Witam!
Od niedawna zajmuję się badaniem pochodzenia mojej rodziny i poszukuję jakichkolwiek informacji na temat przodków - nazwisko Kaczor, Kaczorek, Kaczorowski, Kaczór.
Mój praprapradziadek to Feliks Kaczor/Kaczorek/Kaczorowski. Jego syn - Kaczor Marcin ur. w Marszewie. To dwaj moi przodkowie, o których posiadam potwierdzone informacje.
Odnośnie Feliksa to do dziś bazowałem tylko na tym akcie:
http://img718.imageshack.us/i/1874felikskaczor.jpg/i tłumaczenie ze strony genealodzy.pl
"Akt Nr 19
Złotniki Wielkie
1874.05.13
Działo się to we wsi Goliszew dnia piętnastego/dwudziestego siódmego Maja tysiąc osiemset siedemdziesiątego czwartego roku o godzinie dziewiątej rano. Stawili się Marcin Kaczor, służący, dwadzieścia osiem lat i Stanisław Jewasiak (?), służący, trzydzieści trzy lata liczący ze wsi Złotniki Wielkie, i oświadczyli nam iż trzynastego/dwudziestego piątego bieżącego miesiąca i roku o godzinie dziesiątej rano umarł w Złotnikach Wielkich tamże żyjący Feliks Kaczor, robotnik, sześćdziesiąt pięć lat liczący, syn zmarłych Jakuba Kaczora i żony jego Józefy z Polańskich, urodzony we wsi Karl….(Karsin?) w Prusach, pozostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Katarzynę z domu Przykłot. Po naocznym stwierdzeniu zejścia Jakuba Kaczora, akt ten stawającym przeczytano, a jako, że są niepiśmienni, nami tylko podpisano.
Ks. Mackiewicz "
Urodziłby się prawdopodobnie w miejscowości Karsin (pow.kościerski, woj.pomorskie) ok 1809r.
Dziś na stronie Projektu Poznań znalazłem prawdopodobnie jego akt ślubu z Katarzyną i informacja ta rzuca nowe światło na postać Feliksa.
Parafia katolicka Karmin, wpis 7 / 1841 zgodność: Pan młody: 72%
Felix Kaczorek (25)
Catharina Przykłociąka (25)
Wychodzi, że w chwili ślubu miał 25 lat więc urodziłby się ok 1816r. i być może w miejscowości Karmin. Zgłaszający jego zgon musieliby przekręcić nazwę miejscowości i wiek - ale to było nagminne w owych czasach:)
Co do nazwisk to były one różnie przekręcane w różnych aktach:)
Być może jest ktoś, kto miał do czynienia z rodem Kaczorów?
Liczę na pomoc
Łukasz Kaczor
luke.cek@gmail.com