Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
30 paź 2012, 20:58
Witam wszystkich,
mam na imię Małgosia, na Waszą stronę trafiłam w związku z chęcią znalezienia jakichkolwiek informacji o moim przodku, który zginął w wojnie pod Verdun. Mam do Was w związku z tym pytanie: Czy jest jakaś strona internetowa, gdzie jest lista Polaków poległych w wojnie pod Verdun? Szukam jakichkolwiek informacji o moim pradziadku. Wiem tylko tyle,że brał udział w tej bitwie i zginął kiedy moja babcia miała 2 lata czyli ok 1914r. Niestety nic więcej nie wiem.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Małgosia
30 paź 2012, 21:08
Jeśli zginał w bitwie pod Verdun to musiał to być rok 1916.Szukałaś w aktach USC,czy nie przysłano informacji o zgonie do miejsca zamieszkania.Czasem przysyłano także do parafii,że żołnierz zginął,podawano zazwyczaj miejsce śmierci.
30 paź 2012, 21:37
Może rzeczywiście to był rok 1916. Moja babcia nigdy nie opowiadała o swoim ojcu a ja też nie pytałam bo w zasadzie nie interesowało mnie to nigdy w racji mojego wieku (28lat). W zeszłym roku byłam na wycieczce w Paryżu i przypomniało mi się o śmierci mojego pradziadka i czuję potrzebę by się czegoś dowiedzieć. Dziękuję bardzo za wskazówkę.
Pozdrawiam
30 paź 2012, 22:07
Małgosiu,
W uzupełnieniu tego co napisała Aga - zerknij też tutaj:
wpis Wojtka:
viewtopic.php?p=15979#p15979mój wpis w tym samym wątku:
viewtopic.php?p=15948#p15948(tutaj uzupełnię że odnalazłem ten wpis i zgon Pankracego został tam odnotowany w osobnej pozycji - tak samo jak dla innych osób zmarłych w parafii)
31 paź 2012, 21:09
Spróbuj tak:
http://java.genealogy.net/eingabe-verlustlisten/searchwpisz nazwisko, ale trochę urwane. Wszystko zależy od brzmienia nazwiska i sposobu, w jaki ewentualnie przekręcili Niemcy.
Także na stronie głównej wtg "gniazdo" jest lista strat.
Nawiasem, o wiele prościej, gdyby było podane nazwisko, imię i gdzie mieszkał.
Michał