Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
04 kwi 2013, 23:19
Poszukuję wszelkich wiadomości na temat Jana Chudzińskiego ur. 21 grudnia 1869 roku we wsi Lubiń w parafii Trzemeszno żonatego z Józefą z Michalskich z Kołodziejewa, parafia Trląg. Świadkami na ślubie byli: Mateusz Michalski z Kołodziejewa i brat Jana Stanisław.
Szukam zwłaszcza miejsca zamieszkania, urodzin, śmierci i pobytu jego rodziców - Józefa Chudzińskiego i Katarzyny z Rutkowskich, córki Jakuba Rutkowskiego z Duszna i Elżbiety nieznanego nazwiska. Szukam wszystkiego co pomoże mi ruszyć z miejsca. Ojciec Jana - Józef prawdopodobnie miał rodzeństwo: Małgorzatę, Apolonię i Andrzeja, może jeszcze kogoś ale brak danych. Chrzestnymi Jana byli: Marcin Matuszak i Jadwiga Wietrzykowska. Małgorzata, z racji powtarzających się nazwisk niemal na pewno była siostrą Józefa. Wyszła za mąż za Jakuba Sobczaka. Mieli córkę Annę ur. ww wsi Lubiń w 1870 roku, chrzestni: Melchior Wietrzykowski (brat Jadwigi Wietrzykowskiej) oraz Katarzyna Kaźmierska.
Jedno lub dwoje z rodzeństwa Józefa w tym podobno właśnie Małgorzata wyemigrowali do Ameryki i osiedlili się w Detroit w stanie Michigan skąd słali listy do Polski.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej
04 kwi 2013, 23:47
Witaj!
W bazie Poznan Project znajdziesz informację:
Parafia katolicka Trzemeszno [Tremessen], wpis 57 / 1868 zgodność: Pan młody: 100%
Joseph Chudziński (26)
Catharina Szymańska (26) Dodatkowe informacje o ślubujących: vidua
Co prawda nazwisko Katarzyny się nie zgadza, ale wynika z tych informacji iż w momencie zamążpójścia była wdową, a być może jej rodowe nazwisko to właśnie Rutkowska.
06 kwi 2013, 22:23
Witam,
nie spodziewałem się tak szybkiego i konkretnego odzewu. Trudno mi opisać radość z pojawiającej się możliwości dalszego drążenia;-)
Latem zajrzę do Trzemeszna i przejrzę księgi.
Nie chcę nadużywać forum ale chciałbym nieco się dowiedzieć na temat nazwisk Teofil Lussa (były żołnierz 61 Pułku Piechoty Wielkopolskiej stacjonującego w Bydgoszczy - kuzyn mojego dziadka Franciszka) oraz na temat nazwiska Kuczyński (imienia nie pamiętam, zamieszkiwał jeszcze w latach 80 XXw. przy ul. Lelewela w Bydgoszczy - również kuzyn dziadka).
Tak czy owak, raz jeszcze dziękuję za wieści.
Andrzej