Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
28 lis 2012, 22:20
Wątek wydzielony z Poznan Project - indeks małżeństw Wlkp
D-100
Witam!
Zastanawiałam się czy moje zapytanie umieścić w dziale Poszukuję czy tutaj, gdyż bezpośrednio wiąże się ono z bazą Poznań Project.
Brakuje mi jednego zapisu w indeksach parafii Szymanowice, ale do rzeczy:
W 1836 roku w Gizałkach rodzi się Marianna Hoffmann córka Wojciecha Hoffmanna i Tekli z Wiśniewskich.
i teraz poszukując jej rodziców znalazłam
Parafia katolicka Szymanowice, wpis 5 / 1830
Wojciech Hoffman
Agnieszka
świadkami na tym ślubie byli Jan Leszcz i Wojciech Pachoł.
Agnieszka Hoffman umarła 20 kwietnia 1833 roku.
10 lutego 1834 roku wdowa Tekla Wawrzyniak z domu Wiśniewska poślubiła wdowca Wojciecha Pachoła urodzonego w Ciemierowie.
Jest rok 1834, moja Marianna rodzi się w 1836. Pomiędzy tymi datami "powinien" umrzeć Wojciech Pachoł, a Tekla wyjść za mąż za Wojciecha Hoffmanna. Jednak tego aktu małżeństwa brakuje mi w PP.Może ktoś poradzi co dalej.
Pozdrawiam
28 lis 2012, 22:31
Może Wojciech był pisany jako Hoffmann i Pachoł (czasem przez
vel/alias, a czasem tylko jednym lub drugim).
Jednak przejrzenie ksiąg pod względem zgonu Wojciecha
primo powinno dać odpowiedź na pytanie
28 lis 2012, 22:50
Na ślubie Wojciecha Hoffmanna z Agnieszką świadkiem był Wojciech Pachoł. Czyli mam dwóch Wojciechów.
Nie mam danych jak z domu nazywała się Agnieszka. Może Pachoł?
Czy jest możliwy taki błąd księdza spisującego akt ślubu Wojciecha Hoffmanna i Tekli Wiśniewskiej, że omyłkowo wdowca po Agnieszce - być może Pachoł, podał jako Wojciech Pachoła? Niezły galimatias.
28 lis 2012, 23:36
Rzeczywiście, jeżeli są błędy w zapisach kościelnych, trudno będzie rozwikłac zagadkę. W PP odnalazłam prawdopodobny pierwszy ślub Tekli : Szymanowice, zapis 39/1818 Marcin Marciniak i Tekla Wisnieszczanka. Miałaby w 1818r. prawdopodobnie 16 lat. Ale znowu nazwisko męża przekręcone ( Wawrzyniak - Marciniak).
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
28 lis 2012, 23:40
Oj. Nie dopatrzyłem z tym świadkiem
Wszystko jest możliwe, ale najlepiej zobaczyć akt (a nuż indeksujący się omylił [bez obrazy oczywiście]).
28 lis 2012, 23:45
Tu jest akt ślubu Tekli Wiśniewskiej z Wojciechem Pachołem. Jeśli dobrze odczytuję to Tekla w 1834 roku miała 31 lub 37 lat.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 62906.html
28 lis 2012, 23:55
Tak, widziałam ten dokument - w 1834r. miała 32 lata, dlatego przypuszczam, że w 1818 r. miałaby 16 lat, więc mogłaby już wyjść za mąż za Marciniaka, czy Wawrzyniaka.
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
Ostatnio edytowano 29 lis 2012, 07:38 przez
Jolanta, łącznie edytowano 1 raz
29 lis 2012, 00:20
Mi "wychodzi " tak - pierwszy mąż -Marciniak, drugi Marcin Wawrzyniak, potem Wojciech Pachoł. Brakuje mi Wojciecha Hoffmanna.
A to będzie syn Tekli z Marcinem Wawrzyniakiem
Parafia katolicka Szymanowice, wpis 31 / 1853 zgodność: Pan młody: 100%
Jan Wawrzyniak (20) ojciec: Marcin, matka: Tekla
Józefa Janczak z domu Jabłońska Dodatkowe informacje: vidua
-------------------------------------
Teraz dopiero zauważyłam,że w akcie ślubu z Pachołem napisane jest, iżTekla jest wdową po swoim pierwszym mężu Wawrzyniaku, czyli że wpisany w pierwszym akcie ślubu Marciniak to Marcin Wawrzyniak.