Witam,
niestety nie jestem w stanie ad hoc sprawdzić tych informacji, bo zwyczajnie nie jest to możliwe.
Można jedynie wysłać do tych instytucji wnioski z prośbą o odszukanie informacji, a to wymaga przygotowania i wiąże się z długim okresem oczekiwania na odpowiedź.
Niestety KZ Dachau jak i Międzynarodowe Biuro Poszukiwań nie prowadzą bazy osób, która byłaby dostępna online.
Jak już wspomniałam w poprzednim poście, można napisać do archiwum KZ Dachau z prośbą o udzielenie informacji. Nie wiem jednak, czy zlecenie poszukiwań nie wiąże się z kosztami.
Nie zdziwiłabym się też, gdyby okazało się, że archiwum zatrudnia osoby, które władają językiem polskim i uzyskasz odpowiedź także w języku polskim, ale na wszelki wypadek mogę oczywiście pomóc i sformułować treść takiego maila. Jeżeli jest taka potrzeba, to proszę o kontakt.
Natomiast na stronie Międzynarodowego Biura Poszukiwań można pobrać gotowe
wnioski w czterech językach (angielskim, niemieckim, francuskim i rosyjskim), a następnie wysłać je do Biura na adres:
email@its-arolsen.org. W tym przypadku za efekty poszukiwań nie są pobierane opłaty i warto skorzystać z ich usług.