Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
15 lis 2012, 19:42
Szukam informacji o XIX-wiecznym śremskim "Hotelu du Nord", zwanym inaczej "francuskim".
Mój przodek gościł tam w XIX wieku Sokołów.
"Z góry"dziękuję.
Pozdrawiam Wszystkich.
16 lis 2012, 07:45
gerszewski napisał(a):Szukam informacji o XIX-wiecznym śremskim "Hotelu du Nord", zwanym inaczej "francuskim".
Mój przodek gościł tam w XIX wieku Sokołów.
"Z góry"dziękuję.
Pozdrawiam Wszystkich.
Witam
26 lutego 1893r. powstało w Śremie gniazdo „Sokoła”. Inicjatorami założenia organizacji byli dr Stanisław Kompf, Czesław Dutkiewicz, Aleksander Kujawski, Edward Neyman, Stanisław Schütz, Cezary Wojciechowski oraz A. Kochanowski. W dniu tym w hotelu francuskim odbyło się pierwsze zebranie członków śremskiego „Sokoła”, na którym swój akces do organizacji zgłosiły 63 osoby. Prezesem wybrano dr. S. Kompfa.
http://www.srem.nx.pl/main.php?s=11&id=11502
16 lis 2012, 13:23
Witam.
Bardzo dziękuję za szybki odzew "izabeli06".
Przypuszczam, że przesłana mi informacja pochodzi z tej samej książki o historii Śremu,którą też miałem przyjemność przejrzeć.
W każdym razie, jestem wdzięczny za staranie dopomożenia mi w przedmiotowej sprawie.
Chciałbym zgłębić temat samego" Hotelu du Nord" i jego właściciela, który był jednym z mych przodków po kądzieli z linii ogólnie po mieczu.
Intensywne"wykopki" w internecie na razie nie przybliżyły mnie do tematu.A szukałem także i w źródłach pruskich.
Szukam kontaktu na Muzeum Historii Miasta Śremu lub chociażby na Izbę Tradycji lub podobną placówkę lub na jakiekolwiek materiały, pisane i/lub ikonograficzne, dotyczące w/w Hotelu.
Nie będę miał problemu z tłumaczeniem ew.materiałów niemieckich, także pisanych gotykiem.(szwabachą).
Z góry"dziękuję i ze swej strony mogę podzielić się z ew.Zainteresowanymi danymi genealogicznymi n/t rodzin
G[i]erszewskich, Świątkowskich, Lewandowskich i nie tylko z Wielkopolski.
Pozdrawiam Wszystkich
"gerszewski".
16 lis 2012, 14:10
gerszewski napisał(a):Chciałbym zgłębić temat samego" Hotelu du Nord" i jego właściciela
Nie podajesz nazwiska przodka, ani zakresu lat w których żył. Przeglądałam gazety w WBC, te które nie są dostępne w ich wyszukiwarkach (np.Dziennik Poznański) i znalazłam dwie notatki dotyczące osób o nazwisku Lieske(samobójstwo) i Unger(sędzia przysięgły).
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
09 kwi 2013, 22:13
Witaj.
Dzięki za wiadomość.
Dawno tu nie byłem.
Właścicielem hotelu "francuskiego" w Śremie był Ignacy P.Świątkowski.
Już nie pamiętam,który to "dobry duszek":-) stąd z WTGG mi przesłał nekrolog
tegoż właśnie z "Dziennika",za co jestem niezmiernie wdzięczny.
Chciałem dowiedzieć się czegoś więcej o nim i tymże hotelu.
Widziałem jego zdjęcie z gromadką dzieci na zdjęciu w starym albumie.
Wyglądało na to,że był długo wdowcem.
Z nekrologu wynika, że chorował długo przed śmiercią.
W Poznaniu i być może w okolicy Skoków żyją jego krewni zstępni.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Jacek.