Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Poszukuję rodzin

10 kwi 2013, 19:33

MICHAŁ SOBAŃSKI I KATARZYNĘ TALAGĘ z KOŹMINA WLKP,ZIMNYCH POCHODZENIA Z MOKRONOSA,WACHOWIAKÓW Z LUTOGNIEWA,GĄDKOWIC,NOWACZYKÓW,

Re: Poszukuję rodzin

10 kwi 2013, 21:56

1. Prosimy o stosowanie małych liter.
2. Prosimy o podpisywanie postów bo 124655 to niewiele nam mówi.

witam

11 kwi 2013, 18:30

z rodziny zimnych to mam piotr zimny ur.qkoło1869,a jego żona to elżbieta szajda ur.ok.1868,a ślub mniej więcej 1896 w mokronosie,mieli dzieci to jan zimny ur.19.09.1897w mokronosie,a zmarł1968 jego żona to stanisława nowaczyk ur.19.09.1897w wielowsi,a zmarła 22.07.1979 ślub miel 24.09.1921 w kuklinowie,to są moi dziatkowie,wiem że dziadek miał braci józefa,ludwika,jednego brata miał we francji ,i nic więcej nie wiem,ula.

Re: witam

11 kwi 2013, 20:51

124655 napisał(a):z rodziny zimnych to mam piotr zimny ur.qkoło1869,a jego żona to elżbieta szajda ur.ok.1868,a ślub mniej więcej 1896 w mokronosie,mieli dzieci to jan zimny ur.19.09.1897w mokronosie,a zmarł1968 jego żona to stanisława nowaczyk ur.19.09.1897w wielowsi,a zmarła 22.07.1979 ślub miel 24.09.1921 w kuklinowie,to są moi dziatkowie,wiem że dziadek miał braci józefa,ludwika,jednego brata miał we francji ,i nic więcej nie wiem,ula.

Witaj Ulu,

Poniżej akt urodzenia dla Stanisławy urodzonej w 1897 (są podani rodzice) i prawdopodobne rodzeństwo:
1897 52 Stanislava Josephus Nowaczyk Francisca Kot

1883 38 Franciscus Josephus Nowaczyk Francisca Kot
1886 62 Franciscus Josephus Nowaczyk Francisca Kot
1894 40 N Josephus Nowaczyk Francisca Kot
1895 47 Joannes Josephus Nowaczyk Francisca Kot
1884 32 Thomas Josephus Nowaczyk Francisca Kotecka
1888 30 Marianna Josephus Nowaczyk Francisca Kotecka
1891 7 Joannes Josephus Nowaczyk Francisca Kotecka
1892 6 Josephus Josephus Nowaczyk Francisca Kotecka
1903 22 Adalbertus Josephus Nowaczyk Francisca Kotecka

Tutaj znaleziony w PP ( http://poznan-project.psnc.pl/ )akt małżeństwa rodziców Stanisławy:
Parafia katolicka Wielowieś, wpis 12 / 1882 zgodność: Pan młody: 100%
Joseph Nowaczyk (24)
Francisca Kocik (20)

witam serdecznie

12 kwi 2013, 10:13

bardo dziękuje,był jeszcze bolesław ,wojciechi franciszek nowaczyk który ożenił sięz marią banaszak,i mieli dzieci ,bronisławe,michała,wiktorię jana, józefa nowaczyki,ale kiedy mieli ślub to niewiem,wiem tylko że ciocia bronisława wyszła za mążi mieszka w borku wlkp,a co wiemże piotr zimny i elżbieta szajda mieli dziec jana,franciszka stanisława,ludwikai michała.pozdrowienia ula

Re: witam serdecznie

12 kwi 2013, 13:00

Ulu używaj ikonki "odpowiedz" i nie twórz nowych wątków o tym samym temacie.

Trudno podpowiedzieć Ci coś więcej bo nie podajesz, chociaż przybliżonych, dat
Spróbuj przeszukać jeszcze tę bazę:
http://basia.famula.pl/
Niektóre skany np z Wielowsi i Lutogniewa dostępne są na szukajwarchiwach.pl
http://www.szukajwarchiwach.pl/11/766/0 ... 1#tabSkany
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... SKANro%3At
wystarczy nacisnąć na zakładkę skany i przeglądać akty.

