Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Matela z Kórnika

18 kwi 2012, 12:31

Witam !

Poszukuję osoby zajmującej się genealogia rodziny o nazwisku Matela, wywodzącej się z Kórnika. Interesuje mnie przełom XVII- i XVIII wieku, do połowy osiemnastego stulecia. Późniejsze lata mnie nie interesują. W szczególności poszukuję śladów Jana Mateli z Kórnika, urodzonego około 1650 roku, którego syn Stanisław (szewc) ożenił się w Buku, w 1702 roku.

Będę wdzęczny za odpowiedź na PW lub e-mail.

Re: Matela z Kórnika

12 gru 2013, 07:52

Witam serdecznie.

Wśród swoich przodków mam następującą parę: Marcin Kuberacki i Barbara Matelanka. Ich ślub odbył się w Kórniku 20 października 1747 roku. Matelanka to na pewno córka jakiegoś Mateli, względnie Matelskiego, bo takie nazwisko też pojawia się w Kórniku i w Bninie w interesującym Ciebie okresie. Niestety nie odnalazłem na razie aktu chrztu Barbary Matelanki i może być z tym duży kłopot, bo akty chrztów kończą się w Kórniku na roku 1733, z tego co widziałem na stronie Archiwum Archidiecezjalnego. Czy masz może więcej informacji o rodzinie Matela z Kórnika, którymi mógłbyś się ze mną podzielić?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Norbert

Re: Matela z Kórnika

12 gru 2013, 09:58

Norbercie !

O rodzinie Matelich z Kórnika wiem tylko tyle ile napisałem na wstępie. W dn. 27 lutego 1702 roku w Buku odbył się ślub Stanisława, syna Jana Mateli z Kurnika [sic!] z panną Katarzyną, córką Mateusza Burzyka (Barzyka) z Buku. Ich dzieci urodziły się w Buku. Potomkowie przyjęli nazwisko "Matelewicz" i mieszkali w Buku co najmniej do początku XIX wieku. Ich dalszych dziejów nie rozpatruję.

Jeśli interesują Cię szczegóły dziejów tej rodziny w Buku w XVIII wieku, to prześlę Ci na PW.
Odpowiedz