Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Burzyńscy z okolic Kostrzyna Wlkp.

20 kwi 2013, 12:04

I
Skąd wywodzą się Burzyńscy? Tropy wiodą do parafii pobiedziskiej. Najstarszy przodek, którego udało mi się znaleźć, dziadek mojego dziadka – Andrzej Burzyński, syn Jana i Katarzyny, urodził się ok. 1833 roku w Kociałkowej Górce (jak wynika z jego aktu zgonu). W 1859 roku ożenił się z Marianną Ziętek (zwaną także Ziętkowiak, Ziętkowską i Świątkowiak), która pochodziła z Sokolnik Klonowskich. Ślub ten miał miejsce w Gułtowych, wsi między Kostrzynem a Neklą. W latach 80. XIX wieku Andrzej Burzyński przeniósł się do Czerlejna.

Kim był Andrzej Burzyński? Prawdopodobnie włodarzem [Der Voigt], zarządcą w Wiktorowie [tak figuruje w akcie urodzenia syna Piotra], być może także w Puszczykowie, w Kociałkowej Górce i w Iwnie [jest to rzecz do sprawdzenia].

II
Cofając się o jedno pokolenie - jedyny ślub Jana Burzyńskiego i Katarzyny, który w miarę pasuje terytorialnie i rocznikowo pochodzi z 1833 z Zaniemyśla:
Parafia ewangelicka Zaniemyśl [Santomischel], wpis 9/1833
Johann Borzinsky (26)
Catharine Borzinsky z domu Buchwald (31) Witwe

Katarzyna była prawdopodobnie najpierw żoną brata Jana, Józefa:
Parafia ewangelicka Zaniemyśl [Santomischel], wpis 1/1823
Joseph Burzynski (22) ojciec: Stanislaus, matka: Magdalena
Catharine Buchwald (18) ojciec: Johann, matka: Catharine geb. Hekkert

Niestety, moje wątpliwości budzi na razie to, że ślub odbył się w parafii ewangelickiej.

III
Andrzej i Marianna Burzyńscy mieli co najmniej czwórkę dzieci, z których każde rodzi się w innej wsi. Na szczęście zachowały się ich poznańskie karty meldunkowe, z których można wyczytać sporo informacji.

Prawdopodobnie najstarszą córką była Katarzyna Burzyńska, urodzona w 1863 w Iwnie. Od 1914 zamieszkała u swojego brata w Głównej, zmarła w 1928 roku.

Prawdopodobnie najstarszym synem był Franciszek Burzyński, który urodził się w Kociałkowej Górce w 1868. W 1893 roku w Czerlejnie wziął ślub z Anastazją Kaźmierczak. Pierwszy syn i najstarsze dziecko Franciszka – Józef, urodził się także w Kociałkowej Górce, następne już w Głównej (wówczas wsi pod Poznaniem), dokąd Franciszek wraz z żoną Anastazją przeniósł się w 1898 roku z Kociałkowej Górki. Zamieszkali przy ul. Gnieźnieńskiej 16a (wówczas ulica Pobiedziska), w domu, którego Franciszek był później właścicielem.

Kolejna córka, Marianna Burzyńska, urodziła się w 1878 roku w Puszczykowie (dzisiaj Puszczykowo-Zaborze, wówczas okręg USC Swarzędz-Wieś), w 1899 w Czerlejnie wyszła za mąż za Stanisława Walczaka z Siedlca. Nie wiem, czy małżeństwo to miało dzieci (dwójka zmarła w początkach XX wieku). W latach 20. XX wieku zamieszkiwała wraz z mężem u swojego brata na Gnieźnieńskiej. Stanisław Walczak umiera prawdopodobnie pod koniec lat 20., bo w księgach adresowych z lat 30. występuje już sama Marianna.

IV
I wreszcie Piotr Burzyński, mój pradziadek, urodził się w folwarku Wiktorowo, położonym w parafii Iwno. Tam w 1876 roku mieszkali jego rodzice. Jego akt urodzenia szczęśliwie jest na szukajwarchiwach.

W ciągu roku (VII 1898-VII 1899) umiera Andrzej i Marianna. 23-letni Piotr zostaje sam.

