Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Stanisława zd. Wieland i Franciszek Burchartowie

07 lip 2012, 18:41

Na zdjęciu są Stanisława zd. Wieland (Wyland?) (27.08.1877-4.08.1970 Kikowo) - córka Jana i Rozalii zd. Żelichowskiej oraz jej mąż Franciszek (1.10.1877 -15.05.1962 Kikowo) - syn Mateusza i Katarzyny zd. Mindak. Rodzice brali ślub w Mąkowarsku, gdzie byś może urodzili się Stanisława i Franciszek. Szukam rodzeństwa i innych krewnych zarówno osób ze zdjęcia, jak i ich rodziców. Wiktor Stułów

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/451 ... daad4.html

Re: Stanisława zd. Wieland i Franciszek Burchartowie

07 lip 2012, 21:16

Stanisława urodziła się w Wilczu, a Franciszek w Dziedzinku.

08 lip 2012, 08:05

Dziękuję już za samą chęć pomocy. Ktoś równie życzliwy przysłał mi następujące info:
1) Mateusz Burchart i Katarzyna Mindak: ślub w 1865 roku,
2) Józef Burchart i Rozalia Rąpalska: ślub w 1891 roku,
3) Stanisław Burchart i Teofila Rąpalska: ślub w 1891 roku,
4) Jan Burchart i Katarzyna Głogowska: ślub w 1892 roku,
5) Franciszek Burchart i Stanisława Wieland: ślub w 1901 roku.
Wszystkie śluby zapewne w Mąkowarsku. Pozycja nr 5, to osoby z tematu postu, a pozycja 1, to rodzice tytułowego Franciszka. Pozostali Burchartowie być może są krewnymi obydwu. Na "Poznan project" jest jeszcze kilka ślubów Burchadtów z Mąkowarska i okolic, których z braku informacji nie mogę połączyć. pozdrawiam - Wiktor

08 lip 2012, 11:49

Może w czymś pomogę. Burchardtowie zamieszkiwali także swego czasu w Bydgoszczy przy ul.
Kościuszki. Zaś jedno z dzieci (tych z Kościuszki ) - Adam Burchardt zamieszkuje w nowym
osiedlu dzielnicy Bydgoszcz-Szwederowo.

Pozdrawiam - hentomal@senior

08 lip 2012, 11:55

Matthaeus Burchart (rodzice: Isidorus & Anna Ziętak)
* parafia katolicka Wierzchucin Królewski, 1839 (wpis 22)
+ Dziedzinek, 2.10.1903 (wpis 27)
I oo parafia katolicka Mąkowarsko, 8.10.1865 (wpis 14)
Catharina Mindak (rodzice: Joseph & Agnes Grylewiczowna)
* Dziedzinek, 15.4.1844 (wpis 23)
II oo parafia katolicka Łąsko Wielkie, 30.1.1881 (wpis 1)
Apollonia Kostrzewska (rodzice: Jacobus & Marianna Polcyn)
* Wtelno, 13.1.1843 (wpis 6)

08 lip 2012, 17:26

Dziękuję za info. Panie Damianie, czy ma Pan możliwość sprawdzenia następujących rzeczy:
1. Urszula Burchart (lat 24) - ślub we Wierzchucinie Królewskim w 1845 - czyją była córką,
2. Marianna Burchart (lat 24) - ślub w Mąkowarsku w 1820 - czyją była córką,
3. Izydor B. (lat 30) & Anna Ziętak (lat 20) - ślub we Wierzchucinie Królewskim w 1831 - brakują mi ich rodzice,
4. Znalazłem ślub Matthiasa B. (lat 26) w Mąkowarsku w 1860, syna Ludwika B. i Anny Ziętak - interesują mnie dziadkowie Matthiasa.
5. Taką samą sytuację mam w przypadku Kazimierza B. i jego żony - Justyny Szali, którzy byli rodzicami Tadeusza B. (lat 27, ślub w Mąkowarsku w 1853) i Gertrudy (od 1848 po mężu Ramion - ślub w Wierzchucinie Królewskim),
6. Tak samo jest w przypadku Andrzeja B. i żony Justyny Stachowicz - ich syn Jan B. ożenił się w 1853 w Wierzchucinie Królewskim w wieku lat 26.
7. Szukam też rodziców Józefa B. i jego żony Ewy Fabinowskiej, których córka Katarzyna (lat 21) w 1843 we Wierzchucinie Królewskim wyszła za Jana Jankowskiego,
8. W 1836 we Wierzchucinie Królewskim w wieku lat 21 Ewa B. wychodzi za Józefa Szymańskiego. Jako jej rodzice wpisani są Marcin Winter i też Ewa B. Czyżby to było ich nieślubne dziecko czy błąd w wpisywaniu? Może uda się znaleźć jej dziadków?
Jeśli ma Pan taką możliwość, to proszę mi coś z tego znaleźć. Może ktoś inny ma na ich temat wiadomości lub uzupełnić innymi Burchardtami z tych okolic. Tworzę drzewo we współpracy z p. Jerzy Burchardtem z Gliwic. pozdrawiam - Wiktor

15 sie 2012, 10:58

Witam Panie Wiktorze.
Okazuje się że mamy współnych krewnych.
Ślub Franciszka Burchrd i Stanisławy Wieland odbył się 23.01.1901 (wpis nr 3/1901 Mąkowarsko).
Siostra Stanisławy Leokadia wyszła za z Jan Siudę ( wpis 6/1897 Łąsko Wielkie).
Jan siuda to brat mego przodka( Władysława).
Podobne zależności występują też przy nazwisku Ziętak ( ale w okresie późniejszym niż Pan poszukuje( Piotr Ziętak poślubił Mariannę Siuda w 1901 r. a w 1902 urodził się Syn Władysław)
Pozdrawiam.
Eugeniusz Pierzyński

15 sie 2012, 11:58

Witam ponownie.
W p. 7 pyta Pan o rodziców Józefa Burchardta i Ewy Fabinowskiej. Ich ślub zapisany jest w księgach Wierzchucina pod nr 8 z1794 r. W indeksach brak imion rodziców bo pisarz ich nie wpisał. Mam foto ślubu mojego przodka Kazimierza Siudy z roku 1788 gdzie w Wierzchucinie wpisy robił Leo Krzemiński, wpisał: gdzie mieszkali Państwo Młodzi ile mieli lat ,nazwiska świadków, o sobie nie zapomniał ale imion rodziców niestety nie.
I tu utknąłem.
Dla pewności można poprosić o zdjęcie cyfrowe powołując się na nr wpisu. Księgi znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie.Robią to szybko i za niewygórowaną opłatą.

Pozdrawiam
Eugeniusz
Odpowiedz