Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 lis 2024, 19:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 01 lis 2011, 01:35 

Witam!
Poszukuję informacji o następujących osobach:

IZYDOREK KATARZYNA ur. około 1875r.
ojciec: MICHAŁ ur. około 1837r.
matka: AGNIESZKA WŁODARCZYK (JANKA) ur. ok. 1836r.

ZYDOREK IZYDOR ur. około 1802r.
ojciec: MELCHIOR
matka: MAGDALENA

CHUDZIK MARIANNA ur. około 1811r.
ojciec: Józef
matka: Jadwiga

oraz

BASIŃSKI JÓZEF ur. około 1868r.
BASIŃSKI MICHAŁ ur. około 1834r.
HERNES d. PIWOŃSKA FRANCISZKA ur. około 1838r.

Miejscowości powiązane (te o których wiem) z tymi osobami to: Marzenin, Czerniejewo, Brodnia.

Z góry dziękuję za pomoc.

Giszczyński (Mierzewo Szemborowo Królewiec)
Grzeszczak (Żydowo, Zieliniec)
Chojnacki (Żydowo, Czechowo)
Dorsz (Borzęcice, Wałków)
Sikorscy, Jagodzińscy, Łykowscy (Pyszczyn)

PostNapisane: 01 lis 2011, 20:18 

Witam!

W 1864 r. w Marzeninie wzięli ślub młynarz Grzegorz Izydorek i Antonina Piotrowska. Grzegorz był synem Antoniego i Rozalii z Rzepków.

Pozdrawiam
Jarek

Gdzie i kiedy, na Kujawach lub w Wielkopolsce, wzięli ślub Józef Górski i Marianna Pytlińska (ok. 1829 r.) oraz Wiktor Górski i Marianna Nalazek (ok. 1860 r.)? Gdzie ok. 1803 r. urodził się Józef Górski?

http://www.gorscy.org.pl/

haplogrupa: I-M253

PostNapisane: 02 lis 2011, 09:16 

Jarek napisał(a):
Witam!

W 1864 r. w Marzeninie wzięli ślub młynarz Grzegorz Izydorek i Antonina Piotrowska. Grzegorz był synem Antoniego i Rozalii z Rzepków.

Pozdrawiam
Jarek

Jarku.
Czy posiadasz informacje o Rzepkach i Izydorkach - interesuje mnie okres do 1850r. rejon Września. Szukam informacji o Tomaszu Rzepka i Mariannie Izydorek którzy mieli córkę Magdalenę ur. 1843r. w Psarach.

PostNapisane: 02 lis 2011, 17:16 

Zbyszek_C napisał(a):
Jarek napisał(a):
Witam!

Pozdrawiam
Jarek

Jarku.
Czy posiadasz informacje o Rzepkach i Izydorkach - interesuje mnie okres do 1850r. rejon Września. Szukam informacji o Tomaszu Rzepka i Mariannie Izydorek którzy mieli córkę Magdalenę ur. 1843r. w Psarach.

Zbyszku, mam informacje o Izydorkach z Psar Polskich, ale z okresu po 1864 r. Mam odnotowane dzieci Grzegorza Izydorka i Antoniny Piotrowskiej (I żony) oraz Magdaleny Górskiej (II żony). Izydorkowie interesują mnie tylko z uwagi na powiązanie z Górskimi.

Pozdrawiam
Jarek

Gdzie i kiedy, na Kujawach lub w Wielkopolsce, wzięli ślub Józef Górski i Marianna Pytlińska (ok. 1829 r.) oraz Wiktor Górski i Marianna Nalazek (ok. 1860 r.)? Gdzie ok. 1803 r. urodził się Józef Górski?

PostNapisane: 03 lis 2011, 13:20 

Jarek napisał(a):
Zbyszek_C napisał(a):
Jarek napisał(a):
Witam!

Pozdrawiam
Jarek

Jarku.

Zbyszku, mam informacje o Izydorkach z Psar Polskich, ale z okresu po 1864 r. Mam odnotowane dzieci Grzegorza Izydorka i Antoniny Piotrowskiej (I żony) oraz Magdaleny Górskiej (II żony). Izydorkowie interesują mnie tylko z uwagi na powiązanie z Górskimi.

Pozdrawiam
Jarek

Jarku serdeczne dzięki. Narazie nie będę zagłębiał się w ten okres.

PostNapisane: 03 lis 2011, 18:25 

WITAM!
Moja Katarzyna Izydorek też brała ślub w Marzeninie w 1897roku więc może to jakaś rodzina z podanym przez Ciebie Grzegorzem Izydorkiem ale nie wiem bo z tej rodziny mam mało danych. Ślub rodziców Katarzyny (Michała i Agnieszki) odbył się w miejscowości Brodnia koło Turku w 1864roku, a dziadków też w miejscowości Brodnia w 1831roku więc pochodzą z tamtego rejonu, ale może ten Grzegorz też z tamtych okolic przyjechał do Marzenina? Wiem jeszcze, że pradziadek Katarzyny miał na imię Melchior a prababcia Magdalena. I jeszcze jedna informacja: dziadek Katarzyny miał nazwisko Zydorek, które pewnie później przeszło w Izydorek.