W 1902 żeni się w Czerlejnie z Wiktorią Kotecką. Początkowo Piotr i Wiktoria Burzyńscy mieszkają w Czerlejnie, tu rodziły się ich dzieci: Franciszek (1903), Józef (1906), Helena (1908) oraz Marianna (1911). Między rokiem 1911 a 1914 przenieśli się do Klonów, gdzie urodził się Kazimierz (1914). 30 III 1914 roku przeprowadzili się do Głównej, gdzie zamieszkali przy ul. Gnieźnieńskiej 11 (wtedy zwaną ulicą Pobiedziską), w parterowym domu, którego właścicielem był niejaki Pietruszyński, ogrodnik. Można przypuszczać, że Piotr przeprowadził się tam, bo jego brat mieszkał tuż obok – za wiaduktem kolejowym. Dom przy ul. Gnieźnieńskiej 11 został wyburzony w zeszłym roku.

Piotr Burzyński walczy w pierwszej wojnie światowej – niestety nie posiadam żadnych informacji gdzie i w jakiej jednostce.

W 1918 roku rodzi się Władysław, a w 1920 roku – Antoni, siódme dziecko, a piąty syn. Mój dziadek. Po Antonim na świat przychodzi jeszcze Czesław (1923), który po II wojnie światowej wyjedzie do Australii, a w 1927 roku – Janina, która przeżyje tylko trzy tygodnie. Po pierwszej wojnie światowej Piotr zaczyna pracę w poznańskich Zakładach Naprawczych Taboru Kolejowego, gdzie pracuje aż do wybuchu II wojny światowej.

V
[Edit: 24.04.2013]

VI
Gdyby ktoś posiadał jakiekolwiek inne informacje o wyżej wymienionych osobach - będę bardzo wdzięczny i zobowiązany. Mam nadzieję, że ktoś kiedyś trafi na tego posta i wówczas chętnie wymienię się informacjami. Ja sam nie ustaję w poszukiwaniach.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 24 kwi 2013, 15:13 przez pietrzepawle, łącznie edytowano 1 raz

Re: Burzyńscy z okolic Kostrzyna Wlkp.

21 kwi 2013, 19:45

Witam
Jeszcze nie tak dawno w Kleszczewie mieszkali Koteccy, może to rodzina? Pan Kotecki był kowalem, mieszkał prawie na przeciwko kościoła.

22 kwi 2013, 10:56

Józef Burzynski szewc ( robił buty)mieszkał w Pobiedziskach . Nie wiem czy jeszcze żyje.

22 kwi 2013, 16:07

Burzyński Ignacy wiek 9 miesięcy zmarł 30.6.1898 Kostrzyn akt 31( parafia)rodzice Laurenty B. i Pelagia Wachowiak
Katarzyna Burzyńska wiek 27 lat zmarła na cholerę 8.8.1866 Andrzejewo parafia Kostrzyn akt84 ancilla (służąca) córka Jana Burzyńskiego , zgon zgłosił Jan Markiewicz.
Katarzyna trochę pasuje na córkę owego Jana, którego wymieniasz, bo urodziła się około 1839 r a Jan B i Katarzyna mieli ślub w 1833
Może się przyda. Nie znalazłam więcej Burzyńskich w Kostrzynie chrzty lata 1808-1875, zgony 1841-1915, natomiast Walczaków jest bardzo wielu.

Pozdrawiam

22 kwi 2013, 16:14

Odnośnie Burzyńskich i Koteckich, może coś sie przyda.
Pozdrawiam Marianna.

http://www.szukajwarchiwach.pl/92/86/0/ ... iTsTCzyJvg
http://www.szukajwarchiwach.pl/92/86/0/ ... L6LltedSYQ

24 kwi 2013, 15:13

Genowefa napisał(a):Burzyński Ignacy wiek 9 miesięcy zmarł 30.6.1898 Kostrzyn akt 31( parafia)rodzice Laurenty B. i Pelagia Wachowiak.
Katarzyna Burzyńska wiek 27 lat zmarła na cholerę 8.8.1866 Andrzejewo parafia Kostrzyn akt84 ancilla (służąca) córka Jana Burzyńskiego , zgon zgłosił Jan Markiewicz. Katarzyna trochę pasuje na córkę owego Jana, którego wymieniasz, bo urodziła się około 1839 r a Jan B i Katarzyna mieli ślub w 1833.

Dzięki wielkie za pomoc.
Akt zgonu Ignacego Burzyńskiego już jakiś czas temu znalazłem na Basi, zastanawiam się, czy Wawrzyn i Pelagia to może być ktoś z rodziny.
Ślub wzięli w Pobiedziskach, Wawrzyn był pasterzem wołów i w latach 90. XIX wieku mieszkał w Andrzejewie.
Parafia katolicka Pobiedziska [Pudewitz], wpis 6/1881
Laurentius Burzynski (28)
Pelagia Wachowiak (23) matka: Antonina

Za to ciekawa jest ta informacja o Katarzynie, córce Jana i - być może - siostrze Andrzeja.

