Przede wszystkim cieszę się z tego, że inne osoby na tym portalu wykazują duże zainteresowanie i nie wykluczam, że za jakiś czas okaże się, że jesteśmy krewni.Chociaż na pewno nie będzie to bardzo bliskie pokrewieństwo - mój najstarszy przodek Lipoński ( Kajetan) co najmniej w 1806 był już w Szamotułach, ale jak twierdzi mój braciszek ( filolog), to wywodzimy się z Serbołużyczan z miejscowości Lipoj ( niemiecka nazwa Leippe) i początkowo nazwisko brzmiało Lipojski a potem zostało przekształcone w Lipoński - podobno takie przejścia z " oj" na " oń" w 17 i 18 wieku były częste.Papierowych dowodów na to pochodzenie od Serbołużyczan jednak nie ma.
Co do zdjęć, to ja nawiązałem kontakt z Panem Eugeniuszem Czarnym i otrzymałem od niego (gratisowo) 2 albumy ("Nowe Miasto nad Wartą i okolice na dawnych pocztówkach" oraz "Gmina Jaraczewo na dawnych pocztówkach") z obszernym komentarzem. Jaraczewem też się interesuje, gdyż tam w Rynku pod nr 3 brat mojego dziadka Tadeusz prowadził do 1917 wytwórnie likierów.
Co do współczesnego interesującej mnie restauracji Laskówka, to chyba wyślę pisemne zapytanie, gdyż restauracja nie ma internetowego adresu, a ja do poczty mam prawie 2 km a w mieście nie ma komunikacji publicznej a zaparkować w pobliżu poczty samochodem w godzinach jej otwarcia to jest bardzo trudna sprawa. Jeśli to nie wyjdzie, to ja raz po raz bywam w Poznaniu i jadąc po drodze się zatrzymam może na obiedzie w tej restauracji, ale to będzie późną wiosną albo w lecie. A może w międzyczasie ktoś akurat będzie też w Nowym Mieście?
Bolesław Lipoński
www.liponscy.pl