Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
06 maja 2013, 11:57
Witam,
nadal poszukuję informacji o ślubie Józefa Domagalskiego i Marianny Zglińskiej. W Poznan Project znalazłam ślub w parafii w Lusowie w 1876 roku, ale Joseph Domagała (30 lat, ur. Choryń/Kościan) i Marianna Zglińska (33 lat, ur. Komorniki). Może ktoś pomoże mi na ile może to być to czego szukam (np. późniejsza zmiana nazwiska) czy raczej duże prawdopodobieństwo ale nie to. Zastanawia mnie to bo moja prababcia Stanisława (córka Józefa Domagalskiego i Marianny Zglińskiej) urodziła się w 1886 roku, ale nie znalazłam jak narazie innych dzieci i chwilowo brakuje mi pomysłów w których księgach jeszcze szukać, tzn. gdzie ewentualnie mogli wędrować,
pozdrawiam
Jolanta Walkiewicz
06 maja 2013, 13:02
Jolu, dlaczego ci ta para z PP nie pasuje?
Napisz gdzie urodziła się prababcia Stanisława.
Jeśli chodzi o wędrowanie to możliwości jest nieskończenie wiele
06 maja 2013, 13:48
Prababcia Stanisława urodziła się 7 maja 1886 roku w Kiekrzu, przejrzałam księgi wstecz ale nie znalazłam żeby miała rodzeństwo. Nurtuje mnie czy Józef Domagała z Poznan Project i Józef Domagalski ojciec mojej prababci to ta sama osoba.
06 maja 2013, 17:00
A księgi z Lusowa między 1876 a 1886 przeglądałaś?
Wszystkie te wymienione przez Ciebie miejscowości to okolice Poznania, czy w akcie urodzenia prababci jest stan/zawód jej ojca? To może być jakaś wskazówka.
07 maja 2013, 07:11
Wszystkie okoliczne parafie przejrzałam. Ojciec prababci Stanisławy w jej akcie urodzenia wpisane ma "Arbeiter". W księgach parafii Komorniki znalazłam rodzeństwo Marianny z d. Zglińskiej (jej rodzice to Wojciech i Krystyna), ale rodzeństwa Stanisławy nie mogę znaleźć. Zastanawia mnie też, że Marianna w chwili urodzenia Stanisławy miałaby 43 lata, więc raczej 10 lat po ślubie chyba nie było to pierwsze i jedyne dziecko.
07 maja 2013, 13:46
Rzeczywiście zagadkowe...