13 kwi 2013, 16:48

Ula ludzie to nie przedmioty i piszemy imiona i nazwiska DUŻĄ literą , tak jak wszystkie nazwy własne. Mnie oczy bolą jak to czytam , a przecież wystarczy tak normalnie napisać Twój ostatni wpis :

Bardo dziękuje,był jeszcze Bolesław ,Wojciech i Franciszek Nowaczyk który ożenił się z Marią Banaszak i mieli dzieci ,Bronisławe,Michała,Wiktorię Jana, Józefa Nowaczyki,ale kiedy mieli ślub to nie wiem,wiem tylko że ciocia Bronisława wyszła za mąż i mieszka w Borku Wlkp,a co wiem że Piotr Zimny i Elżbieta Szajda mieli dziec Jana,Franciszka Stanisława,Ludwika i Michała.

I to się chce czytać :)

13 kwi 2013, 18:02

stan napisał(a):Ula ludzie to nie przedmioty i piszemy imiona i nazwiska DUŻĄ literą , tak jak wszystkie nazwy własne.

Święte słowa Olku!
Nie wiem czy tylko mnie się tak ostatnio trafia, ale coraz częściej ludzie piszą na forum bez użycia dużych liter, polskich znaków (nie mówimy o Polonii), bez znaków interpunkcyjnych etc.
Po prostu aż odechciewa się czytać takie prośby i fakt, oczy bolą!

To teraz zróbmy eksperyment (nie chodzi mi o jakąś konkretną osobę):

swiete slowa olku nie wiem czy tylko mnie sie tak ostatnio trafia ale coraz czesciej ludzie pisza na forum bez uzycia duzych liter polskich znakow nie mowimy o polonii bez znaków interpunkcyjnych etc po prostu az odechciewa sie czytac takie prosby i fakt oczy bola

:) :) :)

13 kwi 2013, 21:22

Asiek napisał(a):To teraz zróbmy eksperyment (nie chodzi mi o jakąś konkretną osobę):

swiete slowa olku nie wiem czy tylko mnie sie tak ostatnio trafia ale coraz czesciej ludzie pisza na forum bez uzycia duzych liter polskich znakow nie mowimy o polonii bez znaków interpunkcyjnych etc po prostu az odechciewa sie czytac takie prosby i fakt oczy bola

:) :) :)

Asiu, Olku
Tyle razy już pisano na forum odnośnie poprawnej polszczyzny, a jednak nie bardzo to pomaga. Jest denerwujące pisanie w tak niechlujny sposób i prowokuje mnie to zawsze do niemiłych myśli na temat osoby piszącej. Powzięłam postanowienie : nie czytać, nie odpowiadać, nie pomagać i tak robię od pewnego czasu.Najlepsze będzie omijanie "szerokim łukiem" takich "luzackich" wpisów. Jeśli nie warto się pofatygować o poprawne pisanie prosząc o pomoc, to jak można oczekiwać by ktoś inny trudził się przekazywaniem danych.

Prawda pewnie zaboli i ten post sprawi, że stanę w szeregu "zadziornych" osób :(

13 kwi 2013, 23:24

Nie wiem czy to zadziorność :) Po prostu nie ma się ochoty na to odpowiadać, ale zadziorność to termin zbyt łagodny. To trochę jak traktowanie ludzi jak przedmioty, a przecież staramy się dotrzeć do naszych przodków, angażując się całym sercem w ich życie i emocjonalnie jesteśmy związani z każdym najmniejszym śladem ich istnienia. Ale może nie każdy tak....

Re: witam

14 kwi 2013, 06:24

124655 napisał(a):z rodziny zimnych to mam piotr zimny ur.qkoło1869,a jego żona to elżbieta szajda ur.ok.1868,a ślub mniej więcej 1896 w mokronosie,mieli dzieci to jan zimny ur.19.09.1897w mokronosie,a zmarł1968 jego żona to stanisława nowaczyk ur.19.09.1897w wielowsi,a zmarła 22.07.1979 ślub miel 24.09.1921 w kuklinowie,to są moi dziatkowie,wiem że dziadek miał braci józefa,ludwika,jednego brata miał we francji ,i nic więcej nie wiem,ula.

