Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Pustkowie Lemierz

06 sty 2013, 17:55

Moi przodkowie wywodzili się ze wsi jak w tytule. Problem w tym że zupełnie nie wiem gdzie dzisiaj szukać tego miejsca na mapie. Akta zgonów chrztów i narodzin spisywane były w Kraszewicach w powiecie ostrzeszowskim. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pouczenia

Pozdrawiam
Paweł

Re: Pustkowie Lemierz

06 sty 2013, 18:33

Niestety nawet tutaj nie ma. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/137

06 sty 2013, 18:49

Czy oby nie doszło u Ciebie do jakiegoś przekłamania. Przy Ostrzeszowie istnieje miejscowość Pustkowie, natomiast w tamtych stronach bardzo często pojawia się nazwisko Lemiesz.

06 sty 2013, 18:54

Oto i Pustkowie pod Ostrzeszowem.

Obrazek

06 sty 2013, 18:58

Moim tokiem myslenia byla nazwa Lemierz. Pustkowie to niezamieszkale tereny pod nazwa Lemierz. Mysle ze to mogl byc tylko jeden dom na pustkowiu pod nazwa Lemierz. Tak ja myslalem.

06 sty 2013, 19:31

postaram sie wkleic zdjecie aktu
Ostatnio edytowano 06 sty 2013, 19:42 przez reflex1, łącznie edytowano 1 raz

06 sty 2013, 19:34

A może to dzisiejsza Kolonia Lemiesze w powiecie ostrzeszowskim? Ja postawiłbym na nią...

Paweł

06 sty 2013, 19:48

W gminie Czajków , powiat ostrzeszowski jest : Lemiesze - przysiółek.

06 sty 2013, 19:55

Ile Kraszewic jest pod Kraszewicami. :shock:
Zapewne jeden dom stał z boku i zwany był przez ks. Proboszcza i lokalne społeczeństwo Pustkowiem.
Przecież wpisy są w parafii Kraszewice.
Może drugi człon nazwy pochodzi od nazwiska przodków?

Obrazek

06 sty 2013, 20:11

Troche innych"Lemiesze" Ale wydaje sie ze nie Wielkopolska.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/137

07 sty 2013, 10:19

Oto link do aktu w którym występuje nazwa Pustkowie Lemierz. Zresztą w innych aktach powtarza się wielokrotnie na przestrzeni całego wieku XIX.

https://picasaweb.google.com/1013586612 ... 3604642066

07 sty 2013, 20:08

A na tej mapie jest Lemersh. Pewnie to jest Twoje pustkowie, Refleksie :)
ftp://mapy.ziomal.org/mapy/mapy_wieloarkuszowe/grossbl%E4tter.100k/093-Krotoschin(Krotoszyn)-Grabow(Grabow)-Gross%20Wartenberg(Sycow).png
Pozdrawiam, Lidka

08 sty 2013, 02:29

reflex1 napisał(a):Oto link do aktu w którym występuje nazwa Pustkowie Lemierz. Zresztą w innych aktach powtarza się wielokrotnie na przestrzeni całego wieku XIX.
https://picasaweb.google.com/1013586612 ... 3604642066

Pawel tam masz wszystko napisane. Powiat Ostrzeszow, gmina Kraszewice. Moze Bogdan moze tam namierzyc na mapie ktora zalaczyl z Kraszewic. To musi byc gdzies w tym fyrtlu. Przeanalizuj sasiednie zapisy. Podane tam miejscowosci musza byc wszystkie gdzies blisko siebie.
Ja mialem podobna historie. Nigdzie nie moglem sie doszukac Boguszyna kolo Mogilna. Gdy bylem w Polsce po prostu pojechalem w tamte okolice i chodzilem od domu do domu i pytalem sie o ten Boguszyn. Nawet korespondowalem w tej sprawie z prof. Luczakiem, znawca okolic Mogilna zreszta tam urodzony. I co sie okazalo w jednym domu wyszedl starszy pan i mnie pokazal co sie dawno temu nazywalo Boguszyn. Teraz to tylko jedno gospodarstwo pomiedzy Baba a Szerzawy.
Dlatego moze zrob to samo a gdzies w pamieci ludzi bedzie ciagle znana nazwa Lemiesz/Lemierz. Moze mieszkal tam kiedys kowal robiacy lemiesze do pluga?

08 sty 2013, 17:06

Witam
Wyjaśnienie poniżej:

U C H W A Ł A Nr VIII/50/07 Rady Gminy w Czajkowie z dnia 29 listopada 2007 roku
w sprawie wystąpienia z wnioskiem do Ministra SWiA za pośrednictwem Wojewody Wielkopolskiego o zniesienie urzędowych nazw miejscowości Bolki, osada oraz Lemiesze, przysiółek, poprzez połączenie tych miejscowości w jedną jednostkę osadniczą i ustalenie dla nich wspólnej nazwy „Mielcuchy Pierwsze" i rodzaju, „wieś".

Dodam że zwyczajowo nazwa nadal jest używana wśród mieszkańców gminy Czajków
Pozdrawiam
Jerzy

08 sty 2013, 20:49

Regestr Diecezjów z 1783-1784 wymienia:
Diecezja Gnieźnieńska
Dekanat Kaliski
Parafia Kraszewice wieś w w. sierac. p. ostr. zie. wielu.
Czaykowo Radziwiłł ks []zę, kasz. wilen.
Głuszyna jw.
Kraszewice jw.
Kuznica jw.