Wczoraj udało mi się na chwilę wpaść do Poznania i przejrzałem księgi meldunkowe z Czerlejna, Iwna, Wiktorowa i Siedlca. Niestety - ku mojemu wielkiemu zdziwieniu nie znalazłem ani Andrzeja, ani Piotra, ani Franciszka Burzyńskich. A byłem pewni, że w tych księgach meldunkowych się znajdą, a tu - guzik.

Nie wiem, dlaczego Burzyńskich nie ma w księgach meldunkowych z Czerlejna, mieszkali tam co najmniej od 1894 roku, jeżeli nie wcześniej. Taka zagadka. Jedyne co jeszcze dopuszczam do myśli - w księdze meldunkowej z Iwna brakuje pierwszych 17 stron, być może wpisani byli na nich. Księga z Czerlejna wydaje się być kompletna...

Myślę, że powinienem się zwrócić ku Kociałkowej Górce w parafii pobiedziskiej, jednak na razie nie mam żadnego punktu zaczepienia, nie ma chociażby ksiąg meldunkowych z tejże wsi.

Znalazłem też w Tekach Dworzaczka taki interesujący mnie zapis:
34291 (Iwno)
1848.28/5. (Iwno) Jan Nepom., s. poprz. Garczyńskich [Nepomuc. i Emilii] * 18, poses. d. Iwno -- Jan Nep. Burzyński i Józefata Moszczeńska

Co najmniej intrygujące.

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wskazówki.

26 kwi 2013, 09:52

W moim drzewie
Jan Burzyński ur.około 1838, wdowiec
w r 1872(akt 7 Lechlin Pruśce ) poślubił Katarzynę Tomicką córkę Wawrzyna i Barbary Szramkowskiej ur.1839-również wdowę (I mąż Lapina).
Co prawda Lechlin jest w sporej odległości od Kociałkowej Górki, ale...może Jan pochodzi z tej samej rodziny? a może to brat Katarzyny, która zmarła na cholerę w Andrzejewie?
Niestety, nie mam żadnych dodatkowych danych o Janie. Opierając się na ślubach umieszczonych w PP tylko domniemywam, że I żona Jana to Marianna Janowska ślub 4/1869

28 kwi 2013, 14:09

akt zgonu Jerzykowo USC akt63/1890
http://szukajwarchiwach.pl/53/1863/0/4/ ... 5#tabSkany
Bogumiła Burzyńska żona Leona

28 kwi 2013, 23:08

Piotrze,

z dużym zainteresowaniem przeczytałem Twój post, bowiem praktycznie we wszystkich wymienionych przez Ciebie miejscowościach mieszkali moi przodkowie.

Wspominałem kiedyś, że moja prapraprababcia Franciszka Wesołek urodzona w Czerlejnie, nazywała się z domu Kotecka. Niestety nie mam opracowanej jeszcze jej linii, dlatego trudno powiedzieć mi cokolwiek o jej rodzinie. Wiem natomiast, że Koteccy mieszkali również, i to co najmniej od początku XIX wieku we wsiach w okolicy Opatówka (koło Wrześni). Tam jedna z sióstr mojego prapra...dziadka wyszła za Koteckiego. Koteckich było tam całkiem dużo, o ile dobrze pamiętam.

Już kiedyś zauważyłem ciekawą zależność. Folwark Opatówko było domeną, czyli własnością państwa pruskiego. Co ciekawe, należał do Domainenamt (urzędu dominialnego) Czerlejno, który również był w rękach państwa pruskiego. Bardzo możliwe, że chłopi migrowali do wsi znajdujących się w obrębie danego urzędu dominialnego. W połowie XIX wieku moi przodkowie Łabędzcy wywędrowali z Opatówka do Kleszczewa (również Domainenamt Czerlejno), również część mojej rodziny o nazwisku Szwed wywędrowała w okolice Strumian, Czerlejna i Kostrzyna. To może być jakiś trop.

W tej chwili nie mam przy sobie materiałów nt. Koteckich z okolic Opatówka - kiedy dotrę do moich materiałów, to oczywiście dam Ci znać.

