Dzień Dobry! Poszukuję Kajetana Metelskiego (Matelskiego) ur. ok.1804 r.,który zawarł ślub z Katarzyną Lewendoską w 1840r.w Jarząbkowie k/Gniezna. Kajetan zmarł w Żydowie w 1858r. Akta te widziałam osobiście. Problem polega na tymże nie wiem gdzie urodził się Kajetan.
Podejrzewam,że w okolicach Bnina lub Kórnika o czy świadczą wizyty jego wnuków, pewno u krewnych w tych okolicach ( z wpisów meldunkowych z AP w Gnieźnie). Z rodzinnych opowieści wiem tylko,że Kajetan brał udział w Wiośnie Ludów i nie powrócił zaraz po skończonych działaniach zbrojnych do domu. Katarzyna wyszła po raz drugi za mąż za Mateusza Wojciechowskiego w Jarząbkowie w 1850 r. ( miała dwoje małych dzieci z Kajetanem). A Kajetan jednak powrócił i zastał żonę z innym mężem. (Kiedy powrócił nie wiadomo, ponoć z sakiewką pełną pieniędzy
). Zmarł w Żydowie w 1858 r. Jego brat Augustyn ur. ok. 1813 r. ożenił się również w Jarząbkowie w 1835 r.z siostrą Katarzyny - Marianną i tu również brak jakichkolwiek danych, brak krewnych.
Moja wielka prośba gdyby koś z państwa przeglądał księgi urodzeń z Kórnika lub Bnina za okres 1790 -1815 i natrafił na Kajetana będę bardzo wdzięczna i za wszelkie informacje również.
Wykorzystują fakt,że wreszcie napisałam na forum- to bardzo, bardzo chciałabym podziękować wszystkim, którzy dzielą się swoją wiedzą, dzięki Wam pozyskałam ogromną wiedzę nie tylko genealogiczną ale i historyczną. ( "podsłuchuję " Was od kilku lat
. Pozdrawiam i dziękuję Klaudia