Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Rodzina Szwarc z Gocanowa, Chełmc, Kruszwicy

27 lis 2008, 10:23

Poszukuję moich przodków z okolic Kruszwicy (głównie Chełmce i Gocanowo). Udało mi się dotrzeć do Wojciecha (Adalebertus), urodzonego 26 marca 1825 roku w Chełmcach. Był synem Jana i Zofii (z domu Gapska) Szwarc. Jan zmarł w wieku 78 lat 28 kwietnia 1856 roku w Gocanowie. Wojciech miał conajmniej 5 braci: Maciej (ur. ok. 1812 zm. 13.01.1833 w Gocanowie), Stanisław (ur. ok 1815 zm. 23.11.1890 w Zaborowie), Baltazar (ur. ok. 1819 zm. 27.09.1832 w Gocanowie), Piotr (ur. ok. 1823 zm ???) i Ludwik (ur. w 1829 zm. ???). Poszukuję informacji o Janie Szwarcu.

Krzysztof Szwarc

Re: Rodzina Szwarc z Gocanowa, Chełmc, Kruszwicy

06 gru 2008, 13:50

W Strzelnie żyją potomkowie Schwarzów - Szwarców, którzy osiedlili się na początku XX w. ok. roku 1903. w nabytym od Niemca Herbsta mająteczku Laskowo, poniżej 80 ha, tuż pod miastem, wówczas w granicach jego gruntów. Głową rodu był Kazimierz, który przyszedł tu z Kruszwicy i cała jego rodzina składała się z 10 osób. W latach sześćdziesiątych jeden z S. uprawiał jeszcze rolę, choć sam mieszkał w mieście. Przepiękne zabudowania gospodarcze stały już wówczas w częściowej ruinie, we dworku mieszkali jeszcze inni Schwarzowie, potomkowie Kazimierza. Dziś już śladu po folwarku, czworaku i innych zabudowaniach już niema.
Schwarzowie - Szwarcowie skoligaceni są z zacnymi rodami strzeleńskimi i nie tylko.

Jeden z przedstawicieli tego rodu jest w trakcie odtwarzania drzewa genealogicznego tegoż rodu. Wiem, że zebrał ogrom materiału, tylko nie wiem, czy ma Pan z nim jakiś kontakt.

Mam kontakt z Panią Aliną... z tejże rodziny, z którą proponuję nawiązać kontakt, ale poprzez oficjlny adres Towarzystwa Miłośników Miasta Strzelna: tmms-nowy@wp.pl wówczas będę pośredniczył.

Słowianin

28 gru 2008, 19:55

witam, O rodzinie Szwarców z tych okolic pisali w książkach 1. H. Łada "O kółkach rolniczych", pamiętam, że jeden był sołtysem w Gocanowie, 2. J. kołtuniak "Banku spóldzielczym w Piotrkowie Kuj" pisał o Michale Szwarcu z Gocanowa z okresu miedzywojennego. pozdrawiam kajetan

05 sty 2009, 13:01

Dzięki - udało mi się dotrzeć do książki H. Łada "Kółka rolnicze na Kujawach 1867-1939". Nie wiem czy to ta sama pozycja, gdyż przeglądając nie natrafiłem na informacje o sołtysie z Gocanowa. Ale za to znalazłem informacje o innych moich krewnych z Kruszwicy i z Szadłowic.
Natomiast nie udało mi się znaleźć drugiej książki o Banku Spółdzielczym w Piotrkowie.

05 sty 2009, 19:54

witam, szczegóły o rodzinie Szwarców z Gocanowa są w książce H, Łady., ale pt. Wybitniejsi działacze organizacji rolniczych na Kujawach 1864-1939 , str. 202-203.
Z kolei o Michale Szwarcu ur. Gocanowie zam. póżniej w Piotrkowie Kuj, ja mam info i postarm sie przesłać, gdyż jestem autorem tej publikacji. Potomkowie M. Szwarca maja obenie Masarnie w Piotrkowie Kuj. Grzegorz Pietrzak. pozdrawiam kajetan

