Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Kubiś z Piłki i okolic

13 sty 2013, 22:10

Witam!
Proszę o pomoc w poszukiwaniach. Czy ktoś wie kiedy i gdzie brali ślub Kazimierz Kubiś ( nie znam daty urodzenia, ani też jego rodziców i dzieci poza jednym synem Jakubem) z Cecylią Jagiołka ur. w 1766r.
Poszukuję również dzieci Jakuba Kubiś ur. w 1785 roku z Marianną Linke ( jak chodzi o Mariannę nie znam nic poza jej datą urodzenia - 1789r). Znam jedynie jednego syna Andrzeja ur. w 1816 roku ożenionego z Joanną Pawlęty ( Pawlenty). Jślii chodzi o Joannę nie wiem o niej nic poza datami urodzenia i śmierci.
Syn Andrzeja i Joanny - również Andrzej wziął ślub w Objezierzu z Apolonią Pawlęty a potem osiedli w Tarnówku .
Są to moi pra pra dziadowie i zależy mi na poznaniu ich losów. Wygląda na to, że wywodzili się z Piłki a potem przenieśli się do Tarnówka, gdzie urodził się mój dziadek.
Można kotoś ma w drzewie bardziej szczegółowe dane. Bedę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie. Maria Powalisz

Re: Kubiś z Piłki i okolic

13 sty 2013, 22:49

To nazwisko występuje współcześnie w Gnieźnie.

14 sty 2013, 15:56

Mario,
26 listopada 1787 roku w Wieleniu odbył się ślub Kazimierza Woczko (w kilku przypadkach członkowie rodziny Kubiś przyjmowali to nazwisko) z Chełstu, syna Mateusza i Magdaleny z Cecylią Jagiełczanką z Drawska, córką Marcina i Reginy).

Cecylia miała kilkoro rodzeństwa:
Jana ur. 1749
Mariannę ur 1752
Wojciecha ur. 1758
Katarzynę ur 1760
Pawła ur 1764

Marcin Jagiełka (1723-1783) był synem Jadwigi Jagiełka (ur. 1691) i Jakuba Starosty (ur. 1675) - ślub 1715
To nie pomyłka - często młodzieniec przyjmował nazwisko przypisane do miejsca (gospodarstwa), które wnosiła mu w swoim wianie żona.

Jadwiga była córką Wojciecha Jagiełki (1659-1725) i Katarzyny Piotrachy (1668-1707), wnuczką Jakuba Szurda Jagiełki ur 1620 w Żelichowie i Reginy ?, prawnuczką Bartłomieja Szurda z Żelichowa i Jadwigi ?.

Jakub Starosta (ur. 1675) sołtys Roska, był synem Stanisława Starosty (1642-1696) również sołtysa Roska i Doroty Graś (zm. 1724), wnukiem sołtysa Roska Jakuba Bocianika (zm. między 1642 a 1660) i Doroty ?

Pozdrawiam
Eugeniusz
Ostatnio edytowano 14 sty 2013, 17:46 przez Eugeniusz, łącznie edytowano 1 raz

14 sty 2013, 17:33

Bardzo Tobie dziękuję za bardzo cenne dla mnie informacje. Nie miałam pojęcia, że Kubisiowie nosili także, czy przybierali nazwisko Woczko. To miłe móc zwrócić się o pomoc w poszukiwaniach tutaj na portalu i tak szybko otrzymać informacje. Pozdrawiam Cię Eugeniuszu serdecznie.

Może jeszcze ktoś z Was posiada interesujące mnie informacje, byłabym bardzo wdzięczna.
Odpowiedz