Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
14 lis 2013, 22:35
Jaki akt ślubu? Wydany przez proboszcz w parafii?
Czy też dotarłeś do oryginalnych ksiąg parafialnych?
Najpewniejsze jest dla tych lat Archiwum powinny się znajdować te dane.
A jeśli chodzi o akt zgonu to już wcześniej pisałem, że potrzebna jest cierpliwość i konsekwencja.
Pozdrawiam
Marek Szymańśki
14 lis 2013, 22:57
Napisałem Ci przecież wyraźnie - księgi parafialne, Archiwum Diecezjalne.
Pozdrawiam
Marek Szymański
14 lis 2013, 23:31
bo w oryginale jest miejsce zamieszkania (bardzo rzadko brak tego zapisu, ale można przyjąć, że jest zawsze)
Ostatnio edytowano 14 lis 2013, 23:34 przez
menka, łącznie edytowano 1 raz
14 lis 2013, 23:34
nie podałeś linku, więc nie wiem na co patrzysz, w AP są z zasady duplikaty ksiąg, oryginały w AA
Ostatnio edytowano 14 lis 2013, 23:52 przez
menka, łącznie edytowano 1 raz
14 lis 2013, 23:53
na podanej stronie na samej górze pisze bardzo wyraźnie: "7/89/0/-/1: Duplicate der Kirchen Bücher zu Gniewkowo", czyli to duplikaty!
14 lis 2013, 23:59
Wcześniej pytałeś o ślub 1/1845, a link podałeś do chrztów, nie bardzo rozumiem gdzie nie masz miejsca zamieszkania?
Przy chrzcie: w zasadzie ówcześnie rodzice dziecka mieszkali tam gdzie urodziło się dziecko, a miejscowość masz podaną po lewej na początku aktu chrztu
15 lis 2013, 00:07
jeśli chodzi rok 1845 w zaborze pruskim: oryginał (księga chrztów) pozostawał na parafii, duplikat (teraz byśmy powiedzieli księga cywilna, księga urodzin) był przesyłany do urzędu państwowego (z zasady do sądu), tak było do X.1874
15 lis 2013, 00:31
Jankowski_Kamil napisał(a):Mam pytanie do bardziej doświadczonych, co w takich sytuacjach proponowali by zrobić,
W 1845 roku Stanisław Pawłowski bierze ślub z Józefą Nowak w parafii w Gniewkowie, w akcie ślubu jednak nie są wpisani jego rodzice ani miejsce zamieszkania czy narodzin. Wpisano jedynie, że w chwili ślubu ma lat 22, z czego wychodziłoby, że narodził się w 1823. Nie mam miejsca dotychczasowego zamieszkania, nie mam rodziców, jak szukać dalej?
Pytasz właściwie o co? Żeby prosić o pomoc najpierw trzeba sobie samemu pomóc! Jest w akcie ślubu 1/1845 (dostępnym na SzWA) wpisane miejsce zamieszkania OBYDWOJGA państwa młodych! W tym momencie napisałeś nieprawdę.
15 lis 2013, 09:25
Jankowski_Kamil napisał(a):Lipie - ale ono tyczy się Józefy..co do Stanisława, jakie?
"
ambo de Lipie"
imion rodziców pana młodego nie podano,
u panny młodej podano matkę "Hedvigis",
są świadkowie
-- co jest niejasne?
15 lis 2013, 09:36
Jankowski_Kamil napisał(a):Ambo? Czyli?
oboje
[
podobno zna Pan łacinę...]
15 lis 2013, 09:59
Krystyna z Kujaw napisał(a):Jankowski_Kamil napisał(a):Ambo? Czyli?
....
[
podobno zna Pan łacinę...]
"podobno" Pozdrawiam
Marek