Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Wojciechowski

16 paź 2012, 21:40

Witam!!!Przegladalam Poznan Project i znalazlam mojego pradziadka Marcina Jasinskiego alias Wojciechowski, Czy moglby mi ktos wytlumaczyc co znaczy slowo - alias. Myslalam ze to nazwisko panienskie jego matki ale niestety jest inne. Pozdrawiam.

Re: Wojciechowski

16 paź 2012, 21:45

Oznacza,że używał zamiennie obu nazwisk.Może być także określenie seu lub vel.

16 paź 2012, 21:56

Dziekuje Ci bardzo za szybka odpowiedz. Zastanawiam sie tylko, dlaczego uzywal dwa nazwiska w tamtych czasach? Pozdrawiam

17 paź 2012, 20:54

Niekoniecznie używał dwóch nazwisk.
Załóżmy taką sytuację:
żeni się Marcin Jasiński, którego rodzicami są Jan Wojciechowski i Maria Iksińska. Co ma zrobić w tej sytuacji indeksujący? Może założyć, że proboszcz jedno z nazwisk pomylił lub Jan Wojciechowski nie jest ojcem, a ojczymem, ale indeksujący nie jest od tego, by rozstrzygać, które z jego założeń jest słuszne.
Ja w tej sytuacji pana młodego bym zapisała: Marcin / Jasiński / możliwe Wojciechowski, być może indeksujący wpisał: Marcin / Jasiński / alias Wojciechowski.
Gdy dotrzesz do aktu przekonasz się skąd dwa nazwiska. A jeszcze można założyć sytuację, że jedno z nazwisk jest napisane nad drugim. Nie takie cudeńka zdarzają się w aktach.
Miałam sytuację, że pan młody ożenił się równocześnie z dwoma różnymi pannami, każda była w innym wieku, a akt ślubu jeden, co miałam zrobić? rozbiłam to jedno (chyba jedno :D ) małżeństwo na dwa odrębne, niech szukający potomek sam oceni, która pra...babka jest właściwa.
Odpowiedz