Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Mikołajczak(czyk?) - Grabów n. Prosną

19 sie 2013, 14:43

Szukam informacji o przodkach ze strony mojego pradziadka Walentego Mikołajczaka/czyka (końcówka kwestią urzędową, ponieważ moja babcia mówi o sobie, że jest z domu Mikołajczak i tak też zapisane ma w dokumentach, podczas gdy w innych aktach jej ojciec, Walenty, podpisywał się jako Mikołajczyk). Urodził się w Grabowie nad Prosną w 1899 roku i zmarł w Gnieźnie w 1961 roku. Jego matka, Anna Lesicka, ur. w Mogilnie w 1869 roku i zm. w Gnieźnie w 1955 roku, wyszła za Franciszka Mikołajczaka. Po ślubie mieszkali w Grabowie nad Prosną, gdzie też urodził im się syn. Prawdopodobnie mieli tam mająteczek, jakąś posiadłość ziemską. Anna razem z synem opuścili Franciszka i wyjechali do Gniezna z powodu jakichś rodzinnych konfliktów. Podobno siostra Franciszka zbyt się wtrącała w ich małżeństwo oraz zarządzanie majątkiem. Tak czy inaczej Anna dłużej tego nie zniosła i przeniosła się z Walentym na północ regionu. Nic mi, niestety, nie wiadomo o Franciszku. Nie wiem, kiedy się urodził, gdzie i kim są jego rodzice lub rodzeństwo.
Odpowiedz