09 sty 2009, 22:45

Proszę zobaczyć moje powiązania lub wypisy zAAGniezno z nazwiskiem Szwarc i inne pisownie tego nazwiska.
http://www.leszekkabacinski.unl.pl/7701.txt stan 2009.03.21

http://213.92.140.77:9999/7701.txt HSF ( czasowo nie aktualne )
pobieranie tylko wtedy gdy mam włączony komputer
Ostatnio edytowano 29 mar 2009, 10:41 przez kabat, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2009, 13:23

Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.
Przy okazji mam prośbę do wszystkich, którzy przeglądali lub będą przeglądać księgi metrykalne z przełomu XVIII i XIX wieku. Proszę o jakikolwiek sygnał w przypadku natknięcia się na nazwisko JAN SZWARC (możliwa jest również pisownia niemiecka SCHWARTZ lub SCHWARZ) oraz ZOFIA SZWARC (prawdopodobnie po pierwszym mężu GAPSKA a z domu NOWAK). NA podstawie posiadanych informacji wnioskuję, że JAN i ZOFIA przybyli do Gocanowa około 1830 roku. Pierwszą informację znalazłem w Księdze Zgonów parafii Chełmce i dotyczyła ona śmierci Marianny SZWARC (1 marca 1832), córki własnie JANA i ZOFII. Marianna miała 17 lat. 7 miesięcy później zmarł BALTAZAR (13 lat), a po kolejnych 3 miesiącach umarł MACIEJ (21 lat). We wcześniejszych księgach nie ma ani jednej informacji o JANIE i ZOFII. Są wprawdzie Szwarcowie, ale na podstawie posiadanych danych nie znalazłem powiązań. Przeglądałem także księgi parafialne z pobliskiej Kruszwicy - bez rezulatatu. Jan umarł 28 kwietnia 1856 roku w Gocanowie w wieku 78 lat. Urodził się zatem około 1778 roku. Natomiast Zofia zmarła 7 października 1859 w wieku 73 lat (urodziła się więc około 1789 roku). Nie mam pojęcia skąd mogli przybyć do Gocanowa moi przodkowie. Parafii w okolicy jest sporo, więc poszukiwanie można porównać do szukania igły w stogu siana.
Bardzo proszę o pomoc...

11 sty 2009, 15:18

Na prv. piszesz.
Bardzo dziękuję za zamieszczenie na forum WTG pliku z wykazem nazwisk.....
Rozumiem, że "Krus" jest skrótem od "Kruszwica". Jan był synem Kazimierza i Franciszki Szwarc (z domu Głowacka). Interesuje mnie czyim synem był Kazimierz. Rozumiem, że data urodzenia (1871.00.00) jest oszacowana na podstawie informacji o jego wieku w pewnym momencie. ( tak dobrze Pan rozumuje ) W moim drzewie jest Kazimierz Szwarc, urodzony 7 stycznia 1864 roku w Gocanowie, syn Stanisława i Magdaleny (z domu Hałas) Szwarc. 7 lat to trochę duża różnica, nawet jeśli weźmie się pod uwagę błędy, które mogły zostać popełnione. Czy ma Pan może dane o rodzicach Kazimierza? Bardzo proszę o odpowiedź.

Niestety nic więcej nie mam, dane które podaje to 90% z moich wypisów a pozostałe 10% (z dane z ponad 9,5 nazwisk )w moim programie to drzewa udostępnione przez znajomych i powiązane z moimi liniami. To połączenie czasami jest "karkołomne" ale jest ciągłe i logiczne - tak mogę powiedzieć że rok 1670 w rodzinie HUNDT jest logicznie wywodzony i kreślony, i dokumentami można potwierdzić.
Jeśli genealogie traktujemy ściśle po drzewie męskim - to było by malutko i mało w naszych poszukiwaniach.
Zawsze pisze powiązania genealogiczne, bo zdarzają się mnie " bardzo wrażliwi na koneksje, lub takie koneksje"
TY w naszej rodzinie - to dopiero był grymas skrzywienia - komicznie to wyglądało
Przeanalizuje jak to się przedstawia - od kogo mam dane ( niestety nie wszyscy moi / piszący i poszukujący upoważniają mnie do wydruku i pełnego publikowania danych - chce zachować wiarygodność - i ciągłość kontakt z tymi co współdziałam w poszukiwaniach genealogicznych.
Wynika że to nazwisk o które pytasz to sznureczek który można połączyć ze mną.
Spróbuje żądać takie pytanie dalej .
Dlatego odpowiadam a forum , a nie na prv . – tak jak zamieszczam odpowiedzi na poszukiwane nazwisk w pliku i forum które próbuje rozwijać.
http://213.92.140.77:9999/7701.txt
Prostą odpowiedz – te dane ( a mające nie szkodzić do nikomu) - czytający forum i poszukujący – mogą je skojarzyć i coś uzupełnić , zasugerować.
Myślę ze będzie trudno przekonać , do umieszczanie w jednym miejscu , jednym pliku swoich danych które uznamy za stosowne do udostępnienia innym.
Jan był synem Kazimierza i Franciszki Szwarc (z domu Głowacka). Interesuje mnie czyim synem był Kazimierz

