Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
02 lis 2011, 17:38
Poszukuję osób, których przodkami byli:
- Walenty Kubasik, ur. 29.09.1859 r. w Ostrowie (były powiat Inowrocław), syn Wojciecha i Małgorzaty Kubasik (Kubiak) z d. Łepska,
- Walentyna Kubasik z d. Ołtarzewska, ur. 11.01.1862 r. w Borek Wilatkowo, córka Jana i Marianny Ołtarzewskich,
- Wojciech Kubasik (Kubiak), ur. około 1815 r., syn Kacpra i Katarzyny Kubiak,
- Małgorzata Kubasik z d. Łepska, ur. około 1824 r., córka Walentego i (chyba) Reginy Łepskich,
- Walenty Łepski, ur. w 1772 r., mieszkał w Gozdaninie
- Jan Ołtarzewski, ur. około 1824 r., syn Marianny Ołtarzewskiej,
- Elżbieta Ołtarzewska z d. Sosnowska, ur. około 1827 r.,
- Katarzyna Fischer z d. Haszkiewicz (Haśkiewicz), ur. 16.11.1865 r. we Witkowie.
02 lis 2011, 23:35
W powiecie inowrocławskim było kilka miejscowości Ostrowo, po nazwiskach wnioskuję, że chodzi o Ostrowo mogileńskie (Ostrowo bei Gembitz, Ostrowo ad Strzelno), bo tu 16.5.1878 zmarła Małgorzata Kubasik.
Znam potomka Walentego Łebskiego i Reginy (potomka ich syna Macieja i Wiktorii Kubasik), wysłałam już e-mail w Twojej sprawie. Pewnie w ciągu kilku dni zajrzy na forum.
03 lis 2011, 17:54
Witam!
Wojciech Kubasik i Małgorzata Łepska mieli córkę Weronikę ur. ok 1867 w Ostrowie?, od 4 marca 1889 roku żonę Jana Sikorskiego z Mielżyna, urodzonego w 1859, syna Stanisława i Marianny Malewicz. Świadkami na ślubie (w kościele w Ostrowitem Prymasowkiem) byli Andrzej Kubasik i Jakub Sikorski.
Pozdrawiam
Eugeniusz
04 lis 2011, 16:33
menka napisał(a):W powiecie inowrocławskim było kilka miejscowości Ostrowo, po nazwiskach wnioskuję, że chodzi o Ostrowo mogileńskie (Ostrowo bei Gembitz, Ostrowo ad Strzelno), bo tu 16.5.1878 zmarła Małgorzata Kubasik.
Znam potomka Walentego Łebskiego i Reginy (potomka ich syna Macieja i Wiktorii Kubasik), wysłałam już e-mail w Twojej sprawie. Pewnie w ciągu kilku dni zajrzy na forum.
Właśnie nie wiedziałem, które to Ostrowo. Nie znałem także daty śmierci mojej praprababci, a skąd posiadasz tę informację? Będę czekał z niecierpliwością na kontakt z potomkiem Walentego i Reginy.
04 lis 2011, 16:40
Eugeniusz napisał(a):Witam!
Wojciech Kubasik i Małgorzata Łepska mieli córkę Weronikę ur. ok 1867 w Ostrowie?, od 4 marca 1889 roku żonę Jana Sikorskiego z Mielżyna, urodzonego w 1859, syna Stanisława i Marianny Malewicz. Świadkami na ślubie (w kościele w Ostrowitem Prymasowkiem) byli Andrzej Kubasik i Jakub Sikorski.
Pozdrawiam
Eugeniusz
To także nowa wiadomość dla mnie. Wynika z tego, że Wojciech i Małgorzata Kubasik mieli na pewno dwójkę dzieci, Weronikę i mojego pradziadka Walentego. Oprócz tego podejrzewam, że ich rodzeństwem byli też Wiktoria Łepska z domu Kubasik (żona Macieja Łepskiego) oraz Jan Kubasik (mąż Marianny Kubasik z domu Ołtarzewska), ale dotychczas nie posiadam stuprocentowych dowodów. Może Pan wie coś więcej na temat dzieci Walentego i Małgorzaty?
04 lis 2011, 19:59
Witam!
W tym momencie, to wszystkie wiadomości, jakie posiadam na temat Kubasików.
Pozdrawiam
Eugeniusz
04 lis 2011, 22:06
Z potomkiem Macieja Łepskiego już się kiedyś kontaktowałeś, więc masz jego namiary (dziś się o tym dowiedziałam i zapewne skontaktuje się z Tobą).
Kubasików z Ostrowa mam skoligaconych z nazwiskiem Gabryszak, a ono mnie z tej parafii interesuje.
