Potrzebują wszelkich wskazówek!
Interesuje mnie temat dzisiejszych Starych Winograd, a szczególnie historia powstania kilku bloków.
Znalazłam w zasobie Miejskiego Konserwatora Zabytków mapkę, którą zamieszczam poniżej. Na mapce kolorem czerwonym zaznaczyłam budynki, które stoją do dziś i są przedmiotem moich dywagacji. Wg krążącej winogradzkiej legendy (bo nikt tego nie potrafi teraz udokumentować) jeszcze przed II wojną światową, a w innej wersji w czasie wojny, ok. 1941 r. powstało osiedle bloków, gdzie dziś stoi osiedle akademickie przy ul. Dożynkowej. Ponoć podczas działań wojennych w większości zabudowania te uległy zniszczeniu. Z tego kompleksu zachowały się tylko dwa bloki przy ul. Owsianej i narożnikowy dom przy ul. Pszennej. Swoim wyglądem zdecydowanie odbiegają od późniejszych budynków w tej okolicy, więc być może legenda ma swoje historyczne uzasadnienie. Niestety nie mam pojęcia, czy projekt ten został w całości zrealizowany, a zniszczone budynki zostały zastąpione powojennymi, czy może działania wojenne zatrzymały zabudowę POSEN - NORDWALL.
Czy ktoś z Was może mi pomóc rozwikłać tę zagadkę, wskazać gdzie powinnam szukać informacji, map itp. ogólnie dostępnych źródeł?