Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Bambrzy

08 mar 2015, 15:00

Witam, czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć akty urodzeń (i ew. zgonów) Bambrów sprowadzonych z Bambergii na pocz. XVIII w. do Poznania??? Niestety w Rodzinie dane są tylko od momentu ich osadzenia na naszych ziemiach a nie ma nic (i już niestety nikt nie odpowie na te pytania) nt. Ich urodzeń.

Pozdrawiam
Elżbieta

------------------------------------------------------------------
Poszukuję również rodzin Głowacki, Ziółkowskich, Skowrońskich, Zielińskich

Re: Bambrzy

15 kwi 2015, 10:32

Prawdopodobnie byli protestantami na początku.
Zatem archiwa protestanckie mogą też wejść w rachubie.
W Berlinie bodaj jest centralne archiwum ewangelickie.
Nie działają pospiesznie,ale po jakimś czasie dają odpowiedź:-).
Tu na forum był też poruszany temat osadników niemieckich
w okolicach Łodzi w mniej więcej podobnym okresie do wspomnianego.
To się nazywało tu dla nich Prusy Południowe.
Proszę sprawdzić,czy są jakieś powiązania tych dwóch spraw.
Temat na forum był związany z miejscowością Nowosolna.
Pozdrawiam.

15 kwi 2015, 21:30

Witam
Z tego co czytałam o Bambrach Poznańskich, to nie byli protestantami, lecz katolikami. Był to wręcz warunek ich osiedlenia na polskiej ziemi.
Pozdrawiam
Natalia

21 kwi 2015, 10:05

Moi przodkowie też przyjechali z Bambergu i mój dziadek zdobył jakieś akta, ale nie jestem pewna czy urodzeń czy zgodónw, podpytam i dam znać ;)

27 kwi 2015, 21:34

nano napisał(a):Witam
Z tego co czytałam o Bambrach Poznańskich, to nie byli protestantami, lecz katolikami. Był to wręcz warunek ich osiedlenia na polskiej ziemi.
Pozdrawiam
Natalia

Natalio, zgadza się, to nie byli protestanci tylko katolicy i to był właśnie warunek ich przesiedlenia na nasze ziemie.
Pozdrawiam
Elżbieta

27 kwi 2015, 21:36

Alicja Klary napisał(a):Moi przodkowie też przyjechali z Bambergu i mój dziadek zdobył jakieś akta, ale nie jestem pewna czy urodzeń czy zgodónw, podpytam i dam znać ;)

Alicjo,
byłabym wdzięczna za informacje gdzie mogą być dokumenty urodzeń ew. zgonów Bambrów.

Pozdrawiam
Elka
Odpowiedz