W moich notatkach mam taki zapis o Mariannie:
11/1878 zmarła 16 maja Ostrowo Marianna Kubasik lat 55, rodziców nie podano, zmarła na "kułtuny", pozostawiła po sobie męża i dzieci (wszyscy "letni").
Zapewne więcej informacji znajdziesz w AP Inowrocław w aktach zgonów USC Miradz-Ostrowo.
i jeszcze:
3.6.1874 w Bielsku zmarł Walenty Kubasik lat 58, pozostawił żonę i 3 dzieci (nieletnie)
05 lis 2011, 17:12
menka napisał(a):W powiecie inowrocławskim było kilka miejscowości Ostrowo, po nazwiskach wnioskuję, że chodzi o Ostrowo mogileńskie (Ostrowo bei Gembitz, Ostrowo ad Strzelno), bo tu 16.5.1878 zmarła Małgorzata Kubasik.
W celu upewnienia się, skąd masz wiadomości o śmierci Małgorzaty Kubasik? Czy z akt wynika, że była córką Walentego i Reginy lub że z domu nazywała się Łepska? Chcę mieć pewność, że chodzi o moją praprababcię.
menka napisał(a): W moich notatkach mam taki zapis o Mariannie: 11/1878 zmarła 16 maja Ostrowo Marianna Kubasik lat 55, rodziców nie podano, zmarła na "kułtuny", pozostawiła po sobie męża i dzieci (wszyscy "letni"). Zapewne więcej informacji znajdziesz w AP Inowrocław w aktach zgonów USC Miradz-Ostrowo. i jeszcze: 3.6.1874 w Bielsku zmarł Walenty Kubasik lat 58, pozostawił żonę i 3 dzieci (nieletnie)
Ta Marianna nie jest mi znana, a jeżeli chodzi o Walentego, to mój pradziadek zmarł 7 sierpnia 1941 roku w Gnieźnie. Ale dziękuję za cenne informacje.
Kamil Perlik
06 lis 2011, 20:27
Widocznie zbieżność imienia i nazwiska. Nadal jednak myślę, że jest to Ostrowo mogileńskie, gdyż po pierwsze występują tu dwa nazwiska: Kubasik i Łepski, po drugie jest to najbliższe Ostrowo od Gozdanina, a po trzecie mam wynotowany taki zgon:
zm 1818 rok Ostrowo 24 Styczeń dziecko Agnes dni 6, córka L. Gasparus Kubasik et Catharina Graczowna? CL.
Czy Twój Wojciech miał siostrę Agnieszkę?
07 lis 2011, 18:18
menka napisał(a):Widocznie zbieżność imienia i nazwiska. Nadal jednak myślę, że jest to Ostrowo mogileńskie, gdyż po pierwsze występują tu dwa nazwiska: Kubasik i Łepski, po drugie jest to najbliższe Ostrowo od Gozdanina, a po trzecie mam wynotowany taki zgon:
zm 1818 rok Ostrowo 24 Styczeń dziecko Agnes dni 6, córka L. Gasparus Kubasik et Catharina Graczowna? CL.
To na pewno jest Ostrowo Mogileńskie, a jeżeli chodzi o te informacje, to nie wiedziałem o istnieniu Agnieszki, ale dane w 100% wskazują, że była siostrą Wojciecha. A tak w ogóle to dowiedziałem się od ciebie jak z domu nazywała się moja prapraprababcia, czyli Gracz. Czy masz jeszcze więcej takich informacji o Kubasikach? Wszystkie oczywiście chętnie przyjmę.
Kamil Perlik
07 lis 2011, 22:53
Mam jeszcze wypisaną rodzinę Tomasza Gabryszaka i Elżbiety Kubiszanki (Kubisianki) z Bielska z I poł XIX w., nie umiem ich połączyć z moimi Gabryszakami ani z Twoimi Kubisiakami
08 lis 2011, 17:07
menka napisał(a):Mam jeszcze wypisaną rodzinę Tomasza Gabryszaka i Elżbiety Kubiszanki (Kubisianki) z Bielska z I poł XIX w., nie umiem ich połączyć z moimi Gabryszakami ani z Twoimi Kubisiakami
Mam jeszcze pytanie, gdzie można odnaleźć księgi metrykalne (urodzeń, małżeństw i zgonów) parafii Ostrowo Mogileńskie? Bo w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie dostępne są tylko akta urodzeń z lat 1883-1928. Posiadasz dane z lat przed 1883, gdzie ich szukać, bo nie mogę ich namierzyć?