24 sty 2009, 12:46

Liste der Kolonisten aus dem Netzedistrikt von 1776-1798 von Lena Bellée-Vogt
podaje takich Szwarców z tej okolicy:
Schwartz Joh. Friedr. Schopfloch in Ansbach Schoenlanke 1779-1780 Maurer ;
Schwarz Feichtram Mrotschen 1784 Maurer
Schwarz Agnes Wittershausen, Amt Alpirsbach Wuerttemberg Parlin, Dom.-A. Mogilno 1782 Baeuerin ;
Schwarz Andr. Leidringen, Amt Rosenfeld, Wuerttemberg Parlin, Dom.-A. Mogilno 1782 Bauer
Schwarz Jakob Leidringen, Amt Rosenfeld, Wuerttemberg Parlin, Dom.-A. Mogilno 1782 Bauer
Schwarz Jakob "Baden-Durlach und Wuerttemberg" Grosz-Slawsk, Dom.-A. Strelno 1781 Zinsbauer
Schwarz Lorenz (Witwe) "Baden-Durlach und Wuerttemberg" Klein-Slawsk, Dom.-A. Strelno 1781 Zinsbauer

25 sty 2009, 00:49

„Dziennik Kujawski” z roku 1894 nr 267:
Dnia 19 bm. obchodzili małżokowie P. i M. Szwarc z Gocanowa pod Kruświcą 50letni jubileusz wspólnego pożycia. Na intencyą tychże odprawiło się nabożeństwo w kościele parafialnym w Chełmcach. Mszę św. odprawił i błogosławieństwa udzielił Przew., ks. kanonik K. Kaczmarek, a stosowną do tej uroczystości przemowę wypowiedział Przew. ks. proboszcz K. Pasztalski z Ostrowa nad Gopłem.

12 lut 2009, 22:18

Jan był synem Kazimierza i Franciszki Szwarc (z domu Głowacka). Interesuje mnie czyim synem był Kazimierz

Kazimierz jest pochowany na cmentarzu w Strzelnie (starym), sprawdzę czy jest podana data zgonu, tam jest pochowanych kilka osób z tej rodziny (z tego co pamiętam to dat nie ma, bo i tablica mała), jeśli będzie data, to można sprawdzić imiona rodziców w USC.

22 lut 2009, 20:17

Dziękuję bardzo za wszelkie informacje.
Kazimierz Szwarc, o którym wyżej wspominał Pan Leszek rzeczywiście jest pochowany w Strzelnie - jak wspomina Pani Marzena. Nie zgadza się imię żony. Była nią Agnieszka, a nie Franciszka. Kazimierz był synem Ludwika i Julianny Szwarc.

Pozdrawiam i nadal proszę o sugestie dotyczące pochodzenia Jana i Zofii Szwarc.

Krzysztof

26 lut 2009, 09:51

http://www.wbc.poznan.pl/Content/93503/directory.djvu
strona 183 (numeracja wyszukarki tego dokumentu.)
Strzyżewo Kościelne ks. Schwartz Karol proboszcz 1912
oraz
http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main. ... is&id=3020
Karol Schwartz
urodzony 1872
święcenia kapłańskie 1898
zmarły 16.04.1952
Parafie:
- Strzyżewo Kościelne - proboszcz od 1901
- Sławsko Wielkie - proboszcz od 1914
Elenchusy:
1906, 1931, 1938
Bibliografia:
Poczet członków Pozn. Tow. Przyjaciół Nauk, Poznań, 2008

12 mar 2009, 16:58

No i udało się!!!

