych w Sokołowie Podlaskim i Kosowie Lackim. I tu historia zaczyna się powoli składać, bo mój dziadek Jan (syn Antoniego) urodził się w 1944 w Kosowie Lackim, a jego siostra w Warszawie-Praga. Więc podejrzenie, że Antoni też mógł być na robotach przymusowych, gdzie mógł poznać swoją żonę Michalinę, która akurat w tamtych latach też pracowała w okolicach Warszawy - potwierdzone.
- Maria i inny brat (?) - wymienieni kiedyś przez babcię, ale nie mam żadnego potwierdzenia, że tacy istnieli
- z innych opowieści: 2 bracia byli aresztowani/zamordowani w czasie IIWŚ, ale podejrzewam, że chodziło właśnie o Edmunda i o tego innego brata, mieli ponoć wady wymowy.
Ogólnie w Karminie w tamtych latach była bardzo duża rodzina Szczerbal, mam dużo aktów urodzeń z Wonieścia, Starego Bojanowa, Kościana i Śmigla, ale tylko Józefa i Edmunda udało mi się odnaleźć na Basi. Z żyjących potomków nikt nie znał powiązania z tamtą rodziną, mimo że to samo nazwisko i ta sama miejscowość. Zawsze mówili, że to inni Szczerbale, ale mi się jakoś w taki zbieg okoliczności nie chce wierzyć, ale no może...
Będę wdzięczny za pomoc w odnalezieniu Józefa i Małgorzaty Szczerbal (z d. Kasprzak), ich aktów urodzenia, małżeństwa czy też zgonu. Jakichkolwiek informacji.
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 06 lut 2025, 11:21 przez
cygnus23, łącznie edytowano 1 raz