08 lis 2011, 21:29
Akta urodzeń, małżeństw i zgonów od 1874 są w AP Inowrocław w zespole USC Miradz-Ostrowo, sprawdź pw
09 lis 2011, 13:10
Witam!
Korzystając z tematu na forum dotyczącego- Ostrowo Mogileńskie-mam ogromną prośbę do Menki czy wśród swoich
zapisków nie ma przypadkiem nazwiska Paradzińska-Paradzińskioraz Kostrzewska( i ).
.Wyjasniam o co mi chodzi moja babcia ze strony ojca Waleria Paradzińska ur.14.09.1870 w Ostrowo pow.Mogilno zm.w Poznaniu w 1965 (ojciec Laurentius matka Teofila Kostrzewska).Od dłuższego czasu poszukuje jej aktu urodzenia ale moje dotychczasowe wysiłki nie przynoszą rezultatu.Nie ma jej aktu ur.w Parafii w Strzyżewie Kościelnym do ktorej należała miejscowośc Ostrowo pow.Mogilno ani w aktach USC Jastrzębowo obwodu w którego granicach leżało Ostrowo.informacje te posiadam z Archiwum P. Inowroclaw. Z tego co wiem w 1898 roku zawiera związek małżeński z Adamem Sępińskim najprawdopodobnie w parafii do której należało Ostrowo, ale jaka to parafia to znak zapytania.Zdolałam ustalić jedynie,że ma siostrę Stanisławę która w roku 1895 w Polanowicach wychodzi za mąż za Szczepana Lutomskiego.Na tym wszystkie inf.dotyczące babci sie kończą.Jezeli masz jakiekolwiek dane dot.tych nazwisk bardzo prosze i informacje.
Pozdrawiam
09 lis 2011, 13:45
Haniu, Ostrowo mogileńskie ma własną parafię, natomiast właściwy USC był w miejscowości Miradz, którego akta w AP Inowrocław oznaczone są USC Miradz-Ostrowo. Do Jastrzębowa, a tym bardziej Strzyżewa jest za daleko, czy jesteś pewna, że chodzi o Ostrowo Mogileńskie?
Nazwiska Paradziński, Poradziński (Porada, Parada) i Kostrzewski (Kostrzewa) występują/występowały na Kujawach Zachodnich, nie jestem w stanie określić, w którym fyrtlu najwięcej. Sprawdzę notatki, ale raczej tych nazwisk nie mam zapisanych.
09 lis 2011, 15:53
Marzena dziekuje za odpowiedz. Jutro czekam mam dostać wiadomość z AP Inowrocław.Ponoć akta Ostrowa pow.Mogilno
znajdują się jeszcze w zbiorach Strzelna.Nie znam się na nazewnictwie zasobów archiwalnych,ale taką otrzymałam inform.Poszukuje ponadto aktu ślubu Walerii Paradzińskiej z Adamem Sępińskim z 1898 roku.Jak będę rozmawiać jutro z Panią z Archiwum w Inowrocławiu to podam jej jeszcze USC Miradz-Ostrowo.Może tam coś będzie się znajdować. A tak na marginesie to czy w Ostrowie był(jest)kościół parafialny w którym odbywały się chrzciny i śluby.Nie znam zupelnie tych okolic dlatego może zadaje naiwne pytania-wybacz.Z przekazów mojej mamy wiem ,że rodzice babci Walerii mieli młyn czy wiatrak w Ostrowie.Nie wiem ile w tym prawdy bo wtedy mnie to nie interesowało-tak to bywa!!
Jak znajdziesz w tych okolicach tenazwiska daj znać.
09 lis 2011, 18:12
No właśnie, ja także ponawiam pytanie, gdzie można znaleźć akta metrykalne parafii Ostrowo Mogileńskie (nie USC) sprzed 1875 r.
Menka, miałaś dane o Ostrowie z początku XIX w., m.in. o Agnieszce Kubasik, która zmarła w 1818 r., skąd miałaś te dane?
Kamil Perlik
09 lis 2011, 21:27
Kamilu, sprawdź pw
09 lis 2011, 21:56
kadi13 napisał(a):Marzena dziekuje za odpowiedz. Jutro czekam mam dostać wiadomość z AP Inowrocław.Ponoć akta Ostrowa pow.Mogilno
znajdują się jeszcze w zbiorach Strzelna.Nie znam się na nazewnictwie zasobów archiwalnych,ale taką otrzymałam inform.Poszukuje ponadto aktu ślubu Walerii Paradzińskiej z Adamem Sępińskim z 1898 roku.Jak będę rozmawiać jutro z Panią z Archiwum w Inowrocławiu to podam jej jeszcze USC Miradz-Ostrowo.Może tam coś będzie się znajdować. A tak na marginesie to czy w Ostrowie był(jest)kościół parafialny w którym odbywały się chrzciny i śluby.Nie znam zupelnie tych okolic dlatego może zadaje naiwne pytania-wybacz.Z przekazów mojej mamy wiem ,że rodzice babci Walerii mieli młyn czy wiatrak w Ostrowie.Nie wiem ile w tym prawdy bo wtedy mnie to nie interesowało-tak to bywa!!