Wczoraj odnalazłem rodziców Jana Szwarca. Dla zainteresowanych podaję, że ojcem Jana był Sebastian (zmarł w 1830 roku w wieku 90 lat - nie wiem czy te informacje o wieku nalezy brać poważnie pod uwagę, słyszałem, że jak ktoś wyglądał na starego to jego wiek SZACOWANO na bardzo zaawansowany), a matką Krystyna Dryzdoniowa. Jan urodził się w Tarnowie (parafia Piaski). Poszukiwania dalszych przodków (rodziców Sebastiana) chyba już nie mają sensu (mimo iż bym bardzo chciał, ale w Gnieźnie księgi chrztów parafii Piaski są od roku 1770).

Dziękuję wszystkim za wskazówki!!!

Pozdrawiam

Krzysztof

12 mar 2009, 17:07

Za szybko rezygnujesz.
A zgony, śluby jego braci/ siostry - inne szczęśliwe odkrycia i podpowiedzi na forum.

12 mar 2009, 17:17

Na swoje cenne wpisy i potwierdzenia czekałem 2 lata od 17.10.2003 czyli do 2005 roku.
Nawiązanie cennych kontaktów i nawiązanie cennych i ciekawych kontaktów z "genealogicznym kuzynem" z linii 1813 r. a Ja jestem z linii 1825 i dane o rodzicach tych Kabacińskich 1788 rok.

12 mar 2009, 17:21

Nie rezygnuję!

Przejrzałem Liber Baptisatorum, Liber Copulatorum i Liber Mortuorum z parafii Piaski. Przy ślubach i pogrzebach bardzo rzadko zapisywano rodziców (LB i LM od 1770 roku, LC nawet z lat 1747-1754).
Ale oczywiście jakby ktoś natrafił na jakikolwiek ślad Szwarców (najlepiej Sebastiana) żyjących w XVIII wieku - to proszę o info.

Krzysztof

12 mar 2009, 18:48

A kto powiedział, że w okolicznych parafiach nie będzie informacji :
np :xxx ( nie znany Tobie Szwarc z dopiskiem z Pasków (Piaski) a byłby "odpowiednikien" na rodzciów Twoich najstarszych wyszukanych przodków.
Zapisek w dokumentach pobliskiego miasta.
Zasługi, kary, datki na kościół ( szukaj w inwentarzach kościoła i corocznych opisach stanu posiadania/uzytkowania pobliskich parafii.)

25 mar 2009, 19:56

Ciekawostka:
Kurier Bydgoski nr 4, 05.01.1935 :
„Pani sołtys”.
Kruszwica. Czyta się często w pismach, że tu i ówdzie rada gromadzka posiada w swem gronie kobiety, lub że kobietę wybrano sołtysem. Podobny wypadek oboru kobiety na sołtysa zdarzył się w Gocanowie, wiosce, położonej w połowie drogi z Kruszwicy do Chełmc. Sołtysem wybrano tam pannę Ludwikę Szwarcównę. „Tron" sołecki zdaje się być w Gocanowie dziedziczny bo już ojciec obecnego „panny sołtysa", ś. p Walenty Szwarc przez długi szereg lat za czasów zaborczych, a później w wolnej Polsce był sołtysem. Urząd ten pełnił aż do chwili skonu.

13 kwi 2009, 19:29

Czy znane jest Tobie małżeństwo Jakub Szwartz i Marianna Kolasińska? Mieli syna Jana, kawalera, który zmarł w Strzelnie w 1848 roku w wieku 21 lat.

14 kwi 2009, 14:20

Nie słyszałem wcześniej o tym małżeństwie. Skoro ich syn zmarł w 1848 w wieku 21 lat to Jakub i Marianna musieli urodzić się zapewne na przełomie XVIII i XIX wieku.

