Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Szukam informacji

02 sty 2012, 12:11

Witam serdecznie.
Załączone zdjęcia przedstawiają między innymi Wojciecha Lisa ( w tamtym okresie Liss) ur. 21.04.1890 r., zm. 01.08.1945 r.
Poszukuję informacji na temat tej osoby.
Byłbym również wdzięczny gdyby ktoś potrafił zidentyfikować formację, w której służył przed jak i w czasie I wojny światowej.
Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Zdjęcie wykonane prawdopodobnie w 1912 roku w Poznaniu

Obrazek

Kolejne zdjęcie wykonane ok. 1912 roku we Frankfurcie nad Odrą

Obrazek

Zdjęcie wykonane w 1914 r. (wysłane w grudniu 1914 r. z Neuweiler) - Wojciech Lis został w tym czasie ranny w rękę

Obrazek
Ostatnio edytowano 26 sty 2012, 09:01 przez zuraw1965, łącznie edytowano 1 raz

Re: Szukam informacji

02 sty 2012, 15:34

Witam
Wygląda mi to na Leib-Grenadier-Regiment König Friedrich Wilhelm III. (1. Brandenburgisches) Nr. 8 .
We Frankfurcie był jeszcze Grenadier-Regiment Prinz Carl von Preußen (2.Brandenburgisches) Nr. 12.
Michał

02 sty 2012, 20:03

Dziękuję serdecznie za podpowiedź.
Dopiero teraz zauważyłem, że pierwsze zdjęcie ma sygnaturę fotografa z Frankfurtu nad Odrą, więc nie mogło zostać zrobione w Poznaniu :oops:
No nic, pierwsze koty za płoty.
Czy istnieje możliwość, że w czasie I wojny światowej Wojciech Lis został powołany do innej formacji niż ta, w której służył przed wybuchem wojny ?

05 sty 2012, 22:37

Z tego co udało mi się ustalić Wojciech Lis zakończył służbę wojskową w trakcie I WŚ (niestety nie wiem z jakiej przyczyny).
Po wojnie był prawdopodobnie detektywem w Policji kryminalnej w Poznaniu.
Czy ktoś może mi wskazać jakieś dodatkowe źródła informacji ?

05 sty 2012, 22:49

zuraw1965 napisał(a):Z tego co udało mi się ustalić Wojciech Lis zakończył służbę wojskową w trakcie I WŚ (niestety nie wiem z jakiej przyczyny).
Po wojnie był prawdopodobnie detektywem w Policji kryminalnej w Poznaniu.
Czy ktoś może mi wskazać jakieś dodatkowe źródła informacji ?

Np. Kartoteka mieszkańców Poznania.
Odpowiedz