Jak znajdziesz w tych okolicach tenazwiska daj znać.
Akta Ostrowa od roku 1911 znajdują się jeszcze w USC Strzelno, ale do roku 1910 włącznie są w Inowrocławiu, osobiście przeglądałam akta zgonów z lat 1901-1908 i nazwa USC to Miradz-Ostrowo (USC był w Miradzu, a urzędnik mieszkał w Ostrowie).
W Ostrowie mogileńskim był i jest kościół parafialny, link do parafii:
http://ostrowo.kylos.pl/Wiatrak w Ostrowie jest od roku 1400-ta któregoś, obecnie też stoi, nie ten sam, ale któryś z kolei, link do miejscowości Ostrowo mogileńskie z historią opracowaną przez gniazdowego Słowianina:
http://www.ostrowomog.pl/W notatkach nie mam Twoich nazwisk, ale w tej okolicy Paradzińscy byli np. w Giżewie par. Polanowice, Poradzińscy w Wójcinie, a Kostrzewscy w Siedlimowie
10 lis 2011, 15:10
Marzena ! własnie jestem po rozmowie z AP Inowrocław,no niestety nie ma aktu ślubu mojego dziadka,Pani sprawdziła również Miradz-Ostrowo .Złożę jeszcze do Arch. o kwerendę od 1989 do 1901r.bo może nastąpiło złe podanie daty.Już nie wiem gdzie i jak poszukać dokumentu.Czy ty masz informację co do ksiąg kościelnych parafii Ostrowo mogil.czy one znajduję sie może w Archiwum Archid.w Gnieznie z tych lat.Bo poszukuje aktu urodz.z 1870 roku Walerii Paradzińskiej.
Pozdrowienia
10 lis 2011, 21:07
Na parafii są akta urodzeń od 1883 roku, wcześniejszych chyba nigdzie nie ma. Na stronie
http://www.familysearch.org/eng/library też mają tylko tą księgę. W archiwum w Inowrocławiu mają urodzenia od 1874 roku, więc może warto by się pokusić i sprawdzić, czy urodziły się Paradzińskim inne dzieci (czy występuje wogóle to nazwisko, bo ja nie kojarzę z tym Ostrowem). Skoro siostra Walerii wyszła za mąż w parafii Polanowice, to może Waleria urodziła się w Ostrowie nad Gopłem?
09 lut 2012, 17:55
Znalazłam Agnieszkę Paradzińską z Ostrowa mogileńskiego (żona rolnika), była chrzestną w 1912, w 1920 i 1921 oraz Jana Paradzińskiego z Ostrowa, który był chrzestnym w 1924 r
10 lut 2012, 11:41
Marzena! bardzo dziękuje za wiadomość dotyczacą Agnieszki Paradzińskiej.Jak przypuszczam jej nazwisko to nazwisko po mężu czyli Paradzińskim.Jest może podane jego imię.Czy osoba Jana dotyczy również Ostrowa mogileńskiego.Muszę w domu sprawdzić te miejscowości.Mam tak mało informacji o mojej babci , ze aż trudno mi jest powiązać jakiekolwiek osoby z nią.Jeżeli znajdziesz jeszcze cokolwiek bardzo proszę o inf.
Pozdrowienia
10 lut 2012, 17:54
I Agnieszka i Jan są podani jako mieszkający w Ostrowie mogileńskim. Ona Paradzińska po mężu, nie wiem czy to żona owego Jana.
17 lut 2012, 19:35
Znalazłam wiatrak
ale nie wiem, czy to Twoi:
Parafia Siedlimowo akt ur 1867/2, ur 1866 december 13 Kożuszkowo, chrz 6 januarius, imię: Stanislava, rodz. Laurentius Poradziński (recte Paradziński) molitor dzierżawca wiatraka i Theophila Rydlewska;
07 lip 2012, 19:58
Nie wiem, czy to ten Laurentius, ale jednego mam:
chrzest w parafii Strzelno 12/1837, urodz. styczeń Strzelno - Wawrzyniec Franciszek, rodz. Walenty Poradzinski sutor i Weronika Markoska;
09 lip 2012, 22:46
MARZENA jak tylko wrócę do Poznania zaraz sprawdzę-ale to chyba mój bardzo dziękuje za pamieć.
