Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Rodzina Elznerowicz-powiat Kaliski

28 kwi 2013, 18:06

Witam,

Moi prapradziadkowie nazywali się Franciszek Elznerowicz (urodzony ok. 1835-1840) i Benigna Zawadzka (urodzona prawdopodobnie po 1840r). Mieli oni co najmniej 4 dzieci:

1. Stanisław Elznerowicz ur. 27.09.1862 w Iwanowicach, zm. 22.03.1939 w Łodzi

2. Tekla Wiktoria Elznerowicz ur. 01.10.1864r w miejscowości Przystajnia, zm. 1864r

3. Waleria Franciszka Elznerowicz ur. 20.12.1865r w Kolonii Czajków parafia Kraszewice (nie wiem kiedy zmarła i czy miała dzieci)

4. Stefania Szymańska zd. Elznerowicz zmarła w Łodzi, po śmierci swojego męża zamieszkała u swojego brata Stanisława w kamiennicy będącej jego własnością.

Poszukuję dalszych informacji o swoich przodkach. W bazie danych BASIA znalazłam tylko dokumenty Tekli i Walerii. Interesują mnie rodzice Franciszka Elznerowicza i rodzice Benigny zd. Zawadzka. Rodzina na początku XIX wieku mieszkała w powiecie kaliskim, parafie: Kraszewice, Iwanowice i inne pobliskie.

Pozdrawiam
Ewa

Re: Rodzina Elznerowicz-powiat Kaliski

29 kwi 2013, 09:38

Ewo, wg Poznań Project (http://poznan-project.psnc.pl/) , Franciszek i Benigna zawarli związek małżeński w 1861r. w parafii Iwanowice:

Parafia katolicka Iwanowice, wpis 32 / 1861 zgodność: Pan młody: 85%
Franciszek Elsnerowicz
Benigna Zawadzka

Pozdrawiam,
Asia :)

Re: Rodzina Elznerowicz-powiat Kaliski

30 kwi 2013, 17:41

Witaj Ewo
Mam już trochę opracowaną gałązkę w Drzewku mojego męża,w której są jak widzę przodkowie Twoich Elznerowiczów.
Tak z grubsza:
- Akt ur.109 lub 119/1840-Iwanowice (numer trochę zamazany :( ) -Elznerowicz Franciszek s.Kacpra i Wiktorii Czarneckiej
lub Boreckiej /trudno było odczytać/.

Benignę mam wpisana w drzewko,ale nie znalazłam jej aktu,mam tylko że ur.około 1843r.
I do kolekcji jeszcze jeden syn Franciszka i Benigny Elznerowiczów:
- Akt ur.128/1870-Iwanowice-Elznerowicz Wacław Stefan
Jeśli chcesz więcej informacji podaj mi maila.

Pozdrawiam Grażyna
Odpowiedz