Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Śniegucki z Leszna i okolic

02 lut 2013, 14:46

Zajmuję się drzewem rodziny. W jednym z odgałęzień utknąłem jednak już na 2-gim pokoleniu wstecz.
Mój dziadek Władysław Śniegucki urodził się 30 lipca 1920 roku, zmarł 12 października 1967 roku. Wiem, że przynajmniej od 1950 roku mieszkał w Przybinie (wioska niedaleko Leszna w Wielkopolsce). Jest pochowany w Rydzynie (Kłodzie).
Jego ojciec miał na imię Józef. Nic więcej nie wiem i nie mogę ruszyć dalej.
Nazwisko nie jest bardzo popularne, a na pewno tak pisane, więc może ktoś coś wie.
Z góry dziękuję za każdą informację.
Raff

Re: Śniegucki z Leszna i okolic

02 lut 2013, 15:47

Witam
A masz akt zgonu dziadka? Tam powinni byc wpisani rodzice. Jesli nie masz, zwróć się jako wnuk o odpis aktu zgonu do USC.

03 lut 2013, 08:43

Tak tylko gwoli informacji... z USC w Rydzynie jedynie otrzymasz wypis.
Na pewno nie otrzymasz kserokopii aktu zgonu, bo Kierowniczka nie chce wydawać...

Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

29 paź 2024, 13:35

Witaj.Jestem prawnukiem starszego brata Twojego dziadka Władysława, Józefa.Imię dostał po swoim ojcu a moim prapradziadku oczywiście Józefie.Pewnie dotarłeś już do informacji,że Twój pradziadek Józef Śniegucki i prababka Maria Śniegucka z domu Stachowska pochowani są na Cmentarzu Parafialnym p.w. Św. St. Biskupa w Rydzynie (grób XI/6/6).
Mój pradziadek Józef Śniegucki urodził się 09.03.1908 r w Wattenscheid niedaleko Gelsenkirchen,gdzie jak współcześnie, prapradziadkowie wyjechali za pracą.Po powrocie osiedlili się w Przybini.Odnalazłem akt zgonu mojego pradziadka wystawiony w 30.08.1949,zginął w Dachau 30.10.1941 r.
Znalazłem artykuły w Expressie Poznańskim z 1953 r. gdzie Twój dziadek Władysław wypowiada jako przewodniczący spółdzielni produkcyjnej w Przybini,którą założyli w 1950 r.Do rozmowy z dziennikarzem przyłączył się również jego ojciec,Józef.
Obecnie kieruję się w poszukiwaniach w stronę Bojanowa,moja praprababka a Twoja prababka Maria z domu Stachowska prawdopodobnie stamtąd pochodzi.Znalazłem również nagrobki Śnieguckich na cmentarzu w Bojanowie.
Pozdrawiam Grzegorz Śniegucki
Odpowiedz