Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Więcek - Poszukuję przodków

12 mar 2008, 22:08

Proszę o wszelkie informacje dot losów
Anny Więcek z d. Kempa urok1848 w Rojowie k/Ostrzeszowa oraz jej dzieci;
Katarzyny Więcek ur 14.11.1872w m.Szklarkak/ Ostrzeszowa
Ignacego Więcek ur 20.06.1878 w m.Rojów
Wojciecha Więcek ur 21.031880 w m. Gwiżdziele k Ostrzeszowa
To dzieci Wojciecha Więcek (1849-1880) Syna Antoniego i Elżbiety Kucykała

12 mar 2008, 22:35

Sugerowałabym wybrać się do Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu (patrz Linki > Archiwa regionu).

14 mar 2008, 18:31

Dziekuje Pani !

Niestety ale AAP zastało przeze mnie spenetrowane tym temacie.

pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Romeo

rodzina

02 kwi 2008, 16:32

Panie Romanie prosze o bardzo pilny kontakt , od miesiaca probuje sie skontaktowac

pozdrawiam Piotr

Re: Więcek - Poszukuję przodków

16 paź 2008, 18:44

Umarłych wieczność dotąd trwa
Dokąd pamięcią im się płaci. Wisława Szymborska

Chcę się podzielić moją satysfakcją,ponieważ udało mi się ustalić ważne fragmenty dziejów Anny Więcek z domu Kempa

17 paź 2008, 18:25

Gratuluję i życzę więcej takich radości!

03 gru 2008, 11:53

Zainteresowanym hasłem Więcek,podaję garść informacji.Nazwisko jest stosunkowo rzadkie i jest znane od XIII w.Pewne odnogi tego rodu trafiły za ocean.W 1800 wyemigrował do Stanów Zjednoczonych A. Wiencek z Wielkopolski/Prusy/.Wyplynał z portu Hamburg.Populacja ok.300 osób. W 1920 było ok. 30 osób.W USA wydano książke o historii nazwiska Wiencek/The Wiencek Name in History/
Najbardziej znany to Henry Wiencek-historyk o dość znaczącym dorobku.

Serdecznie pozdrawiam.

Romuald Wiencek

10 mar 2009, 19:26

Moja wiara w powagę ksiąg została mocno nadwyrężona.Co prawda dotyczy to tz. wtórnika/oryginał zaginął/,ale problem pozostał.Poszukiwałem Wojciecha Więcek,w chwili śmierci ostatniego z rodziców w 1882,miał dwa lata.Poszukiwania niewiele dały,aż wreszcie okazało się ,że wg. USC taka osoba nie istnieje,ponieważ pod danymi identycznymi z danymi kościelnymi ,zapisano Wojciecha Wieczorek.Do rozważenia pozostaje wiele możliwych wariantów /pomyłka zgłaszającego,adopcja,pózniejsze zmiany w oryginale itp/
Jeżeli nie było adopcji,to wyobrażam sobie zdziwienie Wojciecha,że nazywa się inaczej.A może dalsze życie wiodł jako Wieczorek.
Wniosek-ograniczone zaufanie do ksiag,urzędnicy czasem mogą być autorami piramidalnych kłopotów, a życie sieroty nigdy nie było łatwe.

Pozdrawiam forumowiczów

Romuald Wiencek

25 mar 2009, 08:49

Witam.Przypadkiem trafiłam na ,,Gniazdo".mój dziadek -ojciec taty nazywał się Wojciech Więcek urodzony 21.03, ale 1890 a nie 1880 r i pochodził z tego co pamiętam z okolic Poznania czy Pleszewa.Przez moją pamięć przewija się też przedwojenna nazwa wioski to wieś Św.Marka , która już nie istnieje (moze to zbieg okoliczności-a może ta osoba o której pan szuka informacji).Dziadek ożenił się z Antoniną zd.Grabarek .Z tego co wiem to pewna część rodziny mieszkała w okolicach Krotoszyna i Ostrzeszowa.Moi dziadkowie wyjechali w latach 30-ych do Francji i wrócili do kraju w 1946 r ,ale osiedlili sie na Śląsku.

25 mar 2009, 12:22

Witam.
Na Dolnym Śląsku mieszkało małżeństwo o tym nazwisku [oboje już nie żyją,ale żyją i mieszkają ich dzieci].
Pozdrawiam Marianna.

03 kwi 2009, 19:24

Dzięki za wiadomość.Jeżeli są jakieś bliższe informacje ,to prosiłbym o ich przekazanie na PW.

Serdecznie pozdrawiam.

Romuald Wiencek

09 gru 2009, 22:05

Witam
Czy ktoś z Forumowiczów dysponuje informacjami dotyczącymi tak zwanego "Biegu Więcków" organizowanego w rejonie Kobylej Góry,Ostrzeszowa? Bieg ten był w zasadzie wyścigiem kolarskim organizowanym na cześc Feliksa Więcek legendarnego zwycięscy TOUR de POLOGNE w 1928.Wyscig lub wyścigi mogły mieć miejsce po 1928.Feliks Więcek był wówczas zawodnikiem klubów bydgoskich.Miał braci Wincentego,Stanisława,Józefa.Ojcem był Wojciech-matka Stanisława z Mielcarków.Urodził sie w 1909 w rejonie Ostrzeszowa-Kobylej Góry
Pozdrawiam

Romuald Wiencek

09 gru 2009, 22:33

Hallo romeo,
w "Historii Bydgoszczy" pod redakcja naukowa Mariana Biskupa jest kilka zdan na temat Feliksa Wiecka z ktorych wynika ze od 1927 do 1933 mieszkal w Bydgoszczy i byl czlonkiem KS Polonia. Mysle ze najwiecej informacji uzyskasz wlasnie w tym klubie.
Pozdrawiam serdecznie, Teresa

12 gru 2009, 13:23

Witam Teresę !
Dzięki za zainteresowanie sie tematem.W sprawie Feliksa Więcek mam wiele paciorków ,ale na naszyjnik nie starcza.Ma on swoje miejsce w moim drzewie.Sprawą "Biegu Więcków", prawdopodobnie zajmie się gazeta "Czas Ostrzeszowski". Klub Polonia Bydgoszcz ,to obecnie tylko żużel.Swoją drogą ciekawe jest,czy Forum w tym temacie ujawni swą moc.
Pozdrawiam
Romuald Wiencek

09 lut 2013, 18:17

Zdjęcie Feliksa Więcka na str.2:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=115387&from=publication

Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
Odpowiedz