Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Paul Burchard (Burkhard) ze Środy lub Bawarii

17 kwi 2013, 09:56

Szukam porady w jaki sposób mógłbym połączyć (lub jednoznacznie potwierdzić) informacje o moim przodku Paulusie Burchardzie (ur. 1825). Wg wpisu na "Poznan project" to w 1851 w Środzie brał ślub z Agnes Roszyk. Niestety, nie ma tu podanych rodziców. W AA w Gnieźnie odszukałem oryginał tego dokumentu, w którym również brakuje rodziców. W akcie chrztu też ich nie ma, tak samo, jak i miejsca jego urodzenia. Natomiast w "Family search" znalazłem Paula Burkharda z tą samą datą urodzenia (13.02.1825) w Bawarii. Tu podane jest dokładne miejsce urodzenia oraz rodzice. Czy jest jakaś możliwość potwierdzenia tego, że jest to ta sama osoba lub gdzie szukać tego potwierdzenia? pozdrawiam - Wiktor

Re: Paul Burchard (Burkhard) ze Środy lub Bawarii

17 kwi 2013, 11:14

Zacznij od wykluczenia - poszukaj w Bawarii aktów małżeństwa i/lub zgonu tamtejszego Paula Burkharda.

Czy masz akt zgonu "swojego" Paula?

Czy miejsce urodzenia bawarskiego Paula zgadza się z miejscem chrztu Twojego Paula?

Pozdrawiam,
Basia

17 kwi 2013, 12:33

Dzięki za wpis. Z tym wszystkim, co mi napisałaś będą problemy. Na początku też pomyślałem o tym, aby jeszcze sprawdzić co jest w akcie zgonu mojego Paula, ale nieznajomość roku jego śmierci skutecznie blokuje mi tą możliwość. Przy przyglądaniu nieco nieczytelnego (przez charakter pisma) aktu chrztu nie doszukałem się wzmianki o miejscu jego pochodzenia ani o jego rodzicach. Zapytany o to pracownik archiwum wspomniał, że coś takiego często się w tamtych czasach zdarzało. Chyba tym bardziej, jeśli była to ludność napływowa nie posiadająca takich dokumentów. Przy bawarskim Paulu jest też tylko podana data jego urodzenia, nie ma roku zgonu. Może sugerowałoby to, że zmarł poza miejscem urodzenia? Nie ma też wzmianki o żonie ani dzieciach. Może dlatego, że jeżeli jego ślub miał miejsce, to też poza miejscem urodzenia? Zupełnie nie orientuję się gdzie mógłbym szukać skanów z Bawarii. Bardzo mnie intrygują te braki zarówno przy moim Paulu, jak i tym bawarskim. Może to sugerowałoby, że to ta sama osoba? A braki nastąpiły w trakcie przenosin z Bawarii do Środy? Jeśli miało miejsce, to nie wiadomo jaki miało przebieg i co było powodem ...

17 kwi 2013, 13:09

Tutaj jest parę skanów z Bawarii, może akurat trafisz: https://familysearch.org/search/collect ... Id=1927074

Moim zdaniem na razie informacji jest trochę za mało, żeby połączyć obu Paulów. Zaczęłabym od aktu zgonu - chyba nie obędzie bez dużej kwerendy, chyba, że znajdziesz gdzieś akt slubu któregoś z dzieci, gdzie będzie informacja, czy jeszcze żył albo akt ponownego slubu Agnieszki.

Pozdrawiam,
Basia
Odpowiedz