Witam,
będę wdzięczna za każdą informację na temat osób o nazwisku Gawroński/ska z Koźmina Wlkp oraz małżeństw.
Rodzinę mam opracowaną bez luk praktycznie do Bolesława Gawrońskiego (* 12.01.1889 +24.04.1970) żonatego z Barbarą z Kurzawskich (*1893 brak danych dot. daty zgonu) - na temat Kurzawskich też mam sporo informacji - rodzice + dziadkowie Barbary oraz rodzeństwo, gdyby ktoś potrzebował chętnie się podzielę.
Bolesław był nieślubnym synem Katarzyny Gawrońskiej, krawcowej (*11.04.1867 - brak info o zgonie) późniejszej żony Ignacego Bursztynowicza, szewca z Pleszewa, z którym również miała dzieci - Kazimierza i Mariannę)
Katarzyna miała rodzeństwo - Franciszka, który zmarł w wieku 3 lat oraz Walentego, ur. 14.02.1875, zm. 05.12.1944. O Walentym nie mam żadnych informacji więcej - kim był, z kim się ożenił, czy miał dzieci ?
Katarzyna, Walenty i Franciszek byli dziećmi mistrza rzeźnickiego Mateusza Gawrońskiego (*1841-21.03.1879) i Jadwigi Skwarskiej (ur. 10.10.1841, zm. ?) córki Stanisława i Marianny Gryszczyńskiej
Z kolei Mateusz i prawdopodobnie jego ur. w Borzęciczkach siostra Petronela byli dziećmi Piotra Gawrońskiego i Elżbiety Frankowskiej z domu Zarzyckiej
Czy Mateusz Gawroński i Jadwiga Skwarska mieli więcej dzieci ? Czy Mateusz miał inne rodzeństwo niż Petronela ? Co się stało z Petronelą ? Kiedy zmarła, za kogo wyszła za mąż, czy miała dzieci ?
Czyim synem był Piotr Gawroński ? ...
Będę wdzięczna za każdą informację, chętnie też podzielę się tym co mam