Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Poszukuję rodziny w Polsce i Niemczech

03 lis 2012, 18:12

Witam koleżanki i kolegów genealogów.

Zwracam się z prośbą o znalezienie rodziny na terenie Niemiec. Sam nie znam j.niemieckiego i trudno mi tego szukać.
Interesuje mnie nazwisko SIBRECHT. Część rodziny mieszkała w Berlinie i Hamburgu, a urodzili się w Ostrorogu.

Johan Sibrecht ur. 16.01.1883 r w Ostrorogu koło Szamotuł, mam informację że pracował w zakładach Kruppa w Hamburgu - gdzie został pochowany niestety nie wiem.

Interesowałaby mnie każda informacja na temat w/w osoby lub wyszukiwarka cmentarna, może zachowały się jakieś wiadomości dot. śmierci i daty pochówku.

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Grzegorz Wiczewski

Re: Poszukuję rodziny w Polsce i Niemczech

03 lis 2012, 18:34

Witam
To samo imię, nazwisko i data urodzenia znajduje się w drzewie genealogicznym utworzonym na http://www.myheritage.pl przez Elizę Góral.

03 lis 2012, 20:57

Tak. Eliza jest moją partnerką.

16 lis 2012, 19:39

Witam,

jeśli osoba ta pracowała w zakładach Kruppa, to istnieje możliwość skontaktowania się z archiwum koncernu. Podaję link na stronę z adresami mailowymi osób, które reprezentują archiwa tej firmy: http://www.thyssenkrupp.com/de/konzern/ ... ntakt.html

Nie jestem jednak pewna co do tego, czy rzeczywiście był to Hamburg. Czy nie była to przypadkiem miejscowość Hamborn koło Duisburga? Wikipedia i strona samego koncernu Thyssenkrupp nie podają czy i kiedy firma Krupp prowadziła filię w Hamburgu. Z pewnością jednak wyjaśnią to kompetentni pracownicy archiwum koncernu.
Czy wiadomo jak długo i kiedy J. Siebrecht był zatrudniony w tej firmie? Informacje te ułatwiłyby poszukiwania.

Sama data urodzenia niestety nie wystarczy, aby móc kogoś znaleźć w Niemczech. Proponuję najpierw napisać do archiwum Thyssenkrupp, może pod tym adresem dowie się pan więcej na temat Johanna.

Pozdrawiam
Odpowiedz