10 lip 2012, 23:05
Na cmentarzu w Ostrowie mogileńskim jest podwójny grób:
Agnieszka Paradzińska (6.1.1884 – 29.7.1969)
Bolesław Paradziński (4.12.1913 – 26.2.1965)
26 sie 2012, 19:31
Kamil napisał(a):menka napisał(a):Widocznie zbieżność imienia i nazwiska. Nadal jednak myślę, że jest to Ostrowo mogileńskie, gdyż po pierwsze występują tu dwa nazwiska: Kubasik i Łepski, po drugie jest to najbliższe Ostrowo od Gozdanina, a po trzecie mam wynotowany taki zgon:
To na pewno jest Ostrowo Mogileńskie, a jeżeli chodzi o te informacje, to nie wiedziałem o istnieniu Agnieszki, ale dane w 100% wskazują, że była siostrą Wojciecha. A tak w ogóle to dowiedziałem się od ciebie jak z domu nazywała się moja prapraprababcia, czyli Gracz. Czy masz jeszcze więcej takich informacji o Kubasikach? Wszystkie oczywiście chętnie przyjmę.
Kamil Perlik
Może jednak nie Gracz (choć to nazwisko występuje również), a Graczyk
ślub 23 januarij 1808 w Mogilnie:
Gasparus Kubasiak lat 24 de Ostrowo
Catharina Graczykowna lat 17 (Wszedzień)
27 sie 2012, 19:46
Może jednak nie Gracz (choć to nazwisko występuje również), a Graczyk
ślub 23 januarij 1808 w Mogilnie:
Gasparus Kubasiak lat 24 de Ostrowo
Catharina Graczykowna lat 17 (Wszedzień)
Całkiem się zgadzam, że może to być nazwisko Graczyk. Często w tamtych czasach przeinaczano nazwiska. Ale jestem pod ogromnym wrażeniem, że znalazłaś akt małżeństwa moich przodków!!! Czy w tych zapisach były podane imiona i nazwiska panieńskie rodziców Kacpra i Katarzyny? I czy masz jeszcze więcej takich perełek o Kubasikach?
28 sie 2012, 19:40
Witam .
Parafia Zagórów
Ślub Paradziński Leon -Marchewka Anna 1897 rok .
Paradziński Walenty -Krukowska Marianna .
Paradzińska Agnieszka ojciec unknowan ur. się Marek 1904 roku.
Zbyszek
.
29 sie 2012, 01:06
Rodziców nie podano.
13 wrz 2012, 21:54
kadi13 napisał(a):Poszukuje ponadto aktu ślubu Walerii Paradzińskiej z Adamem Sępińskim z 1898 roku.
Adam Eugeniusz Sępiński z Inowrocławia lat 31 i Waleria Paradzińska z Giżewa lat 30 brali ślub 17 lutego 1901 roku w parafii Polanowice (cywilny 16.02.1901 Polanowice)
14 wrz 2012, 11:18
Marzena!
jestes wprost nieoceniona! nie wiem jak wyrazic moja radość z faktu przesłania mi tej wiadomości!! hura super.
Jak wiesz szukałam ślubu dziadka tyle czasu i nie mogłam nic ustalić.Pisałam do wszystkich proboszczów z nazwa Ostrowo-ponieważ
mam podane że babcia Waleria urodziła sie w miejscowosci Ostrowo.
A tu taka niespodzianka.Jak bys mogła przesłać mi skan tego aktu slubu a jeżeli to jest niemozliwe to napisz mi
czy dokument ten jest w AP Inowrocław czy w innym archiwum.
Aż nie moge ochłonąć z wrażenia.
Jeszcze raz wielkie dzieki.
PS:
Czy sa tam adnotacje dotyczące rodzicow Adama Sepińskiego szczególnie chodzi mi o KAROLA SĘPIŃSKIEGO ktoregomiejsca zgonu nie moge ustalic.
Urodzonego w Niegolewie 1829 roku a mam ostatni dokument z Łopienna gdzie w spisie ludności
wystepuje jeszcze 1897 roku.Z inf,wiem ze prabarka Józefa mieszkala faktycznie w Inowroclawiu ale nie wiem czy z Karolem czy juz bez niego.
pozdrawiam
14 wrz 2012, 19:40
W akcie nie ma więcej informacji, znajdź akt cywilny, zapewne w AP Ino. Nie wiem jakie to będzie USC, może Łęg?
14 wrz 2012, 22:40
Zaraz napiszę do AP Inowrocław.
pozdrawiam