Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Rozalia Kotecka de domo Gąsiorowska

11 lut 2013, 22:08

Poszukuję imion rodziców Rozalii Gąsiorowskiej, urodzonej około roku 1859, prawdopodobnie w Czerlejnie. W 1880 roku w Czerlejnie właśnie wzięła ślub z Franciszkiem Koteckim (vel Kocińskim). Jeżeli ktoś potrafiłby pomóc - proszę o kontakt.

Re: Rozalia Kotecka de domo Gąsiorowska

11 lut 2013, 23:17

Witam
Może to ona:

Mielżyn (par. rzymsko-katolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1852

Rosalia
, rodzice: Petrus Gąsiorowski , Margaritha Kowalska ,

Inne osoby występujące w dokumencie:
Mathias Gąsiorowski
Catharina Ciesielczyk
http://www.basia.famula.pl/

Parafia katolicka Powidz, wpis 11 / 1838 zgodność: Panna młoda: 100%

Petrus Gaziorowski (26)
Margaretha Kowalska (20)
http://poznan-project.psnc.pl/search.php

Przejrzyj jeszcze tutaj albo po nazwisku męża
www.szukajwarchiwach.pl/53/474/0/19.3/14423
Ostatnio edytowano 12 lut 2013, 05:50 przez izabela06, łącznie edytowano 1 raz

11 lut 2013, 23:47

Piotrze
Odnalazłam:
akt urodzenia Franciszka Kocińskiego.Czerlejno 6.9.1846rok akt 61 syn Jana Kocińskiego i Katarzyny Przepióra.
akt ślubu Franciszka Koteckiego wdowca lat 35 z Czerlejnka i Rozalii Gąsiorowskiej panny z Kleszczewa lat 21
ślubu udzielił X. Kiełczyński 13.6.1880 świadkowie Stanisław Lutomski i Kazimierz Niemir obaj z Kleszczewa. Niestety w księdze parafialnej Czerlejna nie wpisano rodziców państwa młodych.(Nie sugeruj się zbytnio wiekiem podawanym w aktach parafialnych-mogą być spore różnice-jak widzisz Franciszek był młodszy, nazwisko już zmienione na Kotecki-takich niespodzianek może być sporo)
Co do Rozalii-może należy szukać w Kleszczewie lub Krerowie. Przejrzę jeszcze dokładnie Czerlejno i Kostrzyn w tamtych latach, jednak podejrzewam, że nie będzie tutaj Gąsiorowskiej.
Znalazłam w Kostrzynie tylko Józefa Gąsiorowskiego ur.1863 r w Janopolu syna Jakuba i Marianny z d. Gronert.
Natomiast Kocińskich ani Koteckich nie ma w Kostrzynie w latach 1820-1875
Pozdrawiam

12 lut 2013, 00:52

Ale to, że Rozalia Gąsiorowska pochodziła z Kleszczewa to dla mnie wielka informacja!

W 1896 roku w Czerlejnie odbył się ślub Franciszka Młyńczaka z Agnieszką Gąsiorowską, która także pochodziła z Kleszczewa, a zamieszkała w Czerlejnie, jej rodzicami byli zaś Michał Gąsiorowski i Franciszka Odmińska (Parafia katolicka Kleszczewo, wpis 3 / 1849, Michael Gąsiorowski (28) Francisca Odmińska (16)).

I jestem prawie pewien, że to jej rodzice. Tak więc informacją o Kleszczewie pomogłaś mi wielce.
Dzięki także za dokładną datę urodzin Franciszka Kocińskiego.

Czyli: Rozalia urodziła się ok. 1859 prawdopodobnie w Kleszczewie. Do dalszego sprawdzenie dla mnie, ale to już coś.

12 lut 2013, 05:48

Na http://www.basia.famula.pl/ jest ślub Franciszka Kocińskiego syna Jana i Katarzyny Przepióra z Katarzyną Stachowiak w 1874r. uraz ich córki Martianny Kocinskiej alias Koteckiej z Józefem Doba w 1888, oba w Kostrzynie.
Ślub Jana i Katarzyny jest na PP Czerlejno 1843
Rodzice Jana Kocińskiego: Martinus Rozalia, Katarzyny Przepióra:Józef i Rozalia (ślub na PP Czerlejno 1817)
Być może to rodzice Jana :

Parafia katolicka Czerlejno, wpis 5 / 1812

Martinus Jezierski (27)
Rosalia Piotrowska (19)
Lata się zgadzają, imiona również tylko nazwisko znowu inne

