Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Marcin Majchrzak, Śrem, Ługi, Książ Wlkp. Krzywiń.

02 lis 2013, 13:41

Z inicjatywy pana Kamila zarejestrowałem się na tym forum, w końcu Wielkopolanin ;) Skopiuję treść z poprzedniego portalu, ponieważ bez sensu byłoby pisanie tego samego drugi raz.

Witam . Chciałbym uzyskać informację na temat mojego nazwiska i przodków na terenach Śremu, Książa Wielkopolskiego i wsi Ługi. Mój pradziadek Marcin Majchrzak urodził się chyba w 1886 roku,a umarł w 1955 roku i żadnych informacji o jego rodzicach nie mam, był kominiarzem, podobnie jak mój dziadek Marian. Marcin przeniósł się do Krzywinia , prawdopodobnie ze wsi Ługi gmina Książ Wielkopolski, rodzina podczas wojny została wysiedlona chyba do Mysławczyc( gdzieś w stronę krakowa, nie jestem pewien) , wiem tylko,że moja prababcia miała na imię Zofia , żyła dłużej od niego, umarła po stanie wojennym.Marcin Majchrzak miał syna Feliksa i Mariana, Feliks zamieszkał w Kościanie,a Marian w rodzinnym domu w Krzywiniu. Nie wiem nic o swojej rodzinie, mój ojciec niestety też nic nie wie bo nigdy go to nie interesowało a moje zainteresowanie wiąże się z tym,że chciałbym znać historię i przodków swojej rodziny. Za wszelkie nawet znikome informacje serdecznie dziękuję! Pozdrawiam!

Re: Marcin Majchrzak, Śrem, Ługi, Książ Wlkp. Krzywiń.

02 lis 2013, 15:02

Majchrzak_Marek napisał(a):Witam . Chciałbym uzyskać informację na temat mojego nazwiska i przodków na terenach Śremu, Książa Wielkopolskiego i wsi Ługi. Mój pradziadek Marcin Majchrzak urodził się chyba w 1886 roku,a umarł w 1955 roku i żadnych informacji o jego rodzicach nie mam, był kominiarzem, podobnie jak mój dziadek Marian. Marcin przeniósł się do Krzywinia , prawdopodobnie ze wsi Ługi gmina Książ Wielkopolski, rodzina podczas wojny została wysiedlona chyba do Mysławczyc( gdzieś w stronę krakowa, nie jestem pewien) , wiem tylko,że moja prababcia miała na imię Zofia , żyła dłużej od niego, umarła po stanie wojennym.Marcin Majchrzak miał syna Feliksa i Mariana, Feliks zamieszkał w Kościanie,a Marian w rodzinnym domu w Krzywiniu. Nie wiem nic o swojej rodzinie, mój ojciec niestety też nic nie wie bo nigdy go to nie interesowało a moje zainteresowanie wiąże się z tym,że chciałbym znać historię i przodków swojej rodziny. Za wszelkie nawet znikome informacje serdecznie dziękuję! Pozdrawiam!

Zdecydowanie musisz iść lub napisać do Urzędu Stanu Cywilnego, z prośbą o kserokopię aktu zgonu Marcina Majchrzaka. W tym akcie będą podstawowe informacje (miejsce i data urodzenia, imiona rodziców).

Pozdrawiam i życzę sukcesów na początku Twojej ankiety genealogicznej

Chrystian

02 lis 2013, 15:11

Witam
Może to Twój Marcin?:

Książ Wielkopolski (USC) - akt urodzenia, rok 1885

Martin, rodzice: Josef Maichrzak , Elisabeth Konarkowska ,

http://szukajwarchiwach.pl/53/1879/0/1/ ... /#tabSkany
Na skanie jest adnotacja dotycząca zgonu ( 25.05.1955,Krzywiń)
http://www.basia.famula.pl/
Na Basi jest więcej dzieci Józefa i Elżbiety.

02 lis 2013, 16:59

Brawa !

Co do genealogii Konarkowskich, wystarczy już się skontaktować z panem Didier (Dezyderiuszem) Konarkowskim z Francji.

Pozdrawiam

Chrystian

03 lis 2013, 17:19

Witaj Marek cieszę się bardzo z tego iż podejmujesz trud poszukiwania przodków o nazwisku Majchrzak.
Moje poszukiwania utknęły na roku 1850 miejscowości,wsie Gogolewo,Dębina,Dębowa.Moi przodkowie wywodzą się z tychże miejscowości obecnie w moje poszukiwania zakradła się stagnacja.
Pozdrawiam życzę wytrwałości bez tego ani rusz Mirek.

03 lis 2013, 18:46

Pani Izabelo, tak jest to mój Marcin. Nawet nie wiedziałem,że jego rodzice mieli tak na imię. Niestety dużo z tych skanów doczytać się nie mogę na ich temat , jeżeli miałaby Pani więcej informacji prosiłbym o odzew! Głównie interesuje mnie to Skąd pochodzą i ile mieli dzieciaków prócz Marcina. Pozdrawiam!
Odpowiedz