Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
30 cze 2012, 19:20
Witam, poszukuję informacji na temat rodziny Pieczyńskich i Organiściak z Błażejewa. Konkretnie Walentego Pieczyńskiego ur. w Błażejewie ok 1798r. oraz Adama Organiściaka - ślub w Bninie w 1744r. z Zuzanną Szymkowiak. Z góry dziękuję za odpowiedź!
24 sie 2012, 15:55
Moje drzewo genealogiczne sięga do Walentego Pieczyńskiego ur.1798 r. w Błażejewie, wobec związku jego córki z bratem mojego 2xpradziadka Walentego Płatka. Nie znam jego rodziców, ale wiem, że w 1822 r. wziął ślub w par.Bnin z Agnieszką Karalus z Błażejewa (jest w Poznań Projekt). Miał,minimum,syna Jana ur.27.10.1824 w Błażejewie (jest w Basi), syna Józefa ur.14.03.1827 w Błażejewie oraz córkę Franciszkę ur.26.02.1938 w Błażejewie, która 16.11.1856 r. wyszła w par.Bnin za Wojciecha Płatka ur.18.04.1831 r. w Błażejewie, z którym miała 8 znanych mi dzieci.
Bratem Walentego był Szymon ur.1795 w Błażejewie, żonaty z Marianną Dłubała (patrz w PP) i mający minimum 3 dzieci (patrz w Basi). W Basi są chyba jeszcze jego 2 siostry.
Mam nadzieję, że się przyda. E.Małecki
09 paź 2012, 20:59
Jak się okazało, ojcem Walentego był Kazimierz, z kolei ojcem Kazimierza był Albert. Chciałbym też dodać, że syn Walentego - Józef wziął ślub z Józefą Płatek - córką Andrzeja i Wiktorii zd. Mrówczak. Widać zatem że nasze drzewa jednak się łączą choć dość daleko.
16 paź 2012, 19:39
Mam serdecznych przyjaciół o nazwisku Organiściak , obecnie bracia mieszkają w Radzewie niedaleko Kórnika w Wlkp. Macie link do profilu na NK .. Stanisław nie ma profilu , ale ożenił się w gostkowie w powiecie Gostyńskim ....
http://nk.pl/#profile/10033739?referer=sch_msp
25 paź 2012, 22:31
Chyba nie tak daleko, bo Andrzej Płatek i Wiktoria Mrówczmaka (raczej Mrówka) są moimi 3 x bezpośrednimi pradziadkami.
Czy mógłbyś uszczegółowić o jakieś daty i miejsca swoją wypowiedź. A może wiesz coś więcej o tych Płatkach, Mrówkach,
a może Perdochach czy Ostrowskich z tego rejonu. Ja mam ich w Heritage, mogę przesłać na e'mail.
Pozdrawiam.
03 lis 2012, 10:19
Nie mam żadnych informacji na temat Ostrowskich, wczoraj byłem na cmentarzu bnińskim i widziałem, że jest tam wiele grobów rodziny Perdochów, ale więcej informacji nie posiadam. Natomiast odnośnie Płatków i Mrówczak (taki dokładnie zapis nazwiska znalazłem w księgach w Archiwum Archidiecezjalnym) wiem tylko, że Józefa Płatek (moja 3 x prababcia) urodziła się 6.03.1835 roku w Błażejewie (parafia Bnin) i była córką Andrzeja Płatek i Wiktorii zd. Mrówczak. (Ślub wzięła z Józefem Pieczyńskim 24.04.1853 roku w Bninie)