Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Poszukuję: Theodor Turzyński

16 kwi 2013, 09:21

Witam potrzebuję pomocy ,znalazłam w bazie takie informacje:

Parafia katolicka Cekcyn [Polnisch-Cekzin], wpis 18 / 1882 zgodność: Pan młody: 100%

Theodorus Turzyński (27)

Marianna Stahlke (42) Dodatkowe informacje o ślubujących: Wittwe

I chciałam się zapytać czy ktoś może ma jakieś informacje na temat tego ślubu a bardziej interesuje mnie wiadomośc o rodzicach Theodora Turzyńskiego.Proszę o pomoc.Pozdrawiam Magdalena

Re: Poszukuję: Theodor Turzyński

16 kwi 2013, 17:41

Magdo, jeśli nie ma w Project Poznań imion rodziców to znaczy, że ich tam nie było.
Pozostaje (wg wieku Theodora podanego w akcie ślubu) szukać w danej parafii aktu chrztu. Tu też trzeba uwzględnić tolerancję +_ kilku lat. No i jeszcze to, że ślub był zwykle w parafii panny młodej, a pan młody mógł się urodzić całkiem gdzie indziej.
Prawda że fascynujące? :roll:

16 kwi 2013, 18:24

W akcie ślubu kościelnego zapewne rodziców nie podano, ale być może jest miejsce pochodzenia pana młodego - należy sprawdzić w Archiwum Archidiecezjalnym. Możesz również spróbować poszukać aktu ślubu cywilnego w Archiwum Państwowym - tam powinni być wpisani również rodzice.

16 kwi 2013, 19:50

Witaj Magdo!
proszę skorzystaj z wyszukiwarki Genoszukacz. W parafii kościoła p.w. Podwyższenia Krzyża Św. w Cekcynie jeszcze kilka lat temu księgi były. Ja mogłam do nich zajrzeć dzięki uprzejmości śp. ks Benkowskiego. Od członków Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego słyszałam, że nakłoniono księży do przekazania ksiąg do archiwum diecezjalnego w Pelplinie. Ale czy nowy proboszcz wymienionej parafii to uczynił, nie wiem. Ja mam chwilową przerwę w poszukiwaniach na Kaszubach, Kociewiu, Borach Tucholskich.
Na pewno są dostępne zdjęcia z tych ksiąg wykonane w ramach wolontariatu przez członków PTG. Nr aktu ślubu Theodora Turzyńskiego z Marianną Stahlke - akt nr 141/18. W PomGenBaza ten ślu jest również zindeksowany.
Można uzyskać zdjęcie na płycie CD lub pocztą elektroniczną. Koszt 5 PLN. Szczegółowe informacje na stronie internetowej AD Pelplin.
Księgi USC znajdują się w AP w Bydgoszczy.
Życzę sukcesów w poszukiwaniach. :)

krysia
nie jestem spokrewniona z Turzyńskimi

12 maja 2013, 21:50

Dziękuję za informacje :) skan mam ale tam zero wpisu.Nie wiedziałam wcześniej że pan młody brał przeważnie ślub w parafii panny młodej,dzięki temu udało mi się ustalić miejsce urodzenia Teodora :) które było w Grucznie :) bardzo dziękuję za pomoc
Odpowiedz