Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Dunin-Wąsowicze a mój przodek Sawicki

23 kwi 2013, 12:52

Witam serdecznie,

Dopiero wczoraj kolejna już gałąź moich przodków prowadzi (mnie) do Wielkopolski. Wg aktu zgonu mojego pra...dziadka Wacława Sawickiego z 1923r. we Włocławku - urodził się w "poznańskie" w 1847r. jako syn Jana Sawickiego i Julii.

Szukając Sawickich w woj. poznańskim (?) to chyba jak szukanie igły w stogu siana - i równie dobrze mógłbym już niczego się nie dowiedzieć. Ale posiadam pewne informacje, które mogą pomóc w naprowadzeniu na ich ślad.

Otóż Wacław Sawicki (1847-1923) był zarządcą dóbr Zaduszniki i Złowody (blisko Włocławka) w latach 70. i 80. XIX wieku - wg metryk chrztów jego dzieci z parafii Zaduszniki (1879-1884).

Śledząc historię Zadusznik, wyczytałem, iż w latach 1858-1874 właścicielem był Hipolit Dunin-Wąsowicz. Po śmierci majątek rozdzielił na trzech synów, a Zaduszniki przypadły Tomaszowi (zmarł ok. 1919r). Czemu o tym piszę. Mój przodek Wacław Sawicki jako zarządca/administrator ich dóbr, jeszcze niepochodzący z tych rejonów, być może przywędrował tam razem z Dunin-Wąsowiczami - jako ich 'zaufany' człowiek? Aż tak dobrze nie znam się niestety na tych relacjach, nie wiem czy było to możliwe. Choć Wacław Sawicki musiał mieć raczej dobre wykształcenie, jako zarządca dóbr, na każdym akcie chrztu dziecka podpisywał się w cyrylicy, a pochodząc z 'poznańskiego' może mówił również po niemiecku?

Pytanie tylko, skąd pochodzili Dunin-Wąsowicze? Nie znalazłem informacji na ten temat. Faktem jest, że do swoich włości w rejonach Włocławka przybyli z innego miejsca. Może by to po części odpowiedziało na pytanie, skąd pochodzi Wacław Sawicki.

Być może dojdziemy do jakichś konstruktywnych wniosków. Równocześnie, będę starał się dojść do aktu ślubu Wacława i jego żony Marii (która pochodziła z parafii Wielgie blisko Włocławka) - w którym może są jakieś konkretniejsze informacje nt. miejsca pochodzenia Wacława.

Pozdrawiam serdecznie!
Odpowiedz