Pozdrawiam!!

Giszczyński (Mierzewo Szemborowo Królewiec)
Grzeszczak (Żydowo, Zieliniec)
Chojnacki (Żydowo, Czechowo)
Dorsz (Borzęcice, Wałków)
Sikorscy, Jagodzińscy, Łykowscy (Pyszczyn)

PostNapisane: 01 wrz 2013, 21:27 

Jarku,
czy możesz mi podać dane Izydorków z Psar? Niestety wiedza mojej rodziny kończy się na Józefie Izydorku, który zmarł we Wrześni, nikt sobie nie potrafi przypomnieć danych rodziców o rodzeństwie nie wspominając.
Będę wdzięczna za każdą informację

Pozdrawiam
Katarzyna

PostNapisane: 02 wrz 2013, 19:55 

katczer napisał(a):
Jarku,
czy możesz mi podać dane Izydorków z Psar? Niestety wiedza mojej rodziny kończy się na Józefie Izydorku, który zmarł we Wrześni, nikt sobie nie potrafi przypomnieć danych rodziców o rodzeństwie nie wspominając.

Pozdrawiam
Katarzyna

Kasiu, mistrz młynarski Grzegorz Izydorek urodził się ok. 1837 r., zmarł 1 lutego 1907 r. we Wrześni. Z przekazów ustnych wiem, że udusił się w swoim wiatraku przy ul. Gnieźnieńskiej. Szal, który miał na sobie, wkręcił się w jakieś tryby. Był synem Antoniego i Rozalii z Rzepków. Nie zajmuję się dalszymi pokoleniami Izydorków, ponieważ interesuje mnie tylko drugie małżeństwo Grzegorza z Magdaleną z Górskich.
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 03 wrz 2013, 07:16 

Witam

Mariannę Zydorek z d. Chudzik mam w swoim drzewie. Ojcem Józefa Chudzika był prawdopodobnie Jan a matką również Marianna

Pozdrawiam
Paweł

PostNapisane: 03 wrz 2013, 17:15 

Jarku,
bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :) możliwe że to moja rodzina ale między danymi które ja posiadam a tymi od Ciebie jest wielka przepaść :) no nic będę szukać dalej, może na początek, skoro z rodziny nikt nic nie pamięta, to pójdę po akty zgonów moich pradziadków, myślę że od tego powinnam zacząć

PostNapisane: 06 kwi 2014, 21:13 

Witam!

Poszukuję krewnych Kazimierza Izydorka (1915-1964) i jego żony Tekli z d. Cyranek (1916-1977)

Pozdrawiam

PostNapisane: 23 kwi 2014, 10:00 

może coś pomogę... w moim drzewie występuje też JANKA

Maria Janka ur 02.02.1892 Kosowo
żona Jana Kowalskiego ur 18.06.1876 Wiekówko
brali ślub 14.10.1913 w Żydowie.

nic więcej o Marii Janka nie wiem. Szukam jej rodziców.

Tabaka, Sołtysiak, Rynkowska, Tomaszewski, Nowicki (Nowiczczak), Piotrasz, Szczepaniak, Karpisiak, Króliczak, Baraniak, Kowalski, Kulczak (Powidz), Janka (Janke), Średziński, Świątek, Dziel, Chrustowska, Budzyńska, Nowaczyk

PostNapisane: 23 kwi 2014, 10:28 

wiem też, że Maria Janka miała brata w armii pruskiej ale nie wiem jak miał na imię ani żadnych dat. Mam jego zdjęcie oraz zdjęcie Marii z zrobione w Gnieźnie.

Tabaka, Sołtysiak, Rynkowska, Tomaszewski, Nowicki (Nowiczczak), Piotrasz, Szczepaniak, Karpisiak, Króliczak, Baraniak, Kowalski, Kulczak (Powidz), Janka (Janke), Średziński, Świątek, Dziel, Chrustowska, Budzyńska, Nowaczyk

PostNapisane: 16 paź 2016, 18:50 

Jarek napisał(a):
katczer napisał(a):
Jarku,

Pozdrawiam
Katarzyna

Kasiu, mistrz młynarski Grzegorz Izydorek urodził się ok. 1837 r., zmarł 1 lutego 1907 r. we Wrześni. Z przekazów ustnych wiem, że udusił się w swoim wiatraku przy ul. Gnieźnieńskiej. Szal, który miał na sobie, wkręcił się w jakieś tryby. Był synem Antoniego i Rozalii z Rzepków. Nie zajmuję się dalszymi pokoleniami Izydorków, ponieważ interesuje mnie tylko drugie małżeństwo Grzegorza z Magdaleną z Górskich.
Pozdrawiam
Jarek

Jarku, dziękuję :) zrobiłam krok naprzód i okazuje się że mój prapradziadek jest synek Antoniego i Rozalii

Strefa czasowa: UTC + 1