Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
02 kwi 2013, 21:14
Poszukuję następujących potomków Jana Bartkowiaka i Agnieszki Jankowskiej z Wyrzeki
1) Jan Bartkowiak ur. 15.08.1857 w Wyrzece, w 1877 roku znalazłam go na liście poborowych, dalej ślad się urywa
2) Wojciech Bartkowiak ur. 18.04.1860 Wyrzeka, w 1880 roku jest na liście poborowych
3) Piotr Bartkowiak ur. 08.06.1864 Wyrzeka, w 1884 roku na liście poborowych
4) Ignacy Bartkowiak ur. 28.07.1866 Wyrzeka - informację o nim znalazłam w ewidencji ludności Poznania, w 1890 roku wywędrował z Kościana, gdzie być może uczył się lub pracował jako młynarz do Kowanówka koło Obornik, dalej ślad sie urywa.
Możliwe, że wyemigrowali, bo po 1890 roku nie pojawiają się nawet jako chrzestni.
05 kwi 2013, 00:12
Witaj!
Poniżej informacja z Poznan Project, być może pomocna:
Parafia katolicka Błociszewo, wpis 1 / 1883 zgodność: Pan młody: 100%
Joannes Bartkowiak (25) ojciec: Joannes, matka: Agnes
Barbara Piasecka (30) Dodatkowe informacje o ślubujących: wdowa
06 kwi 2013, 15:36
[quote="Kuba_Wojtczak"]Witaj!
Poniżej informacja z Poznan Project, być może pomocna:
Parafia katolicka Błociszewo, wpis 1 / 1883 zgodność: Pan młody: 100%
Joannes Bartkowiak (25) ojciec: Joannes, matka: Agnes
Barbara Piasecka (30) Dodatkowe informacje o ślubujących: wdowa[/quote
Brałam ich już kiedyś pod uwagę, imię poszukiwanego się zgadza, rodzice i rok urodzenia mniej więcej też, ale chyba natrafiłam na jakąś dodatkową informację i ich wykluczyłam.
Przy następnej wizycie w archiwum muszę sprawdzić tę informację ponownie, może chrzestni ich dzieci naprowadzą mnie na jakiś trop. Choć to trochę dziwne, że Jan mieszkający w sąsiedniej parafii ani razu nie jest chrzestnym u brata Antoniego. Niestety nazwisko Bartkowiak w okolicach Śremu było dość pospolite.