Pamiętam również o obiecanym recesie z Iwna, Chorzałek i Wiktorowa :)

Pozdrawiam!
Kuba

29 kwi 2013, 12:55

jlabedzki napisał(a):Już kiedyś zauważyłem ciekawą zależność. Folwark Opatówko było domeną, czyli własnością państwa pruskiego. Co ciekawe, należał do Domainenamt (urzędu dominialnego) Czerlejno, który również był w rękach państwa pruskiego. Bardzo możliwe, że chłopi migrowali do wsi znajdujących się w obrębie danego urzędu dominialnego. W połowie XIX wieku moi przodkowie Łabędzcy wywędrowali z Opatówka do Kleszczewa (również Domainenamt Czerlejno), również część mojej rodziny o nazwisku Szwed wywędrowała w okolice Strumian, Czerlejna i Kostrzyna. To może być jakiś trop.

Bardzo ciekawa informacja - nie wiedziałem o tym.
Po krótkim wyszukiwaniu znalazłem taki zespół w AP w Poznaniu:
http://szukajwarchiwach.pl/53/291/0/3.9#tabJednostki

Wynikałoby z tego, że do urzędu dominialnego Czerlejno należały Folwark i Wieś Czerlejnko, Folwark Kleszczewo, Wieś i Folwark Mała Górka, Wieś i Folwark Opatówko, Wieś i Folwark Pławce.

Odnośnie Koteckich z Czerlejna:
dzieci Marcina Koteckiego [pojawia się w recesie Czerlejna jako Koterski] i Rozalii Czyż:
1. Józef Kotecki i Katarzyna Kędziora [ślub: Kleszczewo 1856]
2. Jan Kociński i Katarzyna Przepióra [ślub: Czerlejno 1843] [moi 3xpradziadkowie]
3. Józef Zbierski i Józefa Kocińska [ślub: Czerlejno 1839]
4. Piotr Olejniczak i Magdalena Kocińska [ślub: Czerlejno 1843]
5. Marcin Tarnowski i Agnieszka Kocińska [ślub: Czerlejno 1845]

inne śluby z parafii Czerlejno, Gułtowy, Iwno 1800-1860 dla Koteckich:
1. Wojciech Kotecki i Katarzyna Małecka wdowa [ślub: Czerlejno 1833]
2. Kacper Wiąz i Marianna Kotecka [ślub: Czerlejno 1856]
3. Wojciech Chwiałkowski i Eufrozyna Kotecka [ślub: Gułtowy 1858]
4. Andrzej Kuczyński i Justyna Kotecka [ślub: Iwno 1828]
5. Józef Staniek i Franciszka Kotecka [ślub: Czerlejno: 1858] [pierwszy ślub Twojej 3xprababci, ur. 1840 w Czerlejnku, co zapisane jest w księdze meldunkowej z Czerlejna]

Obstawiałbym, że rodzicami Twojej 3xprababci byli Wojciech i Katarzyna, ale jest to oczywiście do zweryfikowania.

[Edit:]
A tu potwierdzenie:
http://szukajwarchiwach.pl/53/1867/0/4/ ... /#tabSkany
akt zgonu Franciszki Wesołek z domu Kotecka, córka Wojciecha i Katarzyny, Kleszczewo 1907

29 kwi 2013, 16:37

pietrzepawle napisał(a):
5. Józef Staniek i Franciszka Kotecka [ślub: Czerlejno: 1858] [pierwszy ślub Twojej 3xprababci, ur. 1840 w Czerlejnku, co zapisane jest w księdze meldunkowej z Czerlejna]

Obstawiałbym, że rodzicami Twojej 3xprababci byli Wojciech i Katarzyna, ale jest to oczywiście do zweryfikowania.

[Edit:]
A tu potwierdzenie:
http://szukajwarchiwach.pl/53/1867/0/4/ ... /#tabSkany
akt zgonu Franciszki Wesołek z domu Kotecka, córka Wojciecha i Katarzyny, Kleszczewo 1907

Sprawdziłam chrzty w Czerlejnie w 1840-nie ma Franciszki Koteckiej.Ale przy okazji znalazłam Franciszka Zbierskiego *27.9.1840 Czerlejno syna Józefa Zbierskiego i Józefy Kocińskiej akt 59
Walenty Zbierski*8.1.1843 rodz. jak wyżej akt 6 Czerlejno
Katarzyna Zbierska*27.10.1844 Czerlejno akt 64 rodz jak wyżej
Jakub Olejniczak*30.6.1844 Wydzierzewice akt 28 Czerlejno rodz. Jakub O. i Magdalena Kotecka
Agnieszka Kocińska *19.1.1945 Czerlejno akt 6 rodz Jan Kociński i Katarzyna Przepióra
na wszelki wypadek podaję.
Odpowiedz