Witam!
Szukam wszelkich informacji na temat rodzin Sikorskich i Laskowskich z Trzemeszna.
Moje poszukiwania pozwoliły mi zebrać następujące informacje na temat przodków mojej żony noszących wymienione nazwiska:
Antoni Sikorski, urodzony ok. roku 1835, Trzemeszno, zmarł - Trzemeszno, szewc.
żona (ślub: dnia 22 VIII 1860, Trzemeszno,):
Rozalia Laskowska, urodzona ok. roku 1835, Trzemeszno, zmarła przed 1903, dzieci:
1. Józef, urodzony w roku 1863, Trzemeszno.
żona (ślub: dnia 30 IV 1888, Strzyżewo Kościelne,): Stanisława Nowicka, urodzona w roku 1867, Kozłowo, Strzyżewo Kościelne.
2. Stanisław, urodzony w roku 1872, Trzemeszno, zmarł dnia 21 I 1884, Trzemeszno (wiek: 12 lat).
3. Teresa Sikorska, urodzona w roku 1873, Trzemeszno, zmarła dnia 26 III 1877, Trzemeszno (wiek: 4 lat).
4. Edmund, urodzony dnia 24 X 1875, Trzemeszno.
5. Kazimierz, urodzony dnia 8 I 1878, Trzemeszno, zmarł dnia 25 IX 1878, Trzemeszno (wiek: 8 miesięcy).
6.
Władysław, urodzony dnia 6 V 1879, Trzemeszno, zmarł - Witkowo, Szewc.
żona (ślub: dnia 15 VI 1903, Trzemeszno,): Pelagia Owczarzak, urodzona dnia 5 II 1882, Skorzęcin, Ostrowite Prymasowskie.
Dane te udało mi się odszukać w Archiwum Państwowym w Inowrocławiu (USC Trzemeszno), dzięki pomocy Leszka (informacje o Józefia, najstarszym dziecku Antoniego i Rozalii) oraz Łukasza (informacje o ślubie Antoniego i Rozalii).
Dalsze możliwości poszukiwań utrudnione są niestety faktem, że księgi chrztów parafii Trzemeszno z lat 1832-1852, znajdujące się w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie, oddane zostały do konserwacji.
W związku z tym, jeśli Ktoś z Szanownych Forumowiczów miałby okazję przeglądać mikrofilmy z tej parafii, bardzo byłbym wdzięczny za pomoc w sprawdzeniu informacji o chrztach Antoniego Sikorskiego i Rozalii Laskowskich (oboje urodzili się w roku 1835 - tak wynika z aktu ślubu).
Nie pogardzę również innymi informacjami dotyczącymi Sikorskich i Laskowskich z Trzemeszna i okolic.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 07 lis 2012, 15:40 przez
Eugeniusz, łącznie edytowano 1 raz