27 maja 2009, 19:10

Z książki „Mogilno w Powstaniu Wielkopolskim (1918-1919)” , praca zbiorowa pod redakcją Danuty Konieczka-Śliwińskiej, Poznań 2008
Wykaz Powstańców Wielkopolskich w świetle akt ZBOWiD koło w Mogilnie:
Szwarc Wacław – ur 29.09.1900;

06 wrz 2009, 23:05

Chyba spóźniony w tej dyskusji,-ja znalazłem ślad o nazwisku Szwarc w moim drzewie. Franciszka Szwarc (1867-1940) ur.w Gocanowie,-zawarła ślub w 1887r.w Chełmcach z Janem Kuropatwińskim (1866-1944). I z tego małżeństwa urodziły się dzieci:Józef-1890;Marianna-1892;Władysława-1895;Antonina-1898;Johann-1899;Leon-1903;Czesław-1911.I tyle w tym temacie. Pozdrawiam !

04 gru 2009, 20:56

witaj,

czy w Twoje rodzinie byli może jakoś spokrewnieni:
Franz Schwarz ur 21.01.1886 w Radowitz, syn Josef'a Schwarz (dat nie znam) i Michaliny Schwarz z domu Tomczak (dat nie znam)

Właśnie tyle co zacząłem się interesować moimi przodkami, nawiasem mówiąć po otrzymaniu starej książeczki wojskowej (jeszcze pruskiej) mojego dziadka. Powiedz gdzie szukac?

Tomasz Schwarz

05 gru 2009, 13:50

Niestety nie mam w swoim wykazie nazwisk Franza (ani Franciszka) urodzonego w 1886 roku. Natomiast mam Józefa (ur. 1862), który teoretycznie mógłby być ojcem Franza, ale on miał żonę Joannę Okrasa.
Gdzie jest ta miejscowość Radowitz? Jaka jest polska nazwa? Jeśli leży ona w Wielkopolsce to możesz poszukać odpowiednich małżeństw na stronie Poznań Project (http://bindweed.man.poznan.pl/posen/). Powinieneś dotrzeć do ksiąg metrykalnych parafii, do której należała miejscowość Radowitz - szukaj w archiwum odpowiedniej diecezji. Możesz spróbować też w archiwum państwowym zlokalizowanym w odpowiednim mieście powiatowym lub wojewódzkim.
Powodzenia!

Krzysztof Szwarc

05 gru 2009, 15:04

Marzenko - dopiero dziś natrafiłam na ten temat i Twoje pytanie dotyczące małżonków Jakuba Szwartza i Marianny Kolasińskiej. Być może są to " moi ". Bezskutecznie poszukuję małżeństwa Jakuba Szwartza/ pisownia różna/ i Maryanny Kotwickiej / Kotfickiej,Kotwiczanki itp./.Mam podstawy twierdzić, że byli ono rodzicami mojej Maryanny Szwarc , która była zoną Szymona Konopińskiego.
Zatem bardzo proszę , jesli cokolwiek o nich masz ,daj mi znać.

Tomaszu- może Cię zainteresują takie informacje :

Parafia Piotrków Kuj. - 16.08.1869r. zgon Julianny Tomczak z domu Szwarc , lat 23, żony Stefana /Szczepana/ Tomczaka, który ożenił się powtórnie z Marianną Wesołowską / 1869-1870/.

Pozdrawiam serdecznie :)
Irena

05 gru 2009, 16:13

Nie mam więcej o Jakubie, to co podałam wypisałam podczas przeglądania księgi zgonów.

05 gru 2009, 20:58

Dziękuję- muszę przeglądnąć Strzelno , może tam coś znajdę.

Pozdrawiam
Irena

07 gru 2009, 21:26

Franz Schwarz, ur. 1886 miejscowość Radomitz, obecnie Radomicko pow.leszczyński gm lipno.
slub w 1908 roku z Michaliną Schwarz z domu Tomczak, slub w Antoninie

szukam, choć moje poszukiwania są na razie jak dziecka we mgle.
Musze po prostu wybrać się do tcy parafi i już

08 gru 2009, 11:55

Panie Tomaszu!