Witam
Syn Jana i Stanisławy:
DANE OSOBOWE

nazwisko ZIMNY
imię CZESŁAW
imie ojca JAN
imie matki STANISŁAWA
data urodzenia 1927-05-16
miejsce urodzenia MOKRONOS
data śmierci 1996-03-23

INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH

Źródło: FPNP
robotnik przymusowy przeżył
rodzaj pracy przymusowej Zatrudniony w przemy
pracodawca KRUPP AG
miejsce pracy ESSEN
miejsce pracy (państwo) Niemcy
data rozpoczęcia pracy 1944-01
data zakończenia pracy 1944-05
http://www.straty.p

Mokronos (par. rzymsko-katolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1868

Elisabeth, rodzice: Joannes Szajda , Antonina Michalak ,

Inne osoby występujące w dokumencie:
Michael Balcerek
Catharina Krzekotowska
http://www.basia.famula.pl/

Parafia katolicka Mokronos, wpis 21 / 1864

Joannes Szajda (24) ojciec: Joannes, matka: Marianna

Antonina Michalak (16) ojciec: Andreas, matka: Marianna
http://poznan-project.psnc.pl/search.php

14 kwi 2013, 09:10

Genowefa napisał(a): Tyle razy już pisano na forum odnośnie poprawnej polszczyzny, a jednak nie bardzo to pomaga. Jest denerwujące pisanie w tak niechlujny sposób i prowokuje mnie to zawsze do niemiłych myśli na temat osoby piszącej. Powzięłam postanowienie : nie czytać, nie odpowiadać, nie pomagać i tak robię od pewnego czasu.Najlepsze będzie omijanie "szerokim łukiem" takich "luzackich" wpisów. Jeśli nie warto się pofatygować o poprawne pisanie prosząc o pomoc, to jak można oczekiwać by ktoś inny trudził się przekazywaniem danych.

Bardzo dobrze napisane Bożeno!

Ja mam nieco inną filozofię: otóż uważam, że nasze forum nie jest takie, jak inne w sieci: a więc nie jest anonimowe (znamy się tu lepiej lub gorzej), wiemy kogo szukamy, podpisujemy swoje posty i dbamy o zasady poprawności językowej. Wystarczy poczytać dowolne fora w sieci by zobaczyć, że ustalone przez nas zasady są rzadko stosowane gdzieś indziej.
Nowi użytkownicy początkowo powielają zachowania wyniesione z innych for ale pewnie dlatego, że nie zdają sobie sprawy z inności for genealogicznych, czytają regulaminu, nie mają świadomości.
Mnie irytyują niechluje posty, uważam je z brak szacunku wobec tych, co te posty czytają i co pomagają. Przypomina mni to budkę z jedzeniem na wynos, o czym pisałam niedawno. Póki co, zwracam uwagę w prywatnych wiadomościach, czasem też na forum. Uważam, że publiczne pisanie do czegoś zobowiązuje, a tym czymś jest dbałość o kulturę języka polskiego.
Tyle, jeśli chodzi o mnie.

Przepraszam, że nie na temat. Może Piotrek lub Maciej wydzielą nowy temat :)

17 kwi 2013, 17:46

124655 napisał(a):MICHAŁ SOBAŃSKI I KATARZYNĘ TALAGĘ z KOŹMINA WLKP,ZIMNYCH POCHODZENIA Z MOKRONOSA,WACHOWIAKÓW Z LUTOGNIEWA,GĄDKOWIC,NOWACZYKÓW,

Asiek napisał(a):1. Prosimy o stosowanie małych liter.

Asiu, prosiłaś to masz :D

18 kwi 2013, 16:27

Witam.
Bardzo, bardzo denerwują mnie posty pisane niestarannie!!!
Ale chciałabym spojrzeć na to nieco inaczej.
Są osoby starsze bądź np po wylewie, dla których napisanie dłuższego tekstu to jak dla innych wejście na szczyt góry. A jednak chcą skorzystać z dobrodziejstwa internetu.
Warto wziąć to pod uwagę.
Natomiast napewno warto zwrócić uwagę poprzez PW, jak czyni to Asia.
Jeśli to jedynie maniera to pewnie taka uwaga poskutkuje.

Pozdrawiam.
Danka
Odpowiedz