12 lut 2013, 09:12

izabela06 napisał(a):Na http://www.basia.famula.pl/ jest ślub Franciszka Kocińskiego syna Jana i Katarzyny Przepióra z Katarzyną Stachowiak w 1874r. uraz ich córki Martianny Kocinskiej alias Koteckiej z Józefem Doba w 1888, oba w Kostrzynie.
Ślub Jana i Katarzyny jest na PP Czerlejno 1843
Rodzice Jana Kocińskiego: Martinus Rozalia, Katarzyny Przepióra:Józef i Rozalia (ślub na PP Czerlejno 1817)

Dzięki bardzo za pomoc! Te informacje już miałem, potrzebowałem znaleźć rodziców Rozalii Gąsiorowskiej :)

12 lut 2013, 15:22

Piotrze
Sprawdziłam.W USC w Kostrzynie w r 1880 nie ma aktu ślubu Franciszka i Rozalii, zatem powinien się odnaleźć w Kleszczewie lub Krerowie i wtedy z pewnością będą tam umieszczeni rodzice.
Natomiast przeszukałam W USC Kostrzyn urodzenia w latach 1881-1884
Franciszek Kotecki i Rozalia Gąsiorowska -20.8.1881 urodził się syn Jan w Czerlejnku -akt 194
-17.12.1884 córka Wiktoria w Czerlejnie-akt270
przy okazji znalazłam -Karol Kotecki zamieszkaływ Sokolnikach Klonowskich, jego żona to Małgorzata Bielak(może Bieluk- nieczytelne ) 4.8.1882 urodziła im się córka Franciszka Kotecka-akt 174
W Czerlejnku mieszkał także Józef Kotecki-nie mam o nim na razie danych, ale domniemywam, że to brat albo ojciec Jadwigi Koteckiej żony Jakuba Matuszak, bo narodziny córki tego małżeństwa Magdaleny3.6.1882 akt 125 zgłosił w USC.
Jest też Jan Gąsiorowski w Czerlejnku żona Józefa Kędziora. Ich dzieci: Stanisław ur.12.6.1882 akt 132 zmarł 13.6.1881 akt 71 i również Stanisław ur 23.11.1884 akt 253

12 lut 2013, 15:55

Genowefa napisał(a):W USC w Kostrzynie w r 1880 nie ma aktu ślubu Franciszka i Rozalii, zatem powinien się odnaleźć w Kleszczewie lub Krerowie i wtedy z pewnością będą tam umieszczeni rodzice.

Zdziwiłaś mnie tą informacją, myślałem, że jeśli brali ślub w Czerlejnie, to musieli swój związek spisać w USC w Kostrzynie.
Genowefa napisał(a):Natomiast przeszukałam W USC Kostrzyn urodzenia w latach 1881-1884
Franciszek Kotecki i Rozalia Gąsiorowska -20.8.1881 urodził się syn Jan w Czerlejnku -akt 194
-17.12.1884 córka Wiktoria w Czerlejnie-akt270

Wiktoria jest moją prababką w prostej linii i o niej mam już sporo informacji, natomiast nie wiedziałem nic o Janie Koteckim, ur. 1881. Pozostałymi dziećmi Franciszka i Rozalii były:
1. Helena Kotecka (ur. 17 V 1887) 2. Marianna Kotecka (ur. 17 I 1890) 3. Stanisław Kotecki (ur. 14 IX 1892) 4. Walenty Kotecki (ur. 12 II 1896) 5. Józefa Kotecka (ur. 9 II 1898). Prawdopodobnie było jeszcze jakieś dziecko między rokiem 1884 a 1887.

Dziękuję Ci za Twoją pomoc - informacja o Kleszczewie z ksiąg ślubów z Czerlejna, jeszcze raz podkreślę, jest dla mnie nieoceniona.

12 lut 2013, 18:41

pietrzepawle napisał(a):Zdziwiłaś mnie tą informacją, myślałem, że jeśli brali ślub w Czerlejnie, to musieli swój związek spisać w USC w Kostrzynie.

Prawdopodobnie było jeszcze jakieś dziecko między rokiem 1884 a 1887.

Przeglądałam raz jeszcze 1880 Usc Kostrzyn-niestety nie ma tego aktu ślubu. Mnie to tak bardzo nie dziwi, bo mój pradziadek mieszkający w Kostrzynie poślubił pannę z miejscowości Węgierskie - ślub brali w USC Krerowo a kościelny w tydzień później w Czerlejnie-też długo szukałam aktu nim na to wpadłam. I podobnie mam z rodziną z okolic Czerlejna-dzieci raz są w USC Kostrzyn, raz w Krerowie albo w Kleszczewie.

Przeglądałam USC Kostrzyn urodzenia 1885-1887-nie ma dzieci Franciszka i Rozalii....ale inni Koteccy są: nie wypisuję, bo pewnie masz te informacje albo nie dotyczą Twojej rodziny.
Odpowiedz