Niestety rodzina Schwarz z Radomicka nie występuje w moim drzewie. Być może mamy wspólnego przodka, ale to na pewno bardzo odległe czasy.
By poznać rodziców Józefa powinien Pan przejrzeć księgi parafialne z Radomicka (sprawdziłem - jest taka parafia, więc muszą być księgi). Jest to Archidiecezja Poznańska, więc te ksiegi powinny być w archiwum w Poznaniu (http://www.aap.poznan.pl/). I są rzeczywiście - można sprawdzić w bazie danych. Jednak po dane z końcówki XIX wieku (po roku 1880) musi się Pan pofatygować bezpośrednio do parafii (prawdopodbnie nie zostały przekazane do parafii).
Na Pana miejscu zacząłbym od poszukania zapisu ślubu Józefa i Michaliny (z domu Tomczak). Wie Pan, że w 1889 roku urodził się Franciszek - zatem małżeństwa trzeba poszukać w kilku (kilkunastu) wcześniejszych latach. Przy ślubie powinien być zapisany wiek nowożeńców - może Pan obliczyć w którym roku urodził się Józef i w księdze chrztów poszukać jego urodzenia. Być może przy ślubie Józefa i Michaliny będą zapisani ich rodzice. I tak po nitce do kłębka może się Panu uda dotrzeć do zamierzchłych czasów.

Powodzenia w poszukiwaniach i cierpliwości!

Pozdrawiam serdecznie

Krzysztof Szwarc

09 wrz 2011, 14:43

Parafia Brudnia1898/2, ślub Febr 14,
Stanislaus Szwarc (34) de Kruszwica wieś par. Kruszwica, rodz. Ludovicus Szwarc i Julianna Rossa,
Anastasia Sobocińska (18) de Ośniszczewko par. Brudnia, rodz. Mathias Sobociński i Francisca Filipiak;
świad.: Casimirus Szwarc Kruszwica

09 wrz 2011, 14:47

Super!

Dziekuję za tę wiadomość. Przydała się.

21 wrz 2011, 20:15

Dopiero zaczęłam szukać rodziny męża a tu od razu tyle danych :) Mąż wywodzi się od Ludwika i Julianny Szwarc. Jego dziadkiem był Wacław, syn wyżej wspomnianej pary :D

22 wrz 2011, 10:27

Witam.
W moim drzewie mam:
Wojciech Szwarc ur.1897, zm.29 Sie 1986 Orle.
Poślubił Rozalia Jaskólska ur.Cze 1900, zm. 4 Mar 1986 Brylewo, pochowana Bytoń.
Mam jeszcze trochę informacji o ich potomkach.

Pozdrawiam

22 wrz 2011, 17:48

Czy wiadomo coś o przodkach Wojciecha? Gdzie się znajduje Orle?

K. Szwarc

23 wrz 2011, 07:57

Orle znajduje się w powiecie radziejowskim (kuj.-pom.). Całkiem niedaleko od Chełmc i Kruszwicy http://pl.wikipedia.org/wiki/Orle_%28po ... ejowski%29
Nie mam informacji na temat przodków Wojciecha, ale myślę, że byłbym w stanie coś się dowiedzieć więcej 1 listopada. Wtedy z dużym prawdopodobieństwem spotkam wnuczkę Wojciecha.

25 wrz 2011, 12:27

Zatem bardzo możliwe, że to rodzina. W swoim drzewie mam Wojciecha (ur. 26.03.1825 w Chełmcach), który poslubił Teofilę Bańkowską (z domu Niespodzińska). Ślub odbył się 6.09.1855 w Radziejowie. Nie mam informacji o ich potomkach, zatem mozliwe, że Wojciech w Pana drzewie jest wnukiem Wojciecha z mojego. Jak się Pan czegoś dowie to proszę o kontakt.

Pozdrawiam

K. Szwarc

06 paź 2011, 20:29

Parafia Jaksice, ślub 26 grudz 1932, poz. 14,
Tadeus Henricus Szwarc, ur 17 aprilis 1896 Kruszwica wieś, viduus, r. Josephus et Joanna,
Miecislava Pawlak, ur 27 Junii? 1911 Jaxice, virgo, r. Valentinus et Helena,
świad.: Josephus Pankowski i Josephus Szwarc;

06 paź 2011, 20:37

Dziękuję za tę informację. Wspomniana w zapisie Mieczysława z domu Pawlak była kuzynką Sługi Bożego księdza Ignacego Posadzego.

