Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
03 sty 2013, 21:26
Witam Państwa,
proszę o pomoc w poszukiwaniu szpitala w Kaliszu, w którym w latach 1925 - 1930 mogła leczyć się moja prababka chora na nowotwór. Mieszkała w Oleścu Starym i usiłuję odszukać akt zgonu, jednak nie ma go w parafii Chocz. Podejrzewam, że zszedłszy w szpitalu tu powinien znajdować się jej akt zgonu a może chociaż jakieś informacje dotyczące jej pobytu w szpitalu. Niestety mieszkam zbyt daleko od Kalisza i nie mam pojęcia gdzie szukać tych informacji. Niestety także w USC w Kaliszu nie ma tego aktu, może więc w okolicy Chocza był inny szpital, gdzie mogła się kurować?
Pozdrawiam- Marta Chmielińska
04 sty 2013, 17:19
Ślicznie dziękuję za podpowiedzi. Wydaje mi się, że właściwy będzie szpital Św. Trójcy, mam tylko pytanie czy i gdzie znajdę archiwum szpitalne? Placówki jak rozumiem już nie ma, obecnie działający Szpital Zespolony to nowy twór. Gdzie zatem szukać?Jest to dość skomplikowana sprawa, bo mieszkam w Malborku i wiele spraw muszę załatwiać na odległość, a kompletnie nie mam pojęcia jak ruszyć ten szpital.
Pozdrawiam- Marta Chmielińska
04 sty 2013, 17:48
Z tego co wiem, to szpital św. Trójcy nie istnieje, ani na ul. Toruńskiej (tam powstaje nowy kompleks radioterapii).
Jest tylko jeden, właśnie Szpital Zespolony, który mieści się na ul. Poznańskiej.
Z tego co wyczytałam, to szpital posiada archiwum kart chorobowych pacjentów.
Trzeba zadzwonić, może się uda.