Witam serdecznie,
Syn zaraził mnie pasją do genealogii. Wiem co tu wyczyniał, ale mam nadzieję, że to nie wpłynie na moje relacje z wami ( Kamil bywa nerwowy:))
Nie udzielam się na forach, bo nie mam takiego doświadczenia jak on. Jestem raczej zwykłym poszukiwaczem ( SZwA, BaSIA, PP ). Wszelkimi innymi sprawami zajmuje się Kamil.
Postanowiłem jednak zarejestrować się tutaj, gdyż nie wiem czy zaglądał Pan na stronę jaką z Kamilem tworzymy.
(
www.wielkagenealogia.jimdo.com)
Do czego zmierzam?
Ano do tego, że moja babcia , a Kamila prababcia, Pelagia Rydzińska to córka Joanny zd. Trzybińskiej!
Zajmuję się teraz rodziną Rydzińskich, więc o Trzybińskich Ci za wiele nie powiem.
Jednak z tego co wiem :
Joanna Trzybińska urodziła się około roku 1876 ( najprawdopodobniej w tym właśnie roku). Miała m.in brata Józefa, którego akt narodzin już mamy.
Rodzina zamieszkiwała Chabsko koło Mogilna. A rodzicami Joanny i Józefa byli Józef i Marianna " Kosznicka "
Kosznicka zapisałem w cudzysłowie gdyż tak wychodzi z tłumaczenia, aczkolwiek myślę, że może to być błąd.
Joanna Trzybińska wyszła za mąż za Szczepana Kulczaka rodem z Witkowa lub Trzemeszna ( tu też są spekulacje ).
Jak mówię no, nie poszukiwaliśmy jeszcze przodków z tej rodziny i dlatego informacje są tak nikłe.
Być może Jakub o którym mówisz to również jakiś nasz przodek, nie mogę tego dzisiaj stwierdzić.
Na stronie znajdziesz e-maila do nas. Myslę, że warto utrzymać kontakt.
Być może Ty masz już jakieś inne info? Być może nasi Trzybińscy spod Mogilna to jacyś Twoi krewni?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź w e-mailu.
Jankowski Andrzej