Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Spis mieszkańców Winiary-Gniezno

17 gru 2013, 22:30

Witam,
poszukuję spisu mieszkańców Winiary-Gniezno z drugiej połowy XIX lub początku XX wieku. Poszukuję rodziny Woźniak, którzy na początku XX wieku przeprowadzili się do Pakości (obecnie kujawsko-pomorskie).

Pozdrawiam
Roman

Re: Spis mieszkańców Winiary-Gniezno

29 gru 2013, 19:55

Witam.
Też bym się dołączył do tych poszukiwań.Wygląda na to że jeden z moich przodków tam mieszkał i pracował, około lat 1860tych.

29 gru 2013, 22:42

Listy dusz z początku XX wieku można znaleźć w AP Poznań oddział Gniezno.

30 gru 2013, 00:02

Pewnie nie zdigitalizowane i za słoną opłatą zdalnie od prywatnej firmy kooperanta Archiwum?
Też na tym utknąłem.

30 gru 2013, 00:26

mikolaaj18 napisał(a):Listy dusz z początku XX wieku można znaleźć w AP Poznań oddział Gniezno.
gerszewski napisał(a):Pewnie nie zdigitalizowane i za słoną opłatą zdalnie od prywatnej firmy kooperanta Archiwum? Też na tym utknąłem.

W archiwach państwowych jeszcze nie rozpoczęto digitalizacji list dusz czy też mieszkańców.
A tak nawiasem, jestem częstym bywalcem AP i jeszcze nie płaciłam za pobyt czy też za zamówione materiały archiwalne. Jeśli kwerendę zlecam AP, to wykonują ją pracownicy archiwum - nie prywatna firma. Niestety za czas poświęcony przez pracownika AP musimy zapłacić. Nie wykonuje on wówczas pracy na rzecz pracodawcy, lecz na nasze zlecenie.

Sytuacja opisana przez kolegę gerszewskiego dot. AA, a to zupełnie inna para kaloszy. :)

30 gru 2013, 12:35

Danko i Bogdanie- na szukajwarchiwach.pl już od jakiegoś czasu są księgi dusz i meldunkowe z powiatu wągrowieckiego (gmina Wapno i Wągrowiec Południe) w liczbie 11000 skanów :)

31 gru 2013, 01:02

Dziękuję Dance W za pocieszenie.
Tylko mi niesporo do P-nia się wybrać niestety:-(
Wszystkiego najlepszego Wszystkim życzę w Nowym Roku AD 2014.

31 gru 2013, 08:26

Księgi te są w Gnieźnie :) Jakie nazwisko Cię interesuje to może uda mi się coś zdziałać :)

Re: Spis mieszkańców Winiary-Gniezno rodzina Woźniak

31 gru 2013, 17:19

Witaj Michał,
10-12-1900 roku przyszła na świat prababka Władysława Woźniak, gdy jej rodzice Stanisław i Tekla Woźniak mieszkali w Gnieźnie – Winiary

Pozdrawiam
Roman
Odpowiedz