31 paź 2008, 23:40
02 lis 2008, 00:05
02 lis 2008, 01:21
02 lis 2008, 22:04
kligocki napisał(a):Myślę, że wiarygodna jest księga parafialna. W tym czasie księża byli również urzędnikami stanu cywilnego i mieli obowiązek dokonywać duplikatów kościelnych ksiąg urodzeń, ślubów i zgonów. Zazwyczaj te pierwsze pisane były po łacinie, a duplikaty, często spisywane na koniec roku, po polsku, rosyjsku lub niemiecku - w zależności od zaboru i "antypolskości" urzędników. Niestety w duplikatach często można trafić na typowe błędy powstałe przy przepisywaniu. W Twoim przypadku przypuszczalnie ksiądz po prostu ominął jeden akt. Tak myślę. Również brak miejsca urodzenia w akcie zgonu może być wynikiem tego, że syn nie wiedział. Z doświadczenia wiem, że w tamtym okresie migracja ludzi była jeszcze stosunkowo mała. Zazwyczaj dotyczyła sąsiednich parafii. Proponuję przeszukać parafie "po sąsiedzku", np. lata 1800-1810 (urodzenia) i np. 1818-1830 (śluby). W akcie ślubu powinna być miejscowość urodzenia i rodzice pana młodego. Pozdrawiam
03 lis 2008, 09:20
Łukasz Bielecki napisał(a):ale wpisu w USC dokonywano ściśle według miejsca śmierci bądź znalezienia zwłok, a nie zamieszkania!
03 lis 2008, 15:56
Warto, więc, przeszukać okoliczne USC, może się coś znajdzie.
Warto, więc przeszukać okoliczne USC, może się coś znajdzie.
14 lis 2008, 13:22
28 lut 2010, 12:52
pawelek87 napisał(a):Szukam zgodnu Józefa Lewandowskiego z Przemętu. W księdze zgonów parafii Przemęt z roku 1880 widnieje wpis, iż 14 lutego zmarł Józef Lewandowski, zamieszkały Przemęt, lat 72, wdowiec, zgłosił syn Leopold. I tyle. Pomyślałem, że sprawdzę w księdze cywilnej (USC), gdyż tam są dużo bardziej szczegółowe informacje. Jakież było moje zdziwienie (i pracowników archiwum), gdy okazało się, że w księdze USC takiego zgonu nie ma!!!!!!
I co ja mam w takiej sytuacji zrobić? Nie wiem skąd Józef pochodził, na pewno nie rodził się w parafii Przemęt. Również w tej parafii nie ma jego ślubu.
Szczerze mówiąc pierwszy raz mam taki problem, gdy w jednej księdze jest zgon, a w innej go nie ma. Ratujcie!!!
13 sie 2010, 00:34