Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Poszukuję informacji o podanych tutaj rodzinach

15 lis 2012, 18:59

Poszukuję informacji o rodzinach:

-Vogtów/Foktów/Foktowiczów, związanych z Pleszewem Wlkp. i nie tylko,
gdyż wg ich tradycji rodzinnej jedna z gałęzi, pisana przez "F", sięga Mazur/Warmii.
Być może,że były dwie gałęzie:pruska i spod zaboru rosyjskiego?
Przy czym ta pruska być może dzieliła się jeszcze na katolicką i protestancką?
W miarę znośne informacje uzyskałem na skutek intensywnej kwerendy
odnośnie gałęzi pruskiej,katolickiej i polskiej tej rodziny do początku XIXw.

- Wolszleg[i]erów i ich powiązania z ks.Antonim Wolszlegierem,działaczem polonijnym z Powiśla z XIXw.
oraz z rodzinami Lewandowskich i/lub Świątkowskich i/lub G[i]erszewskich.
Mam do powiązania nazwisko Katarzyna Wolszleg[i]er z XIX w.
Może być powiązany również tutaj temat tzw."Bambrów Poznańskich",osadników z Bambergu.

- Jezierskich z Pleszewa Wlkp.

- Stragierowiczów z Pleszewa Wlkp.

Współpracuję z poszukiwaniami dla w/w rodzin.

Dziękuję "z góry" za wszelki uprzejmy odzew.
Pozdrawiam Wszystkich,całe Forum.

"gerszewski"

Re: Poszukuję informacji o podanych tutaj rodzinach

21 lis 2012, 09:37

gerszewski napisał(a):Poszukuję informacji o rodzinach:

-Vogtów/Foktów/Foktowiczów, związanych z Pleszewem Wlkp

Przypuszczam, że przeglądałeś dostępne w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej akta miasta Pleszewa? Tam w „Księdze protokołów z posiedzeń cechu szewców lata 1793-1850” na str.12 pod datą 28.1.1796r. jest informacja o jatce Józefa Foktowicza. Napisano, że Józef Foktowicz jest bratem przyrodnim Jakuba Kurkiewicza, który jest synem Wojciecha Kurkiewicza. W „Książce wyawoleńców lata 1819-1841” na str.29, pod datą 16.3.1824r. jest opisane wyzwolenie Kaspra Foktowicza, którego chrzestnym był cechmistrz Jakub Narodziński. W aktach miasta Pleszewa spotkałam się z nastepującymi wersjami nazwiska Józefa Foktowicza(?): Faktowicz, Voltowicz, Voctowicz, Voktowicz, Votowicz, Woktowicz. Jest też Wąntzowicz Maciej, i w 1839 r. Foktowicz Ludwik – ojciec Dionizego i Wincentego.

Z metryk w AAGniezno: Ludwik Foktowicz (szewc, kawaler, lat 20) 8.11.1829r. w Pleszewie poślubił Ludwikę Wąsowiczównę (panna, lat 18) - oboje z Pleszewa. Świadkami byli: Stanisław Lesiński i Jakub Narodziński.

Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz

21 lis 2012, 21:50

Na prawdę ogromne dzięki dla Ciebie,Jolanta!!!!!
Tego mi właśnie brakowało!!!
Do tych akt niestety nie dotarłem,ale punkt wyjściowy,
tegoż Ludwika i Ludwikę zdobyłem.
Jak tylko będę mógł Ci się odwdzięczyć w podobny
sposób lub tłumaczeniem akt i będę w stanie,to chętnie pomogę.
Pozdrawiam Cię serdecznie,życzę dobrego wieczoru
.Jacek.

21 lis 2012, 22:26

Witam ponownie.
Mam informację od jednego z moich krewnych o nazwisku Vogt,że Ludwik i Kasper Foktowicze zrobili się potem Vogtami
i że czuje się on potomkiem tych właśnie Foktowiczów.
Ciekawe,że jest gałąź rodu Vogtów z innej miejscowości w Wielkopolsce,pisząca się Fokt,czująca się związana z tymiż Vogtami i tam występuje niespójność genealogiczna czasowa w dokumentach z ok.połowy XIX wieku w przejściu z Vogtów na Foktów,jakby jako jedna z opcji była to jednak osobna gałąź.Tylko od kogo?Może od tych podanych przez Ciebie Foktowiczów?
Jak by można sprawdzić,że wystąpiło przejście od Foktowiczów do Vogtów i Foktów?Wg ich tradycji ustnej,przodkowie Foktowicze przywędrowali z zaboru rosyjskiego, gdzieś z okolic mniej więcej Braniewo-Suwałki.Kiedy?Może podczas wojen napoleońskich?
Poza tym w Pleszewie występowali niemieccy Vogtowie-protestanci.Vogt oznacza ponoć w dawnej niemczyźnie wójta.
W historii Pleszewa jest wzmianka o tym, że w XVII wieku niejaki bodaj Seniuta, właściciel (?) miasta, ściągnął po wojnach szwedzkich i epidemiach osadników z Niemiec do miasta.Nie mam potwierdzenia,że byli tam Vogtowie.
Mam nadzieję,że Cię moje wywody i sugestie nie znudziły i nikogo na Forum-także.
Życzę Wszystkim dobrego wieczoru.
Jacek.

21 sty 2013, 22:53

[quote="gerszewski"]Poszukuję informacji o rodzinach:

-Vogtów/Foktów/Foktowiczów, związanych z Pleszewem Wlkp. i nie tylko,
gdyż wg ich tradycji rodzinnej jedna z gałęzi, pisana przez "F", sięga Mazur/Warmii.
Być może,że były dwie gałęzie:pruska i spod zaboru rosyjskiego?
Przy czym ta pruska być może dzieliła się jeszcze na katolicką i protestancką?
W miarę znośne informacje uzyskałem na skutek intensywnej kwerendy
odnośnie gałęzi pruskiej,katolickiej i polskiej tej rodziny do początku XIXw.

- Wolszleg[i]erów i ich powiązania z ks.Antonim Wolszlegierem,działaczem polonijnym z Powiśla z XIXw.
oraz z rodzinami Lewandowskich i/lub Świątkowskich i/lub G[i]erszewskich.
Mam do powiązania nazwisko Katarzyna Wolszleg[i]er z XIX w.
Może być powiązany również tutaj temat tzw."Bambrów Poznańskich",osadników z Bambergu.

- Jezierskich z Pleszewa Wlkp.

-------------------------------------------------------------------------------
Vogt ma do dziś w Pleszewie i okolicach rewelacyjne cukiernie:)

Obecny właściciel firmy, Tomasz Vogt, urodził się 8 marca 1947 r. w Pleszewie jako drugi syn Mi­chała i Marianny z domu Jezierskiej.

http://vogt.pl/?s=441
Odpowiedz