Po przeczytaniu aktu, ja rozumiem, że rodzina mieszkała w - czy też - na Pustkowie, a zmarła Magdalena, z męża nazywała się Zakręt-ka, a z domu Lemierz. Ksiądz wpisał miejscowość Pustkowiu i nazwisko Lemierz, bo zapewne Zakręt wżenił się do Lemierzów zamieszkałych w Pustkowie.
Jednak nie posiadam monopolu na mądrość, ani też nie znam genealogii rodziny, więc mogę też źle to pojmować.

Obrazek

Analizując poniższą mapę z początków XIX w., zastanawiam się nad okolicą Kraszewic, skąd w tych lasach tyle nazwisk wpisanych jako miejscowości?

Obrazek

09 sty 2013, 11:25

Historia jest bardzo ciekawa również z innego względu. Otóż osoba której akt dotyczy w styczniu 1819 roku zostaje wdowcem a już w lutym poślubia właśnie wspomnianą Mariannę z d. Lemierz. Co mogłobyć powodem takiego pośpiechu? Czy 200 lat temu nie praktykowano żałoby? A może taka była zdroworozsądkowe i praktyczne podejście do życia. Mój przodek został na gospodarstwie z 3 dzieci. Potrzebna była więc gospodyni. Może to właśnie to?

09 sty 2013, 19:46

Reflexie.
Mam chyba spóźniony refleks, i dałam się „złapać”.
Już po napisaniu pierwszego postu widać, że wiele osób próbowało Tobie pomóc w rozwiązaniu „zagadki”, która w ogóle nie jest zagadką.
Bystrze sformułowałeś pytanie wiedząc o tym, że w aktach zgonów i ślubów a zapewne i chrztów występuje nazwisko Lemierz.
Przecież z aktu zgonu Magdaleny ze stycznia 1819 r. jasno wynika, że nazywała się Lemierz. Akt dotyczy jej zgonu, a nie jak piszesz wyżej jej męża.
Owdowiałego jej męża dotyczy akt ślubu z lutego 1819 r. z Marianną Lemierz, o czym też piszesz.
Osobiście mam wrażenie, że zakpiłeś trochę (pisze w swoim imieniu) nie podając wszystkich informacji jakie posiadasz. Dla mnie to stracony czas, a mamy co robić.
Zadam identyczne pytanie:
- gdzie leży miejscowość:
1. Anna Kolonia Adalbertus Grześkowiak
2. Słupia Adam Bujerski

Obrazek

Obrazek

Życzę powodzenie w ustaleniu lokalizacji w pełnej nazwie.

09 sty 2013, 21:03

lila napisał(a):Czy oby nie doszło u Ciebie do jakiegoś przekłamania. Przy Ostrzeszowie istnieje miejscowość Pustkowie, natomiast w tamtych stronach bardzo często pojawia się nazwisko Lemiesz.

Czułam to:))

10 sty 2013, 17:38

Nie jestem jakimś wielkim znawcą tych terenów, ale wydaje mi się, że w rejonie Odolanowa i Ostrowa określenie Pustkowie oznaczało nowo zasiedlane "pustki" zapewne na karczowiskach i nazwy tych pustkowi często pokrywają się z nazwiskami osób tam mieszkających - tak jest np. często w par. Janków Zaleśny (jest tam Pustkowie Złoty Kokot, gdzie mieszkają Kokotowie...). Więc na Pustkowiu Lemiesze (późniejszy Lemierz?) mogła mieszkać rodzina używająca nazwiska Lemiesz czy podobnie. W księgach metrykalnych prowadzonych po łacinie zamiast Pustkowie w tych nazwach używa się "Desertum" co wskazywałoby, że słowo to nie jest częścią nazwy sensu stricto, a raczej określeniem takim jak gdzie indziej np. Kolonia czy Folwark.

Por. http://pustkowie-witki.itmt.pl/index.ph ... acja-witek

10 sty 2013, 19:41

Łukasz Bielecki napisał(a):w par. Janków Zaleśny (jest tam Pustkowie Złoty Kokot, gdzie mieszkają Kokotowie...).

Jaka piękna nazwa!!!
Naprawdę jest taka miejscowość?

Ps. Przepraszam, że zbaczam z tematu, ale nie mogłam przejść obojętnie wobec takiego cudeńka :D

10 sty 2013, 20:29

Asiek napisał(a):
Łukasz Bielecki napisał(a):w par. Janków Zaleśny (jest tam Pustkowie Złoty Kokot, gdzie mieszkają Kokotowie...).

Jaka piękna nazwa!!!
Naprawdę jest taka miejscowość?

Raczej miejsce. W pół drogi między Rozdrażewem, a Raszkowem.

11 sty 2013, 19:29

Trochę w uzupełnieniu tematu - takie nazwy pustkowi spotkałem na terenie tylko jednej parafii (Godziesze Wielkie) w połowie XIX w.:

Drewniak Pustkowie,
Duleby Pustkowie,
Dzięcioły Pustkowie,
Goszczury Pustkowie,
Gozdecki Pustkowie,
Hodyły Pustkowie,
Jarychy Pustkowie,

Jeziorko Pustkowie,
Jonas Pustkowie,
Kąpie Pustkowie,
Kowal Pustkowie,
Łysa Pałka Pustkowie,
Maślagi Pustkowie,
Małon Pustkowie,
Molki Pustkowie,

Praga Pustkowie,
Reksa Pustkowie,
Spławie Pustkowie,
Staszaki Pustkowie
Więcławy Pustkowie,
Wróbel Pustkowie,
Zadłużny Pustkowie
Zaleśny Pustkowie.

Uwydatnione nazwy pochodzą od nazwisk zamieszkujących je rodzin.

--
Stanisław
Odpowiedz