Witam.
Jestem osobą nową na forum, ale liczę na pomoc, którą tak chętnie okazujecie
Poszukuję informacji o przodkach z rodziny KRÓLIKOWSKICH
Na cmentarzu parafialnym w Szymanowicach znajduje się grób mojego pradziadka Stanisława Królikowskiego (ur. 1878, zm. 1961)
Kolejnych przodków odszukałem na stronie:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=polOdszukałem tam informację, że Stanisław był najmłodszym z dzieci Franciszka Królikowskiego (ur. 1835 w Ciemierowie, zm. ???; w chwili zawarcia ślubu zamieszkiwał z rodzicami w Wierzchach, potem - jak wynika z aktów urodzenia jego dzieci w Świerczynie - Swierczonce, gospodarstwo żony???) i Elżbiety z Wojciechowskich.
Oprócz niego rodzice, którzy zawarli związek małżeński w 1856 r., doczekali się jeszcze innych dzieci:
Antoniego (ur. 1857, zm. ???)
Nepomucena (ur. 1860, zm. 1862)
Apolonię (ur. 1862, zm. ???)
Nepomucenę (ur. 1864; w 1882 r. wyszła za mąż za Jana Sznycera)
Jana (ur. ???, zm. 1878)
Stanisława (ur. 1878, zm. 1961)
Jak wynika z opublikowanych tam ksiąg (1824 - 1895) Franciszek był synem Tomasza Królikowskiego (ur. 1809, zm. w 1854 r.) i Józefy (Jozefaty) - i tu problem, gdyż występują trzy nazwiska: z Grzymińskich, Brzezińskich lub Rogozińskich
Doczekali się co najmniej trójki dzieci:
Franciszka (ur. 1835, zm. ???)
Michała (ur. 1835, zm. ???)
Jana (ur.1849, zm. ???)
Z opublikowanego tam aktu zgonu Tomasza wynika, że był ratajem (komornikiem - w jednym z metryk ur. jego dziecka) z "rodziców oraz miejsca urodzenia NIEZNANYCH"), zamieszkiwał w Ciemierowicach (Ciemierowie), a potem w Wierzchach (zapewne k. Gizałek)
I tu ślad się urywa...
Jeżeli ktoś w swoich poszukiwaniach natknął się gdzieś na osoby z rodziny Królikowskich, miejsce zamieszkania parafia Szymanowice, bardzo proszę o pomoc. Będę wdzięczny za każdą informację