Pozdrawiam

K. Szwarc

04 paź 2012, 21:02

Stephanus et Catharina de Szwarców (ex Schwarców) Oxińscy (Oksińscy), ich dzieci:
ur 1835 13 septemb,Jurkowo, Stanislaus,
ur 1837 14? martii, Karsk, Josephus,
ur 1838 21 novemb, Jurkowo, Andreas,
ur 1841 14? novemb, Jurkowo, Barbara,
ur 1843 21 octobris, Jurkowo,Catharina,
ur 1845 1 novemb, Jurkowo, Joannes;

14 mar 2013, 09:51

Czy Jurkowo to jest wieś w okolicach Radziejowa? Czy wiadomo coś więcej na temat pochodzenia Katarzyny?

Krzysztof

14 mar 2013, 18:25

Parafia Ostrowo nad Gopłem. O Katarzynie nic więcej nie wiem

14 mar 2013, 20:50

Witam,

mam informacje o Leopoldzie Szwarc i jego żonie Rozalii z domu Pauka z Kujaw. Mieli oni dzieci:

- Marianna, ur. 1902 Pścinno (niedaleko Stróżewa)
- Anna, ur. 1915 Świerczynek
- Kazimierz, ur. 1921 Świerczynek

Może było jeszcze więcej ich dzieci.

Pozdrawiam
Artur_Kin

14 mar 2013, 20:56

Dziękuję bardzo!

A czy wiadomo czyim synem był Leopold?

Krzysztof Szwarc

14 mar 2013, 22:24

Witam,

niestety, nie mam informacji o jego rodzicach. Mam jedynie informacje o jego potomkach. Ale kiedyś coś jeszcze znajdę to dam znać.

Pozdrawiam
Artur_Kin

28 maja 2013, 11:14

dstasz napisał(a):Witam.
W moim drzewie mam:
Poślubił Rozalia Jaskólska ur.Cze 1900, zm. 4 Mar 1986 Brylewo, pochowana Bytoń.

Pozdrawiam

Witam,
Wspomniany przeze mnie Wojciech Szwarc był synem Józefa i Franciszki Kamińskiej i urodził się w Wincentowie par. Orle. Prawdopodobny rok ur. to 1898-99. Ślub z Rozalią Jaskólską 13 luty 1922.
Pozdrawiam
Darek

28 maja 2013, 12:06

dstasz napisał(a):
dstasz napisał(a):Witam.
W moim drzewie mam:

Pozdrawiam

Witam,
Wspomniany przeze mnie Wojciech Szwarc był synem Józefa i Franciszki Kamińskiej i urodził się w Wincentowie par. Orle. Prawdopodobny rok ur. to 1898-99. Ślub z Rozalią Jaskólską 13 luty 1922.
Pozdrawiam
Darek

Dziękuję bardzo. Niestety, w swoim drzewie nie mam małżonków Józefa i Franciszki. Trzeba by ustalić czyim synem był Józef

Pozdrawiam

K. Szwarc

27 wrz 2013, 06:47

Witam!

14 września br. w Gocanowie koło Kruszwicy odbył się I Wielki Zjazd Potomków Sebastiana i Krystyny Szwarc. Udział w nim wzięło blisko 300 osób! Relację ze Zjazdu można przeczytać na http://www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=2560&NrSection=200&NrArticle=251148&IdTag=8

Pozdrawiam

Krzysztof Szwarc

02 gru 2013, 02:25

Dziennik Kujawski nr 169 z dn 26.7.1914: Od kupca Frendentala w Kruszwicy nabył posiadłość właściciel Stanisław Szwarc. Cena kupna wynosi 5 212 mk.;
Dziennik Kujawski nr 170 z dn 28.7.1914: Utonął w Gocanowie 11-letni syn sołtysa Szwarca.;

02 gru 2013, 08:08

Marzeno!

Dziękuję bardzo za te informacje!

Pozdrawiam

Krzysztof Szwarc
Odpowiedz