Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Władysław Kamieński - właściciel Hotelu Berlińskiego

22 cze 2012, 23:36

Poszukuję informacji o Władysławie Kamieńskim, właścicielu Hotelu Berlińskiego. Jego rodzicami byli Klemens i Wiktoria z Bukowieckich. Według informacji z księgi meldunkowej Władysław urodził się 26.07.1843r. w Morownicy par. Śmigiel. Miał siostrę Walerię Mariannę oraz dwóch przyrodnich braci - Stanisława i Marcela. Jego żoną była Wanda zd. Wojciechowska, ur. ok. 1840r. w Kutnie, zmarła 17.05.1891r. w Poznaniu, córka (?) Wojciechowskiego i Praksedy (?) z von Kokoszyńskich. Z nekrologu wynika, że Władysław i Wanda mieli dzieci.

A może ktoś posiada zdjęcia Hotelu Berlińskiego?

Pozdrawiam,
Asia :)
Ostatnio edytowano 25 lip 2012, 09:23 przez Asiaa93, łącznie edytowano 1 raz

Re: Władysław Kamieński - właściciel Hotelu Berlińskiego

01 lip 2012, 12:44

W książce meldunkowej kamienicy przy Wilhelmstrasse 3, gdzie znajdował się Hotel Berliński, znalazłam wpis dotyczący Kamieńskich.
Data wprowadzenia się to 18.11.1881r.
I kolejno:
* Władysław Kamieński, ur. 20.06.1843r. w Kosten ?(choć Morownica jest bardziej prawdopodobna, jako że tam, przynajmniej w czasie ślubu zawartego rok przed narodzinami Władysława, mieszkał jego ojciec)
* Wanda zd. Wojciechowska, ur. 29.06.1845r. w ?
* Franciszka, ur. 5.10.1874r. w Posen
* Wiktoria Jadwiga, ur. 22.12.1875r. w Posen
* Felicja Kazimiera (?), ur. 8.01.1878r. w Posen
* Adam, ur. 24.12.1879r. w Posen

Kamieńscy mieszkali tam do 5.12.1892r., potem przeprowadzili się do kamienicy przy Berlinerstrasse 17.
Ostatni ich ślad w Poznaniu, to rok 1893r., kiedy pojawiają się w książce adresowej.
W Tekach Dworzaczka znalazłam informację:
8998 (Dziennik Poznański) 1896
Zofia Chrzanowska i Felicja Kamieńska złoż. 17/III. egz. na naucz. wyższe (nr 66)

W gazecie jest wspomniane, że obydwie były uczennicami zakładu pp. Danysz.
Być może chodzi tu o córkę Władysława.
Nie natrafiłam na ślad pozostałych dzieci, w księdze meldunkowej nie ma informacji o ich śmierci, więc w 1892r. cała czwórka musiała żyć.

Księga meldunkowa dla nieruchomości przy Berlinerstrasse 17, jak wynika z bazy szukajwarchiwach.pl jest tylko do roku 1890, ale postaram się ją przejrzeć w sierpniu.

Jeżeli ktoś natrafiła na jakiekolwiek informacje o Kamieńskich, to bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam,

03 lip 2012, 14:32

WBC „Dziennik Poznański” nr225, 1-10-1895r., str.6:
„Zawiadomienie. Wielmożnemu Duchowieństwu i Szanownej Publiczności donoszę niniejszem uprzejmie, iż z dniem 1-go pażdziernika r.b. przejmuje na własny rachunek Hotel Berliński po panu St. Adamczewskim. Proszę o przelanie zaufania, jakie okazywano poprzednikowi memu na moją osobę, zapewniam, że starać się będę w każdym względzie Łaskawych Gości moich zadowolnić. Z wysokim szacunkiem Kazimierz Gmurowski.”

Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz

05 lip 2012, 17:46

Dziękuję za informację. Według mojej wiedzy Władysław Kamieński prowadził Hotel Warszawski do mniej więcej 1891/1892r. Przed Hotelem Warszawskim prowadził prawdopodobnie Hotel Pod Czarnym Orłem.

W "Gońcu Wielkopolskim" z 25.07.1897r. znalazłam taką wiadomość (pisownia oryginalna):
"Panna Wiktorya Kamieńska z Poznania otrzymała na kursach sorbońskich pierwszy m... z literatury francuzkiej. Polka nawet rodowitym francuzkom palmę wydziera. Co na to panowie, którzy Polaków i wogóle Słowian mają za "inf(erior)" Race (szczep podrzędny) ?!!"

Być może chodzi tutaj o córkę Władysława Kamieńskiego. Wiekowo by się chyba zgadzało, imię i miejsce zamieszkania również.

Pozdrawiam,

05 lip 2012, 19:29

W korespondencji z dnia 19 lipca 1897r. na temat Instytutu panien w hotelu Lambert w Paryżu, jest wspomniana Wiktoria Kamieńska. Żródło: WBC „Dziennik Poznański” nr165 z dnia 23-7-1897r.,str.2.

Natomiast w „Wielkopolaninie” w latach 1885-1887 w rubryce „Przybyli do Poznania” używana jest nazwa: Kamieńskiego Hotel Berliński.

20 wrz 2012, 20:17

Witam,chyba posiadam pamiątkę po hotelu berlińskim.Jest to owalna ok. 10 centymetrowa mosiężna tabliczka z wytłoczonym napisem HOTEL BERLIŃSKI i cyfrą 3 poniżej napisu.Być może tak oznakowane były hotelowe sprzęty.

21 wrz 2012, 18:37

Dziękuję za wiadomość. Czy mogłabym otrzymać zdjęcie tej tabliczki?

I kilka nowości:
Pierwszą żoną Klemensa Kamieńskiego była Waleria Skłodawska/Skłodowska (ślub w Pniewach w 1835r.).
Ich pierwszy syn, Adam Stanisław (używał drugiego imienia), urodził się we wsi Chełmo (par.Pniewy) 15.04.1838r.

Władysław Kamieński, potomek z drugiego małżeństwa z Wiktorią Bukowiecką, urodził się natomiast już w Morownicy (par. Śmigiel) 26.06.1843r. Na chrzcie, który odbył się trzy dni później, otrzymał imiona: Władysław Józef. Rodzicami chrzestnymi byli: Wincenty Kowalski, kucharz dworski z Czacza i Albertyna Racinowska, siostra matki.

Pozdrawiam,
Asia

26 wrz 2012, 18:51

Pod tym linkiem znajduje się zdjęcie tabliczki
http://imageshack.us/a/img11/5341/dsc00147dis.jpg

25 lis 2012, 16:00

[quote="Asiaa93"]Przed Hotelem Warszawskim prowadził prawdopodobnie Hotel Pod Czarnym Orłem/quote]

W WBC w "Kurierze Poznańskim" nr39 z dnia 16.2.1878r., na str.6 jest ogłoszenie Władysława Kamieńskiego - wlasciciela hotelu "Pod Czarnym Orłem".

26 lis 2012, 22:59

Serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam,
Asia

28 lis 2012, 16:10

W WBC " Gazeta Wielkiego Księstwa Poznańskiego" nr.263 z roku 1852
podane jest w stopce redakcyjnej

Drukiem i nakładem Drukarnii Nadwornej W,Deckera i Spółki w Poznaniu-Redaktor odpowiedzialny:

N.Kamieński w Poznaniu.
Tak przy okazji może to ktoś z rodziny?

11 gru 2012, 20:50

Haniu, serdecznie dziękuję za pamięć.

