Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
25 sie 2012, 12:12
Witam,
według informacji od siostry mojej babci, brat mojej prababci (Wacław Stachowiak) jest pochowany na cmentarzu w Poznaniu. Ciocia mówiła mi, że była na pogrzebie. Według jej opowiadań cmentarz znajduje się w pobliżu dużych bloków oraz przy cmentarzu jest kościół. Niestety z cmentarzy poznańskich znam tylko Miłostowo, Junikowo, jeżycki, sołacki oraz św. Wojciecha. Może ktoś po podanych przeze mnie wskazówkach skojarzy sobie cmentarz którego szukam. Będę bardzo wdzięczny.
Jakub
25 sie 2012, 12:29
Nie piszesz, kiedy zmarł Wacław. Może chodzi o tę osobę:
Cmentarz: Górczyn
Wacław Stachowiak
(1916-01-03 – 1985-07-31)
kwatera IPb
Por.
http://www.poznan.pl/mim/public/necropolis/search.htmlCmentarz górczyński faktycznie sąsiaduje z blokami osiedla zwanego popularnie "Raszynem", a kościół św. Krzyża stoi może nie obok, ale w każdym razie niedaleko.
Jeśli to nie ta osoba, to do opisu pasuje jeszcze cmentarz na osiedlu Bolesława Chrobrego ("winiarski").
25 sie 2012, 12:35
kubota75 napisał(a):Witam,
według informacji od siostry mojej babci, brat mojej prababci (Wacław Stachowiak) jest pochowany na cmentarzu w Poznaniu. Ciocia mówiła mi, że była na pogrzebie. Według jej opowiadań cmentarz znajduje się w pobliżu dużych bloków oraz przy cmentarzu jest kościół. Niestety z cmentarzy poznańskich znam tylko Miłostowo, Junikowo, jeżycki, sołacki oraz św. Wojciecha. Może ktoś po podanych przeze mnie wskazówkach skojarzy sobie cmentarz którego szukam. Będę bardzo wdzięczny.
Jakub
Sprawdzałeś w wyszukiwarce grobów na poznańskich cmentarzach?
http://www.poznan.pl/mim/public/necropolis/search.htmlMnie przychodzi na myśl cmentarz na Nowinie. Tam jest kościół p.w. Chrystusa Dobrego Pasterza.
http://www.dobrypasterz.pl/
25 sie 2012, 13:47
Jerzy, sprawdzałem w wyszukiwarce, Wacław powinien urodzić się 12 września 1895 roku, a takiej osoby tam niestety nie ma.
Dziękuję za sugestie. Napiszę e-maile do zarządców cmentarzy, które mi wymieniliście i może się dowiem na którym spoczywa Wacław.
25 sie 2012, 19:49
Jakub, jeśli znasz cmentarz Sołacki i Jeżycki, i Twoi przodkowie są tam pochowani, to do tego "fyrtla" pasuje właśnie Cmentarz Winiarski przy ul. Wojciechowskiego. A wiesz może w jakiej części Poznania mieszkał brat Twojej prababci?
26 sie 2012, 08:52
Witaj, właśnie nie wiem gdzie mieszkał. Pytałem się cioci wczoraj i powtórzyła to, że na około cmentarza były bloki. Wydaje mi się, że to jest właśnie cmentarz winiarski na os. Chrobrego. Napisałem już do proboszcza e-maila. Ciekawe co odpisze.
26 sie 2012, 09:55
Jeszcze jedna sugestia.
Jeżeli wiesz, kiedy zmarł, to warto zajrzeć do nekrologów w gazetach poznańskich w owym czasie. Może tam znajdziesz informacje o pogrzebie.
26 sie 2012, 14:07
Niestety wiem tylko, że było to po 1976 (rok śmierci mojej prababci). Ale dzięki za sugestię. A tak na przyszłość to gdzie mogę znaleźć takie nekrologi z czasów bardziej współczesnych?