Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Poznań Winogrady, POSEN-NORDWALL 1939-1945

23 wrz 2013, 13:01

Potrzebują wszelkich wskazówek!

Interesuje mnie temat dzisiejszych Starych Winograd, a szczególnie historia powstania kilku bloków.
Znalazłam w zasobie Miejskiego Konserwatora Zabytków mapkę, którą zamieszczam poniżej. Na mapce kolorem czerwonym zaznaczyłam budynki, które stoją do dziś i są przedmiotem moich dywagacji. Wg krążącej winogradzkiej legendy (bo nikt tego nie potrafi teraz udokumentować) jeszcze przed II wojną światową, a w innej wersji w czasie wojny, ok. 1941 r. powstało osiedle bloków, gdzie dziś stoi osiedle akademickie przy ul. Dożynkowej. Ponoć podczas działań wojennych w większości zabudowania te uległy zniszczeniu. Z tego kompleksu zachowały się tylko dwa bloki przy ul. Owsianej i narożnikowy dom przy ul. Pszennej. Swoim wyglądem zdecydowanie odbiegają od późniejszych budynków w tej okolicy, więc być może legenda ma swoje historyczne uzasadnienie. Niestety nie mam pojęcia, czy projekt ten został w całości zrealizowany, a zniszczone budynki zostały zastąpione powojennymi, czy może działania wojenne zatrzymały zabudowę POSEN - NORDWALL.
Czy ktoś z Was może mi pomóc rozwikłać tę zagadkę, wskazać gdzie powinnam szukać informacji, map itp. ogólnie dostępnych źródeł?

Obrazek

Obrazek

Re: Poznań Winogrady, POSEN-NORDWALL 1939-1945

23 wrz 2013, 15:21

Przypuszczam, że może odpowiedź znajdziesz w książkach prof. Władysława Czarneckiego. Napisał on 12 tomów "Wspomnień architekta". W Wydawnictwie Miejskim Posnania były kiedyś do nabycia trzy tomy. W jednym z nich opisuje lata 1925 - 1939. Ukazała się też książka "To był też mój Poznan" ze słowem wstępnym napisanym przez panie Hannę Grzeszczuk-Brendel i Grażynę Kodym z Zakładu Historii Architektury Politechniki Poznańskiej.
Wczoraj ponownie odwiedziłam wystawę "Winiary jakie pamiętamy" i spotkałam tam grupę ludzi wspominających dawniejsze Winiary i sądzę, że tereny o które pytasz nie były im obce . Cmentarz na którym grzebali swoich bliskich przecież był tuż obok. Może warto skontaktować się z organizatorkami może mają namiary na te osoby. Zapytam też córkę piekarza Giertych z ul. Sokoła może ona coś pamięta (rocznik przedwojenny).

Pozdrawiam
krysia

23 wrz 2013, 16:41

Proszę o adres mailowy to wyślę dwie fotografie tego osiedla z początku lat czterdziestych. Budynek obecnie Owsiana 13 powstał w 1943r.

23 wrz 2013, 18:17

Dziekuję Krysiu za Twoje sugestie, już sobie zaklepałam "Wspomnienia architekta" :)

Przy okazji, jeśli ktoś z Was ma w swoim archiwum jakieś archiwalne zdjęcia Starych Winograd, Cytadeli lub okolicznych cmentarzy, bardzo proszę o informację. Próbuję na swój użytek odtworzyć początki dzielnicy i jej topografię :)
Odpowiedz