Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
26 kwi 2011, 21:17
Witam. Jestem tu bardzo "świeży" bo od 25.04.2011r. Mieczysław Lipiński to mój dziadek a Stanisław to jego brat. Obaj urodzili się w Poznaniu. Dziadek Mieczysław osiadł w Strzelnie i ożenił się chyba w 1901r. z Franciszką Lewandowską a Stanisław wyemigrował do miejscowości Białe Błota pod Bydgoszczą. Był kawalerem. Prawdopodobnie mieli siostrę. Rodzina Lipeckich z Poznania jest spokrewniona z Lipińskimi ale nie wiem dokładnie w jakim stopniu. Rodzice dziadka prawdopodobnie pochowani byli na nieistniejącym już cmentarzu na terenie obecnych Targów Poznańskich. Może ktoś wie o tej linii Lipińskich. Jak mieli na imię rodzice dziadka, gdzie szukać dalszych przodków. Proszę o pomoc w przedmiotowej sprawie. Mam już prawie 60 lat a chciałby się dowiedzieć coś o przeszłości. Prawdopodobnie jestem ostatnim żyjącym z tej linii.
W Poznaniu mieszkał i zmarł mój wujek Roman Lipiński syn Mieczysława oraz ciocia Wanda Nowak z.d. Lipińska córka Mieczysława.
Ewentualne informacje można kierować na e-mail:
atenastrzelno1@wp.pl Z poważaniem Andrzej Lipiński - Strzelno
26 kwi 2011, 23:11
Proponuję znaleźć w USC akt zgonu dziadka,powinni być wpisani rodzice,miejsce urodzenia i data urodzenia(lub wiek zmarłego w chwili śmierci).
27 kwi 2011, 07:11
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Przepraszam, że nie pomyślałem o tym, wielkie dzięki dla Agi
27 kwi 2011, 21:53
Akta ślubów USC z 1901 r znajdziesz w AP w Inowrocławiu.
Najprawdopodobniej rodzice Twoich dziadków to:
Roman i Bronisława z Margowskich Lipińscy oraz Aleksander i Marianna Lewandowscy,
ślub odbył się w 1901 roku nie później niż 7-mego sierpnia (możliwe w lipcu), mam w notatkach zapisanych rodziców bez imion państwa młodych (brakowało strony w kościelnej księdze ślubów)
28 kwi 2011, 19:31
Witam serdecznie Menko. Może to będzie jakiś konkretny krok w kierunku znalezienia przodków. Dziękuję Ci za te informacje. Wiem, że mój dziadek Mieczysław zmarł w Bydgoszczy ale w tamtejszym USC nie mają informacji o zgonie. W USC w Strzelnie też nie mają nic zarejestrowane. W parafii w Strzelnie, ksiądz proboszcz powiedział mi, że wszystkie księgi do II wojny światowej przekazano do archiwum w Gnieźnie gdzie mam zamiar się wybrać. O ślubie mojego dziadka Mieczysława z Franciszką Lewandowską też nic w księgach nie ma.
Jeszcze raz dzięki.
Andrzej Lipiński
28 kwi 2011, 20:48
Jak wyżej napisałam: jest w 1901 roku ślub niewiadomych młodych (brak tej strony w księdze) z wiadomymi rodzicami, których podałam. Jest to 3-cia strona księgi z lat 1901-22 (w 1901 roku ślubowała siostra mojego pra i z tego co mam zapisane, to w księdze kościelnej brak stron ślubów z numerami 1-11, a dla 12-22 brak strony z "młodymi"). Być może nie są to Twoi przodkowie, ale nie ulega wątpliwości, że ślubował Lipiński z Lewandowską. Świadkami byli: Antoni Arkuszewski i Wiktor Zbierski, obydwaj ze Strzelna. Akt ślubu 21/1901.
Uważam, że zamiast do Gniezna powinieneś jechać do Inowrocławia, tam w akcie z USC będzie więcej informacji niż przy wpisie kościelnym (będzie np informacja czy rodzice młodych żyli w momencie ślubu).
28 kwi 2011, 21:45
Prawdopodobnie to trop na 100%. Podajesz świadków a jeden z nich to Wiktor Zbierski. To jakieś kuzynostwo tak jak nie żyjąca już Maria Zbierska. Do Inowrocławia mam udać się do USC czy do Archiwum Państwowego?
Bardzo, ale to bardzo dziękuję.
29 kwi 2011, 21:54
Andrzeju, akta USC ze Strzelna (starsze niż 100 lat) są w Archiwum Państwowym w Inowrocławiu. Akta USC Strzelno są podzielone na Strzelno miasto (zespół 541) i Strzelno wieś (zespół 542), nie wiem w którym zespole będzie ten ślub, proponuję przejrzeć rok 1901 z obu zespołów. Przygotuj się na to, że akt będzie spisany po niemiecku tzw "gotykiem" (nazwiska będą po polsku).
Więcej o AP Inowrocław dowiesz się na forum - Dział: Wymiana doświadczeń Wątek: AP Inowrocław - spis zasobów. Skorzystaj z opcji "Szukaj" (jest u góry strony po prawej), w okienko wpisz "AP Inowrocław" i kliknij "szukaj".