N. Kamieński to Napoleon Ludwik Felicjan Kamieński, syn notariusza Jana Nepomucena i Ludwiki zd. Wittk-Jeżewskiej h.wł., czyli ta postać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Kamie%C5%84ski
Trudno mi powiedzieć, czy ta osoba to krewny moich Kamieńskich, jednak bez wątpienia jakieś skomplikowane powiązanie rodzinne występuje.
Ojczymem Napoleona Kamieńskiego był notariusz Leonard Dobieliński, stryj Ignacego Dobielińskiego, który był szwagrem Wiktorii Kamieńskiej zd. Bukowieckiej (mężem jej siostry Nepomuceny), matki tytułowego Władysława Kamieńskiego. Leonard Dobieliński był również stryjem Julianny Józefowicz zd. Dobielińskiej, która była szwagierką babki Władysława, Heleny Bukowieckiej zd. Józefowicz.
Dodatkowo siostra Leonarda, Julianna Dobielińska, była pierwszą żoną Antoniego Jachimowicza, którego córka z drugiego związku, Scholastyka Jachimowicz, została żoną Napoleona Kamieńskiego.
Trochę to skomplikowane... :)
PS. Wspaniałe drzewo Dobielińskich, autorstwa pana Mariusza Formanowicza można zobaczyć na stronie Poznań-project po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła "Dobieliński".

Wracając do głównego wątku:
jakiś czas temu odnalazłam akt ślubu Władysława Kamieńskiego z Wandą Wojciechowską (Poznań, parafia św. Marii Magdaleny, 28.10.1873r.) Nic konkretnego z niego nie wynika niestety, oprócz miejsca zamieszkania państwa młodych przed ślubem (Władysław był "caupo de pl. Varsaviensi N.5", czyli był karczmarzem/handlarzem i mieszkał z wujostwem (Albertyną zd. Bukowiecką i Wojciechem Racinowskimi) przy ul. Warszawskiej 5, natomiast Wanda mieszkała z wujem, Józefem Kokoszyńskim przy ul. Garbary 54). Udało mi się ustalić, że jest to Józef zmarły w 1875r., którego grób ostał się po dziś dzień na Cmentarzu Zasłużonych Wielkopolan.

Pozdrawiam,

26 gru 2012, 09:44

WBC „Kurier Poznański” nr238, 4-8-1892r., str.4:
„Pan Kamieński, dotychczas wlaściciel Hotelu Berlińskiego, uprasza nas o uwiadomienie czytelników naszych a jego gości, iż oddawszy dziś Hotel Berliński swemu następcy, nie mógł równocześnie otworzyć nowego swego Hotelu Victoria przy ulicy Berlińskiej. O otwarciu tego doniesie p.Kamieński swego czasu w dziennikach.”

30 gru 2012, 12:41

Jolu, serdecznie dziękuję za ten wpis, który niewątpliwie jest istotnym tropem w odtwarzaniu losów Władysława Kamieńskiego.

Pozdrawiam,

27 sty 2013, 21:53

Dzięki ostatni aktualizacjom Kartoteki ludności Poznania udało się potwierdzić, że wyżej wspomniana Wiktoria, studiująca na Sorbonie oraz Felicja, uczennica pensji pp. Danysz, to córki Władysława Kamieńskiego i Wandy z Wojciechowskich.
Dzięki przemiłemu spotkaniu z jednym z forumowiczów dowiedziałam się również jakie były losy trzeciej z sióstr, Marii Franciszki. W 1903r., w Rabce, poślubiła Henryka Ferdynanda Hoyera, profesora UJ. Maria do końca życia (czyli do 1948r.) mieszkała w Krakowie. Z tego związku narodziło się dwoje dzieci:
- Henryk Marian (1904r. Rabka - 1985r. Londyn)
- Zofia Wanda (ur. 1906r. Kraków - zm. 1978r. Kraków), żona Andrzeja Battaglia

Nie wiadomo natomiast, co się stało z samym Władysławem oraz jego jedynym synem,Adamem Józefem.
Pozdrawiam serdecznie,
Odpowiedz